Archief - De topics van lang geleden

NSA & Europa

03-12-2001, 14:59 door J., 2 reacties
Hallo, ik had een vraagje over het NSA. Houd het NSA ook Europa in de gaten?

ThnX 4 the info.

- J.
Reacties (2)
04-12-2001, 17:08 door pierpanda
Het antwoord is: Ja.

We moeten echter wel oppassen om de NSA niet direct met de CIA of welke andere inlichtingenorganisatie in de VS te vergelijken. Elke inlichtingendienst heeft zo z'n specifieke taken.

Je kunt op de website van de NSA een indruk krijgen van de activiteiten van de afgelopen 60 jaar (inclussief die van de Tweede Wereldoorlog).
In sommige bronnen wordt de NSA beschreven als een organisatie die zich vooral bezig houdt met het ontsleutelen van versleutelde berichten. Zij deed dit o.a. (toen) met de z.g. getallenkrakers. En denk maar eens aan PURPLE, het Japanse Marine codeerapparaat in de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse commando moet al geruime tijd op de hoogte zijn geweest van het Japanse eskader dat later de aanval op Pearl Harbour uitvoerde. De Amerikanen waren in staat om met een soortgelijke Japanse codeermachine deze geheime Japanse berichten te ontvangen en te ontcijferen...

Al in diezelfde oorlog kwam men er bijvoorbeeld achter dat de telefoongesprekken tussen de Amerikaanse president Roosevelt en Churchill door de Nazi's werden afgeluisterd. Om hieraan een einde te maken heeft men een voorloper gebruikt van asymetrische cryptografie: een zelfde systeem dat men nu gebruikt bij PGP versleutelingsoftware. Deze centrale (waar de telefoongesprekken werden versleuteld) heette: SYGSALY. Het versleutelen gebeurde in die tijd d.m.v. het afspelen van een aantal langspeelplaten waarop de sleutel stond. De werkwijze was als volgt: het ongecodeerde telefoonbericht kwam in de SYGSALY-centrale aan. Vervolgens werd het gecodeerd en daarna over het telefoonnet gestuurd. Alleen een orginele SYGSALY-centrale (met ontsleutelingscode) kon het bericht ontcijferen.

De Amerikanen waren daardoor in staat om over de gehele wereld de gesprekken tussen geallieerde commandanten, generaals met hun leiders te versleutelen, zonder dat de Nazi's in staat waren deze berichten te lezen.
Het ontcijferen van de geheime code van de Nazi's en van de Japanners, is van fundamenteel belang geweest voor het winnen van de Tweede Wereldoorlog.

Men kan er dus van opaan, dat het huidige NSA de wereld afluistert, om geheime codes te ontdekken en te ontcijferen. Ongeacht van wie dan ook. Want vaak gebeurt het dat de huidige bevriende naties plotseling de volgende dag vijanden kunnen worden. En dan dient men een antwoord te hebben voor het volgende probleem dat zich voordoet.

Pierpanda.
04-12-2001, 17:16 door J.
Bedankt voor deze info!

Ik vindt het aan de ene kant wel goed dat de NSA er is, maar aan de andere kant vindt ik het wel privacy schendent.

en nogmaals thnx 4 the info!

- J.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.