image

ISC waarschuwt bezoekers Spelen voor datadiefstal

dinsdag 17 juni 2008, 10:43 door Redactie, 3 reacties

Wie straks naar de Olympische Spelen in China gaat doet er verstandig aan om geen laptops of PDA's met vertrouwelijke informatie mee te nemen, zo waarschuwt het Internet Storm Center. Met name bedrijven die hun personeel een laptop van de zaak geven waarop intellectueel eigendom staat moeten voorzorgsmaatregelen nemen als werknemers naar de Spelen afreizen. "Ik suggereer niet dat China een gevaarlijke plek is, tenslotte kun je overal op de planeet tegen problemen aanlopen, maar de laatste tijd is er veel te doen over cybersecurity problemen in China," aldus directeur Marcus Sachs.

Amerikanen worden daarnaast gewaarschuwd voor de terugreis, aangezien de douane daar ook graag kijkt wat voor data er aanwezig is. Vorige week verstuurde de Electronic Frontier Foundation nog een amicus brief die beroep aantekent tegen de uitspraak van een rechter dat de douane laptops zomaar mag inspecteren. Als een douanebeambte iets interessants ziet, kan hij zonder problemen de data kopiëren en onderzoeken.

"Het doorzoeken van een laptop is heel iets anders dan een koffer. Je computer bevat veel informatie over je privéleven, zoals gegevens over je gezin, financieen en gezondheid," zo merkt een advocaat van de burgerrechtenorganisatie op.

Een lezer van het ISC laat weten dat ze bij hem in het bedrijf terminal services gebruiken om alle zakelijke data te benaderen, waardoor er niets op de computer zelf hoeft te staan. Wie op zakenreis gaat krijgt voor tijdelijke bestanden een versleutelde USB-drive mee. "We nemen gewoon niet het risico dat een laptop gestolen of door de overheid doorzocht wordt."

Reacties (3)
17-06-2008, 10:50 door Anoniem
Lekker advies. Misschien dat het er ook vanaf hangt of je al dan niet wireless
gebruikt, of je een encrypted VPN verbinding gebruikt, en meer van dat
soort zaken. Om overigens per definitie internet gebruik in China als onveilig
weg te zetten is ook weer onzin, zeker zolang je niet bezig bent met
activiteiten waar de Chinese staat zich aan zou kunnen 'storen'.
18-06-2008, 08:02 door sjonniev
Ook moet je daar een vergunning hebben om encryptie toe te
mogen passen.
19-06-2008, 13:03 door Arno Nimus
Door Anoniem
... zeker zolang je niet bezig bent met activiteiten waar de
Chinese staat zich aan zou kunnen 'storen'.
En hoe moet de (in dit geval) Chinese overheid vaststellen
of je je bezig houdt met activiteiten waar de Chinese
overheid zich aan zou kunnen 'storen'??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.