image

1 april - Conficker dag

woensdag 1 april 2009, 10:06 door Redactie, 25 reacties

Vanaf vandaag gebruiken de miljoenen met Conficker.C besmette computers een nieuw algoritme om verbinding met potentiële update-servers te maken. De ontdekking van het algoritme en het feit dat dit op 1 april actief zou worden zorgde voor een enorme hype, waarbij zelfs problemen voor het internet werden voorspeld. Zoals mag duidelijk zijn, werkt alles nog prima. De grootste slag wisten de makers van Conficker begin maart al te slaan, toen bijna 80% van de Conficker.B populatie met de C-variant werd geupdate. Deze C-variant is niet afhankelijk van het eerder genoemde algoritme om zichzelf te updaten, dat kan namelijk ook via de verbeterde Peer-to-Peer functionaliteit.

Korte samenvatting
Voor iedereen die de perikelen rondom Conficker heeft gemist een korte samenvatting. Op 23 oktober vorig jaar brengt Microsoft een noodpatch voor een lek in Windows uit. Amper een dag na het verschijnen van de patch voor het lek in de Windows Server service, misbruikt een Trojaans paard de kwetsbaarheid om systemen te infecteren. De malware krijgt de naam Gimmiv.A en is vooral in Azië actief. Het aantal slachtoffers zou in de duizenden lopen, toch verwachten experts geen grootschalige uitbraak, aangezien dat niet in het voordeel van de verantwoordelijke cybercriminelen zou zijn.

Op 23 november, een maand na de patch van Microsoft, komt er verandering in de situatie. Symantec verhoogt de alarmfase van het internet van "normaal" naar "verhoogd". Een nieuwe worm genaamd Downadup (Conficker) is actief bezig met de infectie van Windows 2000 systemen. De eerste variant van Downadup weet in korte tijd maar liefst een half miljoen machines te besmetten. De situatie verslechtert in rap tempo. Op nieuwjaarsdag ontdekt Symantec een nieuwe variant van Downadup, door Microsoft Conficker genoemd, die zich op drie manieren weet te verspreiden. Het gebruikt het MS08-067 beveiligingslek in Windows, en nog eens op een veel efficiëntere manier waardoor ook XP systemen massaal besmet raken, het gebruikt AutoRun en gedeelde mappen en computers met zwakke wachtwoorden op het netwerk. Twee weken later wordt bekend dat Conficker al zeker tien miljoen Windows computers heeft besmet.

Conficker.B schakelt op systemen de beveiligingssoftware uit en maakt elke dag met 250 domeinnamen verbinding om zo mogelijk updates te ontvangen. Tot grote verbazing van experts doen de makers niets met hun massale botnet. Daarnaast blijkt de P2P-functionaliteit niet goed te werken, aangezien die alleen binnen het lokale netwerk werkt en niet vanaf het internet bereikbaar is. Om ook de andere update mogelijkheid af te sluiten, registreert een samenwerkingsverband van verschillende partijen, de Conficker Cabal genoemd, de 250 domeinnamen waar de besmette machines verbinding mee maken. Doordat het algoritme is gekraakt hoopt men zo misbruik van de geïnfecteerde computers te voorkomen.

Begin maart wordt duidelijk dat er toch één of meerdere domeinnamen doorheen zijn geglipt en de B-variant is vervangen door de C-variant. Was Conficker.A vooral actief in Zuid-Amerika en China, zoals deze kaart laat zien, Conficker.B en dus ook C, slaat keihard in Europa toe. Ruim 30% bevindt zich in Europa, terwijl het percentage besmette machines in Azië met 45% ongeveer gelijk is gebleven.

1 april - criminelen spelen in op hype
Alle aandacht zorgt ervoor dat eindgebruikers massaal informatie over de worm zoeken, zoals Google Trends laat zien. Nederland is ook hier goed vertegenwoordigd en staat op de achtste plaats wat betreft zoekopdrachten over de worm. Vanwege aandacht in de media was er op 20 maart een flinke piek in het aantal Nederlanders dat naar Conficker Googlede. Het zoeken naar de worm is trouwens niet zonder risico, aangezien andere cybercriminelen proberen om gebruikers zo naar kwaadaardige pagina's te lokken.

En het algoritme dan?
Dat is nu actief, wat betekent dat besmette machines 50.000 domeinnamen per dag genereren en er met 500 verbinding proberen te maken. Wat betekent dat een besmette machine 1% kans heeft om het juiste domein te vinden. Tot nu toe gebeurt er helemaal niets, noppes, nada. Er zijn namelijk geen updates op de gegenereerde en geregistreerde domeinnamen aangetroffen.

"Het zou eigenlijk best stom van de botnetbeheerder zijn om zichzelf juist op 1 april in de picture te spelen om een van die 50.000 domeinen te registreren en daar een update of opdracht op achter te laten. Hij heeft nog tijd genoeg en je moet niet vergeten dat het P2P-mechanisme ook gebruikt kan worden voor dezelfde doeleinden, een daarbij niet gebonden is aan 1 april als datum", zegt Tom Welling van Symantec tegenover Security.nl.

Geen actief Conficker botnet in nabije toekomst
Volgens Atif Mushtaq van het FireEye Malware Intelligence Lab is het zeer onwaarschijnlijk dat de besmette Conficker machines op korte termijn als botnet worden gebruikt. De manier waarop de makers Conficker beheren verschilt namelijk van normale botnets. Naast het proberen te downloaden van nep-virusscanners, zoals de eerste variant deed, zijn er geen pogingen geweest om geld met het netwerk te verdienen. "De criminelen die normaal malware en botnets ontwikkelen zijn nooit zo terughoudend."

Op dit moment hebben de makers van de worm alleen maar last van beveiligingsonderzoekers. "Vanwege de manier van verspreiden en het gebrek aan een werkend, dynamisch update mechanisme, hebben anti-virusbedrijven geen problemen met het bemachtigen van de verschillende binary bestanden." Dat betekent een goede bescherming, maar als je toch besmet raakt, schakelt Conficker de meeste virusscanners en updates uit, zo waarschuwt Mushtaq.

De onderzoeker merkt op dat moderne malware en botnets een "low en slow" aanpak gebruiken, en zichzelf niet als een tikkende tijdbom voordoen die op 1 april afgaat. "Waarom zou een botnetbeheerder op 1 april wachten als hij meteen geld kan verdienen? Zo gaan honderdduizenden dollars verloren!" Een mogelijke reden kan zijn om "street cred" op te bouwen bij andere cybercriminelen, zoals dat in de begindagen van de wormuitbraken ging. Daarnaast wordt het ontwikkelen en beheren van een botnet meestal door verschillende groepen gedaan, ook vanwege de expertise die voor de verschillende taken is vereist. "Het lijkt erop dat ze het bijna voor de roem doen. Dit is een andere reden waarom deze malware van andere actieve malware verschilt."

Peer-2-Peer functionaliteit Conficker gekraakt
Het domein algoritme van Conficker was al gekraakt, maar een onderzoeker van IBM is er vorige week in geslaagd om ook de P2P-functionaliteit te kraken. Hierdoor kan Mark Yason zien waar de bots zich bevinden en hoe die met elkaar verbinding maken. Hoeveel machines via het "geheime" P2P-netwerk communiceren wil de IT-gigant nog niet vertellen. McAfee merkt op dat er sporadisch contact via het P2P-netwerk tussen de verschillende bots is geweest.

Update 13:25 - Conficker actief?
De New York Times komt met het bericht dat beveiligingsexperts, waarschijnlijk van de Conficker Working Group, hebben ontdekt dat de worm met een controle server communiceert. Het is echter onduidelijk of de communicatie succesvol was. Eerder meldden we al dat McAfee al activiteit op het P2P-netwerk van Conficker had gezien, maar veel concrete informatie is niet aanwezig.

Update 15:20 - Geen probleem voor consumenten
Virusbestrijder Roger Thompson vindt alle aandacht maar overdreven. Het probleem zou alleen maar overheidsinstanties en bedrijven treffen, niet consumenten. "De twee vectoren die worm voor het verspreiden gebruikt zijn het Windows RPC lek, wat in oktober gepatcht was, en het slecht beveiligde netwerk shares. De enige mensen die netwerken hebben en ook niet patchen zijn overheden, bedrijven en educatieve instellingen." Eén april is volgens Thompson dan ook een heel toepasselijke dag voor heel het gebeuren.

Interessante links

  • Video presentatie over Conficker van Mikko Hyppönen, hoofdonderzoeker bij F-Secure.
  • Hoe werkt een buffer overflow. Deze briljante animatie legt dit soort beveiligingslekken, waar ook de Conficker worm misbruik van maakt, voor iedereen op een heldere en eenvoudig te begrijpen manier uit.

Vragen
V: Waar komt de Conficker naam vandaan?
A: Het is een soort anagram van Traffic Converter. De website waar de eerste variant contact mee probeerde te maken om zo nep-virusscanners te downloaden en op systemen te installeren. Het was lange tijd ook de verwachting dat de B-variant dit soort scareware zou proberen te installeren, maar daar is het vooralsnog niet van gekomen.

V: Hoe weet ik of mijn systeem besmet is?
A: De meest eenvoudige manier om te controleren is door naar de website van een bekend anti-virusbedrijf te gaan, zoals www.f-secure.com, www.symantec.com of www.mcafee.com. Gebruik je een virusscanner en is je systeem besmet, dan zal Conficker de anti-virus software hebben uitgeschakeld.

Heb je ook een vraag of opmerking over Conficker, laat een reactie achter of stuur hem naar redactie@security.nl.

Reacties (25)
01-04-2009, 10:29 door Anoniem
Dit moet de aprilgrap zijn :o)
01-04-2009, 11:14 door Anoniem
Wel een heel goed voorbereide 1 april grap.
01-04-2009, 11:17 door Anoniem
En er gebeurt nix
01-04-2009, 11:39 door Anoniem
Ik geloof niet dat conflicker een 1 april grap is, het hele gebeuren rond 1 april is gewoon erg uit verband getrokken, wie heeft ooit gezegd dat de wereld verging op 1 april.. was dat ooit bewezen?? of hebben mensen dat er van gemaakt?

alsnog blijft conflicker iets om gode in de gaten te houden en ik persoonlijk zie het zeker niet als een 1 april grap......
01-04-2009, 12:21 door Anoniem
Alsof de wereld vergaat als het internet plat ligt ..
Lijkt me eerlijk gezegd wel heel vet, als het internet een paar dagen wereldwijd plat ligt. ;)
01-04-2009, 12:45 door Anoniem
1april! haha, dat heeft iedereen toch nu wel door? www.1april.net voor betere grappen ;)
01-04-2009, 12:46 door Anoniem
Begin jaren 90 had je ook zo'n virus (Michelangelo), dat op een bepaalde dag zou uitbarsten. De kranten schreven er over, en iedereen hield de adem in. En er gebeurde.....NIETS.

http://en.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_(computer_virus)
01-04-2009, 12:50 door Anoniem
@redactie: gaarne plaatsen

Wij hebben een nieuwe conficker variant ontdekt en die slaat in 2012 toe. Hierover later meer in het nieuws.
01-04-2009, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem1april! haha, dat heeft iedereen toch nu wel door?

Een 1 april grap, jaja, natuurlijk. Daarom gaan ze er bij CBS News ( http://www.cbsnews.com/stories/2009/03/27/60minutes/main4897053.shtml ) zo uitgebreid op in.
01-04-2009, 13:32 door SirDice
Door AnoniemWij hebben een nieuwe conficker variant ontdekt en die slaat in 2012 toe. Hierover later meer in het nieuws.
Laat me raden, 21 december?

http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Doomsday_prediction
01-04-2009, 14:19 door Anoniem
Bij een maat van mij is alles out gegaan sinds vanochtend vroeg!
01-04-2009, 14:35 door Anoniem
Door AnoniemBij een maat van mij is alles out gegaan sinds vanochtend vroeg!

Bij mij kwam er wat rook uit en ik hoorde nog uit de boxen: "COOONNNFLII.........................."
01-04-2009, 15:45 door Anoniem
oke gezellig ik heb dit net allemaal gelezen en mijn computer is zeg maar net nieuw dus ik wil updaten...
en nu zijn de updates geblokkeerd ik dacht ook dat dit een grap was.. misschien is 't ook wel maarja wel heel typisch dat 't een dag voor 1 april op 't nieuws komt...
01-04-2009, 16:52 door Anoniem
FYI:


http://pandalabs.pandasecurity.com/archive/Don_1920_t-get-taken-in-by-the-Conficker-panic.aspx

http://pandalabs.pandasecurity.com/archive/Chapter-2.-The-Conficker-countdown-melodrama_2E00_.aspx
01-04-2009, 17:19 door Anoniem
De computer van mijn moeder crashte vanochten zonder reden:S dat is dan zeker toeval;)
01-04-2009, 17:30 door Anoniem
Door AnoniemBij een maat van mij is alles out gegaan sinds vanochtend vroeg!

was de zekering soms gesprongen?
01-04-2009, 17:40 door SharkWare
Nou nou, ik had gehoopt op een spectaculaire dag. Tot nu toe nog niet erg veel nieuws. Maar.... wat niet is kan nog komen. In de VS is het nog vroeg :)
01-04-2009, 17:58 door Anoniem
wajooo me computer begon ineens dikke bob marley te draaie en er kwamen allemaal jonkos uit de cd-rom speler wtf :O
01-04-2009, 18:20 door Anoniem
Hallo,
Ik werk bij M&S Software en ik denk niet dat dit een grap is.
Ik heb een soort gelijke variant getest en concludeer dat dit klein stukje software verbinding maakt met een server een persoonlijke gegevens verspreid.
Meer kan ik hier niet over zeggen.
Hr. van Dongen
M&S Software
01-04-2009, 18:37 door Anoniem
Door SharkWareNou nou, ik had gehoopt op een spectaculaire dag. Tot nu toe nog niet erg veel nieuws. Maar.... wat niet is kan nog komen. In de VS is het nog vroeg :)

Huh? Waar slaat dat op SharkWare? Wat heeft de VS er mee te maken? Of ben jij van mening dat ALLES daar uitgevonden wordt?
01-04-2009, 19:28 door Anoniem
Jaa tuurlijk, een lek, Veel gebruik. geniaal programmeerwerk. En dat alles voor;

EEN 1 April grap!!

Nee. ik neem dit aan als een bedreiging. En ben benieuwt hoe dit verder gaat..

Ik neem wel aan dat het een 1 april grap is dat het vandaag zal ingaan, maar we zien wel!
01-04-2009, 21:42 door Anoniem
Zal vast geen grap zijn, maar op 1 April uitkomen vast wel...

Wat vandaag gebeurd/moet gebeuren komt eer dit jaar nog wel...
01-04-2009, 21:44 door Anoniem
dit lijkt me echt iets voor die beveiligings maatschappijen om aandacht te trekken om te laten zien hoe goed ze zijn.

en BTW: wie maakt eigelijk die virussen? en als ze die persoon/personen weten waarom sporen ze die niet op?
en waarom raakt iedereen in paniek om het eerste beste zielig virusje dat niks voorstelt?
02-04-2009, 00:00 door SharkWare
Door Anoniem
Door SharkWareNou nou, ik had gehoopt op een spectaculaire dag. Tot nu toe nog niet erg veel nieuws. Maar.... wat niet is kan nog komen. In de VS is het nog vroeg :)

Huh? Waar slaat dat op SharkWare? Wat heeft de VS er mee te maken? Of ben jij van mening dat ALLES daar uitgevonden wordt?

Nee hoor, maar daar is het tijd technisch gezien het laatst nog 1 April.... Ik bedoelde er voor de rest niets mee. (Ook al is het aantal infecties in midden Amerika is wel verdomd laag ten opzichte van de rest van de wereld....)
02-04-2009, 11:52 door SirDice
Dit is wel een erg handige test om even snel te kijken of je geïnfecteerd bent...

http://www.joestewart.org/cfeyechart.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.