image

Russische botnets vaker ingezet voor politieke aanvallen

maandag 23 juni 2008, 10:47 door Redactie, 0 reacties

Russische en Oost-Europese botnets zullen vaker voor politieke doeleinden worden ingezet, zo voorspelt Travis Senor van ISN Security Watch. Vanwege de lage kosten en de problemen met het traceren van de botnetbeheerders, is dit het ideale wapen om mensen met beperkte middelen toch een "stem" te geven. De aanvallen bestaan uit het beïnvloeden van online polls waarin men voor bepaalde kandidaten kan stemmen, het aanvallen van oppositie websites en het uitschakelen van belangrijke netwerken.

In het verleden zijn bijvoorbeeld de websites van de Oekraïense Partij voor de Regio’s van toenmalig premier Viktor Yanukovych en de site van schaakkampioen Gary Kasparov via DDoS-aanvallen uit de lucht gehaald. Een veel grotere aanval was die op de infrastructuur van Estland, waar uiteindelijk zelfs de NAVO zich mee bemoeide.

"Hoewel deze aanvallen zich voornamelijk op Oost-Europa richten, hebben sommige al in de VS plaatsgevonden en is het waarschijnlijk dat het zich zal verspreiden," aldus Senor. Volgens Josh Corman, beveiligingsstrateeg van IBM's Internet Security Systems, kunnen deze botnets niet alleen de sites van politici uit de lucht halen, maar ook gratis promotie e-mails versturen of het tegenovergestelde, smeercampagnes.

Politiek gemotiveerde aanvallen staan misschien dan nog in de kinderschoenen. Senor gelooft dat botnets nu al ernstige schade aan de cyberinfrastructuur van de VS kunnen toebrengen, en zijn grotere politiek gemotiveerde "DoS bots" onderweg. Dit soort aanvallen generen ook de nodige aandacht in de media, maar de daders blijven vaak buiten schot.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.