image

Duitse hackers waarschuwen voor bonuskaart

donderdag 26 juni 2008, 10:57 door Redactie, 0 reacties

Ook in Duitsland komt de privacy steeds verder onder druk te staan, de hackers van de Chaos Computer Club blijven echter moedig weerstand bieden aan de overweldigers. "De bescherming van privégegevens wordt een steeds groter probleem. Meer en meer technologie wordt voor surveillance ingezet en wij proberen tegen die ontwikkeling weerstand te bieden," zegt woordvoerster Constanze Kurz. De hackergroep probeert problemen met computers bloot te leggen, aangezien die een steeds belangrijker onderdeel van ons leven uitmaken.

Dat het onderwerp meer aandacht verdient bleek wel eind mei, toen bekend werd dat Deutsche Telekom zowel personeel als journalisten had bespioneerd. De maximale boete voor dit vergrijp is "slechts" 300.000 euro, en dat vinden de Duitse hackers veel te laag. Die vinden een gevangenisstraf gepaster. "Ze zijn criminelen en moeten ook zo behandeld worden. Het is mogelijk om iemands gehele leven op deze manier te bespioneren, " merkt Kurz op.

De woordvoerster ziet de huidige ontwikkelingen als een verraad van de lessen die de Duitsers uit het verleden geleerd hebben. "Ik denk dat Duitsland een andere rol moet spelen vanwege het Nazi-verleden. Databescherming draagt bij aan de menselijke waardigheid. Ponskaarten waren de technologische voorbereiding voor de Holocaust. Er waren bedrijven die mensen onderscheidde aan de hand van raciale kenmerken. Ook het Oost-Duitse verleden speelt mee."

Naast de politieke bewogenheid richt de CCC zich ook op de burger, die bewuster moeten worden van de macht die het als consument heeft. Zoals het boycotten van bedrijven die zich niet aan databeschermingsstandaarden houden. Ook moeten mensen bewuster worden als ze hun persoonlijke informatie verstrekken, iets wat vaak zonder na te denken gebeurt. "We willen dat mensen twee keer nadenken voordat ze een nieuwe bonuskaart halen."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.