image

Cyberaanval Georgië combinatie van botnets en huisvlijt

donderdag 14 augustus 2008, 10:21 door Redactie, 2 reacties

De cyberaanval tegen de websites van de Georgische overheid zijn zowel het werk van zes botnets als talloze Russische internetgebruikers. Of de Russische overheid bij de aanval betrokken is kan nog niemand zeggen. Wel is zeker dat er tenminste zes verschillende Command & Control servers actief zijn.

Volgens experts zijn er overeenkomsten tussen de aanvallen tegen Estland in 2007 en de huidige cyberaanval die Georgië treft. In beide gevallen zijn ook patriottische Russische internetgebruikers betrokken die via websites en fora de DDoS-aanvallen coördineren. Daar worden batch scripts aangeboden die de aanval uitvoeren. De makers van het script bedanken de gebruiker en roepen hem of haar op om het naar zoveel mogelijk vrienden door te sturen.

"Het is duidelijk dat de doorsnee gebruiker betrokken is bij het aanvallen van Georgische websites. We kennen niet de omvang van de aanvallen, waarbij sympathisanten de boodschap via blogs en fora verspreiden, waardoor het nog wel even door zal gaan. Of het nu gaat om het gebruik van botnets of eigen computers, het laat zien welk effect deze aanvallen hebben op een infrastructuur die ze niet kan afweren," aldus Steven Adair van de Shadowserver Foundation.

Volgens deze statistieken waren de DDoS-aanvallen op het hoogtepunt goed voor 814,33 Mbps aan dataverkeer en duurde de langste aanval zes uur.

Reacties (2)
14-08-2008, 10:47 door Morca
Wat een afbeelding zech LoL
Nou vraag ik me alleen af ik heb dit een beetje gevolgt alleen heeft dit wel een
doel ? of alleen stoken ?
14-08-2008, 14:26 door Anoniem
als dit georganizeerd word door de russen heeft het wel een aantal doelen ...
het lok de aandacht weg van andere computer systemen ... dus kunnen ze
andere dingen gemakkelijker aanvallen.

ook vernietigt het de reputatie van georgie vooral bij de russen.
de russen hebben de steun van hun volk wel nodig.
dit lijkt ook een manier voor dat te krijgen.

en de schade aan de server herstellen kost geld voor georgie.

tis dus een strategy als de Russische overheider achter zit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.