image

EC lanceert privacykeurmerk voor websites

maandag 14 juli 2008, 14:00 door Redactie, 2 reacties

De Europese Commissie is een project gestart waarbij websites die de privacy van hun bezoekers respecteren, voortaan een keurmerk krijgen. The European Privacy Seal Project (EuroPriSe) is een door de Europese Commissie gesponsord project, dat bestaat uit negen Europese partners en wordt geleid door het Onafhankelijk Centrum voor Privacybescherming Schleswig-Holstein.

Het verkrijgen van het EuroPriSe keurmerk bestaat uit twee stappen. De eerste stap is de evaluatie door een juridische en technische expert, gevolgd door een controle van het evaluatierapport door een onafhankelijk certificeringsorgaan. Na de certificering verschijnt er een samenvatting die voor het publiek toegankelijk is.

Certified Secure privacydeskundige Frank van Vliet is de eerste Nederlander die door de stichting EuroPriSe bevoegd is om de technische keuringen uit te voeren. Volgens hem bestaan er voor de burger nog veel misverstanden over de privacy en is de regeling hiervan vaak onduidelijk.

"Een aantal jaren geleden vonden zowel bedrijven als consumenten IT-security onbelangrijk, terwijl dit nu de hoogste prioriteit heeft. We maken met privacy dezelfde ontwikkeling door. Daarom is het zo belangrijk dat er duidelijke richtlijnen verschijnen," aldus van Vliet. De regels voor het keurmerk zijn afkomstig van Europese regelgeving, die naar de lokale regelgeving wordt vertaald. Pas als een website aan alle eisen voldoet, krijgt het het keurmerk.

Ixquick

De Nederlandse zoekmachine Ixquick is de eerste die na keuring door Certified Secure het EuroPrise keurmerk in ontvangst mocht nemen. "Dit keurmerk is een duidelijke boodschap aan onze gebruikers," zegt Ixquick directeur Robert Beens. "Het is het ultieme bewijs dat we onze beloften nakomen. Als mensen met Ixquick zoeken krijgen ze de beste resultaten en volledige privacy." Ixquick bewaart bijvoorbeeld IP-adressen niet langer dan 48 uur.

Peter Hustinx, de European Data Protection Supervisor, noemt de uitreiking van het keurmerk een belangrijke gebeurtenis. "De uitreiking van het eerste Europese privacy keurmerk aan Ixquick is een belangrijke mijlpaal om privacy te implementeren op het internet."

Ook Europees Commissaris Viviane Reding is blij met het keurmerk. "De Europese Commissie verwelkomt het opzetten van een uniform Europees privacy keurmerk gebaseerd op de strenge Europese privacy standaarden. Klanten. De uitreiking van het keurmerk aan Ixquick onderstreept dat een balans tussen de open aard van het internet, de belangen van providers en de bescherming van persoonsgegevens mogelijk is."

Reacties (2)
14-07-2008, 14:32 door Anoniem
"De Europese Commissie is een project gestart waarbij websites die de
privacy van hun bezoekers respecteren, voortaan een keurmerk krijgen. The
European Privacy Seal Project (EuroPriSe) is een door de Europese Commissie
gesponsord project"

Lachwekkend, een privacy keurmerk van de EC. Helaas dat op de
internetverbinding het keurmerk al niet van toepassing kan zijn, doordat in
opdracht van de EC iedere website die je bezoekt, elk emailtje wat je
verstuurt en ga zo maar door dient te worden bijgehouden d.m.v. opslag van
verkeersgegevens. Een privacy-keurmerk, uitgegeven door de EC, kan ik dan
ook zeer moeilijk serieus nemen.

Overigens neem ik aan dat men bij iedere vulnerability die uitkomt welke
impact kan hebben op de website, en hun mogelijkheid om je privacy te
waarborgen, een nieuwe assessment wordt uitgevoerd ?

Of wordt dit net zo'n debakel als het Hackersafe keurmerk van Mcafee,
waarbij men de consument een vals gevoel van veiligheid verschaft ?
14-07-2008, 20:04 door extranion
Helemaal met Anoniem eens,

De europese commisie moet zelf eerst maar is naar zichzelf
gaan kijken.
Daarbij is het nog de vraag hoe goed je kan zien of het
privacy keurmerk echt is en of de gebruiker wel weet wat
EuroPriSe is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.