image

Online leningverstrekker lekt klantgegevens

donderdag 24 april 2008, 11:09 door Redactie, 0 reacties

Voormalig personeel van de Amerikaanse online dienstverlener Lending Tree heeft hypotheekverstrekkers toegang tot vertrouwelijke klantgegevens gegeven. Lending Tree is een website waar mensen in contact kunnen komen met lening- en hypotheekverstrekkers. Consumenten kunnen een aanvraag doen, waarna Lending Tree als een soort tussenpersoon de informatie aan de hoogst biedende kredietverstrekker verkoopt. Het bedrijf heeft op deze manier al meer dan 20 miljoen aanvragen voor een lening verwerkt, bij elkaar goed voor 152 miljard dollar aan leningen.

Eerder deze week waarschuwde de website haar gebruikers dat ex-werknemers hun wachtwoorden aan hypotheekverstrekkers hadden gegeven, die daarna in de database gingen grasduinen op zoek naar interessante klanten. Lending Tree, waarvan de website onbereikbaar is, zegt dat er geen creditcardgegevens ontvreemd zijn. Niet dat dit uitmaakt, aangezien criminelen toch al alle gegevens hebben die nodig zijn voor het aanvragen van een lening, zoals Sofi-nummers, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, financiële gegevens en informatie van de werkgever. Van hoeveel mensen de gegevens zijn gelekt wil het bedrijf niet zeggen. Het misbruik zou tussen oktober 2006 en begin 2008 hebben plaatsgevonden.

Volgens Alan Shimel gaat het incident verder dan alleen datalekkage en hebben we hier in werkelijkheid met bedrijfsspionage te maken. "Voor een hypotheekverstrekker zijn deze gegevens meer waard dan goud. In dit geval gaat het dus om bedrijfsspionage, waar een concurrent van Lending Tree het netwerk niet via technologie, maar via mensen infiltreert om zo de kroonjuwelen te stelen." Lending Tree heeft nu drie hypotheekverstrekkers aangeklaagd, maar loopt zelf ook risico om voor de rechter te belanden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.