Archief - De topics van lang geleden

Enigma Coderingsmachine

20-02-2003, 23:20 door Anoniem, 3 reacties
Wie geinteresseerd is in het downloaden van deze (door de Duitsers in WOII) gebruikte coderingsmachine kan de zip-file vinden op de volgende URL:

http://www.myke.com

Via de linkerbalk staat het woord ENIGMA. Wanneer men niet weet hoe men met de machine moet werken dan is het lezen van een handleiding wel een vereiste. Wanneer de zip-file is opgehaald moet deze worden uitgepakt. Vervolgens krijgt men dan een executebestand van 138 Kb.

Na installatie krijgt men Enigma Simulator (versie 1.0) en kan dit worden opgestart. Er bestaat op de website een Windows-versie en een DOS-versie.

Met deze machine simuleert men het coderen van berichten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals die toen door de Duitsers zijn gebruikt. Omdat de Geallieerden ook over een dergelijk machine beschikten en de stand van de bovenste wielen kenden (door het stelen van codeerboeken) konden zij uiteindelijk zo'n 5000 van de 2.000.000 verstuurde berichten ontsleutelen. Hiermee werd de val van de nazi's bezegeld.

Men kan deze machine ook gebruiken om eigen berichten te versleutelen via e-mail, maar dan is het gebruik van dit programma (helaas) wat te omslachtig. Mogelijk is het wel.
Reacties (3)
21-02-2003, 09:22 door Anoniem
Erg leuk. Ik heb het nu draaien en kan mijn e-mail "encrypten".
21-02-2003, 14:21 door Anoniem
In de volgende aflevering, zal ik vertellen hoe men ENIGMA moet instellen en hoe de "andere kant" het bericht kan lezen. ENIGMA maakt dan op deze manier gebruik van asymmetrische cryptografie. Dat betekent dus, dat alleen de verzender en de ge-autoriseerde lezer het bericht kunnen versleutelen c.q. ontsleutelen.

Groet, peter.
02-03-2003, 00:33 door Anoniem
op de TuE in eindhoven is het een project geweest voor de eerste jaars om enigma te bruteforce cracken adhv een algoritme. record was ergens in de 30 seconde
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.