image

Riskante Nederlandse websites sneller opgerold

woensdag 4 juni 2008, 10:13 door Redactie, 0 reacties

Het aantal riskante Nederlandse websites op het internet die malware verspreiden of e-mailadressen voor spam verzamelen, is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Uit cijfers van McAfee blijkt dat de hoeveelheid sites met browser exploits, adware, spyware, Trojaanse paarden, virussen, agressieve pop-ups, spam en banden met andere riskante sites met 54,9% is afgenomen. Volgens de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) werken steeds meer partijen samen om schadelijke praktijken aan te pakken. Ook de overheid heeft in toenemende mate aandacht voor cybercrime.

"Maatregelen als samenwerking met hostingproviders, het verwijderen van illegale websites en het oprichten van een meldpunt cybercrime, zorgen ervoor dat het .nl-domein minder aantrekkelijk wordt voor kwaadwillende personen. Zo wordt het .nl-domein steeds veiliger," zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. Nederland staat dit jaar op de 19e plaats van meest veilige landdomeinen van de 265 domeinen die werden onderzocht.

Behoorde vorig jaar Tokelau nog tot de gevaarlijkste locatie op het web, die toppositie is overgenomen door Hong Kong. Van alle domeinen die op .hk eindigen is 19,2% gevaarlijk. Het veiligste domein blijkt dit jaar Finland (.fi) te zijn, waar slechts 0,05% van de sites riskant is. In de categorie landdomeinen blijven Roemenië (.ro) en Rusland (.ru) in de top-vijf van meest riskante landen, met respectievelijk 6,75% en 6% websites die als gevaarlijk worden beoordeeld, terwijl domeinen als Japan (.jp) en Australië (.au) ook dit jaar weer als veilig uit de bus kwamen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.