image

Veel consumenten gebruiken geen firewall

zaterdag 4 oktober 2008, 10:41 door Redactie, 14 reacties

Meer dan negentig procent van de consumenten mag dan een virusscanner gebruiken, als het gaat om een firewall trof Symantec die bij slechts 42% van de gebruikers aan. Verder gebruikt 58% een spamfilter. Toch denkt 81% van de respondenten dat ze wel over firewall software beschikken en is driekwart van mening dat spamberichten gefilterd worden. "Wat we hier hebben is een groot verschil tussen perceptie en werkelijkheid," aldus Symantec's Adam Rak.

Het onderzoek liet verder zien dat slechts 26% van de consumenten gelooft dat hun computers veilig voor virussen zijn en 21% is niet bang voor hackeraanvallen. Die cijfers tonen aan dat er meer aan het bewustzijn gedaan moet worden, zegt Michael Kaiser van de National Cyber Security Alliance (NCSA). "Als je in je auto rijdt, voel je je dan ook slechts 26% van de tijd veilig?" Deze maand begint in de VS voor het vijfde jaar op rij de Cyber Security Month. Partijen als de NCSA geven advies aan het publiek. Zo adviseert Kaiser het gebruik van up-to-date anti-virus, anti-spyware en firewall als belangrijkste beveiligingsmaatregelen. Het updaten van alle software, volgens veel experts belangrijker dan het gebruik van een virusscanner, wordt niet genoemd.

Reacties (14)
04-10-2008, 12:33 door Anoniem
Evident dat Symantec een 2-way firewall aanprijst. Maar een uitgaande firewall is nonsens omdat "gewone" gebruikers de kennis niet heeft als die uitgaande firewall toelating vraagt voor bv. svchost.exe op poort 53. De XP SP2/SP3 en de fw van Vista zijn goed genoeg. Outbound firewalls zijn goed als de gebruiker iedere outbound net-request kan evalueren. Indien er malware op de pc aanwezig is heeft die malware al lang de firewall uitgeschakelt.
04-10-2008, 13:19 door Anoniem
Bovendien is er altijd wel een poort open die door malware gebruikt zou kunnen worden. Als echt alles naar buiten dicht zit dan heeft het weinig zin voor een internet abonnement te betalen.

Een applicatie firewall vind ik wel nuttig omdat die nieuwe applicaties op je computer tegen kan houden. Daar pak je wel malware mee maar dit voldoet volgens mij niet aan de klassieke definitie van een 'firewall' omdat het niets met netwerken van doen heeft.

Een programma dat je internet rechten kan geven (en afpakken) wordt al technisch, maar is ook nog wel nuttig naar mijn mening. Zou eigenlijk standaard in Windows moeten zitten.

[Wat zijn die bewegende reclames trouwens irritant! Het kan nog met geluid ook zie ik]
04-10-2008, 13:57 door Rene V
Door Anoniem
[Wat zijn die bewegende reclames trouwens irritant! Het kan nog met geluid ook zie ik]


Reclames?? Geen last van. Firefox + AdBlock ftw! :D
04-10-2008, 15:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-10-2008, 15:45 door Lamaar
Door René V
Door Anoniem
[Wat zijn die bewegende reclames trouwens irritant! Het kan nog met geluid ook zie ik]


Reclames?? Geen last van. Firefox + AdBlock ftw! :D
Inderdaad. Hetzelfde kan met IE. Ik heb het zelfs uitgeschakeld om te zien waarover gekakeld werd.
04-10-2008, 16:09 door cyberpunk
Een router met NAT en ingebouwde firewall, Avast, aangepast HOSTS bestand, SpyBot, Firefox met NoScript en Adblock Plus, updaten van alle software en nog heb ik niet de illusie te denken dat ik "veilig" zit...
04-10-2008, 17:24 door Anoniem
Lamaar, als je als eerste of tweede reageert, kan je niet naar beneden scrollen zodat je de (in dit geval) KPN reclame niet meer ziet. En het leidt nogal af.

Ik los het vanaf nu op door mijn browser venster te verkleinen. Pagina verversen kan ook helpen om een minder irritante reclame in je periferie te verkrijgen.

Blokkeren doe ik liever niet want dat vind ik niet netjes naar security.nl toe. Ze hebben immers goede artikelen en dat moet zo blijven.
04-10-2008, 17:27 door prikkebeen
Door cyberpunkEen router met NAT en ingebouwde firewall, Avast, aangepast HOSTS bestand, SpyBot, Firefox met NoScript en Adblock Plus, updaten van alle software en nog heb ik niet de illusie te denken dat ik "veilig" zit...

Lijkt me ook de enige goede houding. 100% veilig ben je nooit m.i.. Updaten van al die antimalware kan nu nog steeds pas als de bedreiging bekend is. Er is altijd een 'window of opportunities' voor die troep.
Bij Avast kun je nog wel een wachtwoord instellen tegen (ongeoorloofde) veranderingen, ook het uitschakelen zal daar wel bijzitten.
04-10-2008, 18:06 door Rene V
Door prikkebeen
Bij Avast kun je nog wel een wachtwoord instellen tegen (ongeoorloofde) veranderingen, ook het uitschakelen zal daar wel bijzitten.

Idd, dat kan overigens bij de meeste AV software. Ook bij bepaalde softwarematige firewalls is dit overigens mogelijk.
Aan de andere kant, indien beveiligingssoftware crashed (wat zeer goed mogelijk is) dan heb je aan een feature als zijnde "bescherming tegen ongeoorloofd uitschakelen" ook weinig.
04-10-2008, 18:45 door White Scorpion
Meer dan negentig procent van de consumenten mag dan een virusscanner gebruiken, als het gaat om een firewall trof Symantec die bij slechts 42% van de gebruikers aan. Verder gebruikt 58% een spamfilter. Toch denkt 81% van de respondenten dat ze wel over firewall software beschikken en is driekwart van mening dat spamberichten gefilterd worden. "Wat we hier hebben is een groot verschil tussen perceptie en werkelijkheid," aldus Symantec's Adam Rak

Vraagt niemand zich nu af HOE Symantec dit weet?
Misschien een security suite die iets te veel info naar huis stuurt??
05-10-2008, 13:52 door U4iA
Door White ScorpionMisschien een security suite die iets te veel info naar huis stuurt??
De security suite van symantec bevat al een firewall, dus al dat zo zou zijn zou het 100% zijn ;)
05-10-2008, 15:08 door Anoniem
Door U4iA
Door White ScorpionMisschien een security suite die iets te veel info naar huis stuurt??
De security suite van symantec bevat al een firewall, dus al dat zo zou zijn zou het 100% zijn ;)
hoe wil je een pakket zoals een virusscanner of firewall beter maken? door geblokkeerde dreigingen ook door te sturen naar de hoofdserver, zodat ook andere gebruikers dit in een update krijgen en die dreiging ook tegen kunnen houden?
ik ben ook geen liefhebber van "naar huis bellende" software, maar hoe wil je een product verbeteren als er geen 2 wegs verkeer is tussen bedrijf en klant? hoe meer pc's goed beveiligd zijn hoe minder rotzooi we allemaal krijgen, en dat is in ons allen zn voordeel...
06-10-2008, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem
Blokkeren doe ik liever niet want dat vind ik niet netjes naar security.nl toe. Ze hebben immers goede artikelen en dat moet zo blijven.

LOL, ... zelf zijn ze anders WEL zo slim gewoon een .gif te gebruiken (http://www.security.nl/files/SM_sec_468x60.gif)
Ik zou dus zeggen..... (lang verhaal heeel kort makend) Fuk it ! ;)
13-10-2008, 22:54 door Anoniem
hebben de modem/routers van Sitecom ea. merken geen firewall zodat ge die van XP en van je AV pakket uit kunt zetten en alzo sneller surfen want heb GDATA firwall 2008, en die werkt wel goed maar is erg streng. zou ik die niet beter uitzetten en enkel de fw van XP of vertrouwen op de firewall van Sitecom. ik kijk al uit naar de GDATA IS NL-upgrade van 2009 ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.