image

Saai werk brengt veiligheid in gevaar

maandag 28 april 2008, 12:40 door Redactie, 0 reacties

Mensen die saai en repetitief werk uitvoeren letten na verloop van tijd minder goed op, wat gevolgen voor de veiligheid kan hebben, aldus Bruce Schneier. De beveiligingsgoeroe reageert op een rapport naar de gevolgen van monotoon werk op de hersenen. Daaruit blijkt dat de hersenen bij herhalende taken minder moeite doen om dezelfde taak uit te voeren.

"Dit heeft gevolgen voor de veiligheid als je mensen hebt die steeds hetzelfde zien en zoeken naar bijzonderheden. Denk aan luchthavenpersoneel dat een röntgenapparaat bedient, de croupier in het casino die valsspelers probeert te vinden of de beveiligingsbeambte die criminelen zoekt. Het is moeilijk om dit goed te doen, omdat de hersenen niet op die manier werken," laat Schneier weten.

De onderzoekers hebben echter een patroon gevonden wat hen in staat stelt om personen te waarschuwen voordat ze een fout maken. "Het is mogelijk om een waarschuwingssysteem te ontwerpen dat mensen, dertig seconden voordat de fout wordt gemaakt, waarschuwt dat ze beter moeten opletten." Het kan echter nog wel 10 tot 15 jaar duren voordat dit soort systemen zijn in te zetten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.