image

"ISP moet toestemming vragen voor monitoren surfgedrag"

zaterdag 14 juni 2008, 11:44 door Redactie, 2 reacties

Internetproviders die het dataverkeer van hun abonnees analyseren voor advertentiedoeleinden of doorspelen aan advertentiebedrijven, moeten daar eerst toestemming voor vragen, aldus het Center for Democracy & Technology (CDT). De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie reageert op de richtlijnen van het Network Advertising Initiative (NAI), een groep advertentiebedrijven die zich bezighoudt met "het vergroten van consumentenvertrouwen en bijdragen aan de groei van elektronische handel."

NAI had het publiek gevraagd om feedback op haar richtlijnen te geven. De oorspronkelijke regels van het NAI waren al sinds 2000 niet meer bijgewerkt, ondanks herhaaldelijke verzoeken van het CDT om die aan te passen. Volgens de burgerrechtenorganisatie moeten ISP's die het verkeer van hun klanten monitoren dat duidelijk op hun website vermelden en volledige toestemming van de abonnee hebben.

"Behavioral Advertising", waarbij het gedrag van de abonnee bepaalt welke advertenties hij te zien krijgt, is voor zowel advertentiebedrijven als ISP's big business. Onlangs bleek het Britse BT in het geheim tests te hebben gedaan waarbij het 18.000 klanten stiekem monitorde. Die gegevens werden dan doorgespeeld aan een bedrijf dat zo een advertentieprofiel van de abonnee maakte. In sommige gevallen bleek het programma de browser van abonnees te laten crashen. Een rechter bepaalde dat dit niet strafbaar was, omdat BT alleen de technische haalbaarheid wilde testen.

Reacties (2)
15-06-2008, 12:59 door Anoniem
Toestemming vragen wordt vervolgens verwerkt in de
gebruikersovereenkomst voor het internet abbonement, waardoor klanten
toestemming geven, terwijl het merendeel nooit heeft gelezen waarvoor zij
eigenlijk toestemming geven ?

Immers geven klanten op dit moment vaak al toestemming voor dergelijke
zaken zonder zich daar echt bewust van te zijn.
17-06-2008, 17:28 door SirDice
Sorry hoor, maar je leest toch een contract voordat je er
een handtekening onder zet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.