image

Vijf manieren om een nepfoto te herkennen

maandag 16 juni 2008, 14:25 door Redactie, 2 reacties

Krachtige computers en software zijn vandaag de dag in staat om valse afbeeldingen te genereren die bijna niet van echt te zijn onderscheiden. Een bekend voorbeeld was een gemanipuleerde foto van een groep Tibetaanse antilopen die zich in de buurt van een Chinese zweeftrein bevinden. De foto werd in tal van Chinese kranten gepubliceerd, maar bleek nep te zijn. Een excuus van de Chinese persdienst volgde en de fotograaf nam ontslag.

Maar hoe kun je nu zien dat een foto niet echt is? De Scientific American beschrijf vijf manieren, zoals belichting, de stand van de ogen, het licht rond de ogen, het gebruik van gekloonde afbeeldingen en de digitale vingerafdruk die de camera achterlaat, om manipulatie te ontdekken.

Door de opkomst van technologie verwachten experts dat vervalste foto's steeds beter worden en lastiger te detecteren.De forensische analyse staat nog in de kinderschoenen, maar zal in de komende 10 jaar zich net zo ontwikkelen als fysieke forensische analyse. "Ik hoop dat deze nieuwe technologie, naast verstandig beleid en wetgeving, ons helpt met de uitdagingen van dit bijzondere, en soms verbazingwekkende, digitale tijdperk," laat expert Hany Farid weten.

Reacties (2)
16-06-2008, 22:13 door Anoniem
Misschien een wat domme opmerking hoor, maar er komt ook
gewoon stoom / uitlaatgassen uit de "magneet" trein. ;)
17-06-2008, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem
Misschien een wat domme opmerking hoor, maar er komt ook
gewoon stoom / uitlaatgassen uit de "magneet"
trein. ;)

Maglev die op stoom of Diesel gaan , Ja natuurlijk.
Raketten naar de maan , moet je ook stoken met hout. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.