Privacy - Wat niemand over je mag weten

Privacy op Forum

17-04-2009, 19:23 door frappant, 9 reacties
Hé folks,

sinds een tijdje ben ik lid van een forum waarop men over allerhande thema´s kan discussieren.
Bij het maken van het profiel werden allerhande persoonlijke info gevraagd (naam, achternaam, geboortedatum, woonplaats, etc.) in de privacyverklaring stond dat de info die men in zijn forum opgaf niet met derden werd gedeeld.
Bij het maken van het profiel werd aan het eind zelf gevraagd of men al dan niet zijn emailadres zichtbaar wilde maken voor derden, voor de rest werd niet gevraagd of men mogelijke andere privé info wilde verbergen. Alles wekte de indruk dat de privé info verborgen bleef.
Op een gegeven moment raakte ik in een pittige discussie verwikkeld met een ander forum lid. In zijn profiel was absoluut geen persoonlijke info zichtbaar. Dit lid schreef mij aan op een minachtigende toon (´zucht´, ´je bent toch geen kleuter´, etc.).
Vervolgens kreeg ik in mijn privé box een berichtje van dit lid waarin stond dat ik een kleuter ben.
Na wat geneus merkte ik op dat als ik op mijn profiel klikte dat gewoon al mijn persoonlijke info zichtbaar was. Ik dacht eerst dat dit was omdat ik als mijzelf was ingelogd. Maar toen ik verder keek zag ik dat dit bij andere leden (behalve bij de eerdergenoemde persoon) ook zo was. Naam, voornaam, geboortedatum, woonplaats. Is was geschokt.

Ik las de privacyverklaring er nog even op na en daar staat echt dat de persoonlijke info uit het profiel niet met derden wordt gedeeld.

Ik schreef de webmaster aan om mij te bezwaren over het gedrag van het lid dat mij ´kleuter´ noemde en om op te merken dat er iets niet scheen te kloppen met het privacy beleid. De webmaster scheen niks eraan te willen doen (heb de indruk dat hij zelf dit lid is wiens privé info niet zichtbaar is...dit lid is ook super lang reeds lid), hij schreef over dat privacy gebeuren dat die privacyverklaring achterhaald is (???). De verklaring is in het Engels en daar zou ik ook uit hebben kunnen opmaken dat deze achterhaald is...(???).

Mijn vraag:
Kan en mag dit (dat gewoon al je privé info op straat ligt, terwijl in de privacyverklaring staat dat dit juist niet zal gebeuren)?
Wat kun je hiertegen doen (wellicht aangifte bij de politie of zo?

Groetjes,

Frappant
Reacties (9)
17-04-2009, 19:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-04-2009, 21:10 door Anoniem
Het is nooit aan te raden om zomaar te vertrouwen op privacy verklaringen e.d.

"A zeggen en B doen"
17-04-2009, 23:20 door Anoniem
Welke forum is dat? Wat is de url?
sectrust
17-04-2009, 23:42 door frappant
Software? Hoezo is dat van belang?
En hoezo kom je er met aangifte niet? Is aangifte doen niet mogelijk (omdat er geen sprake is van een strafbaar feit) of is er een andere grond waarom je met aangifte doen er niet komt.
18-04-2009, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem: Het is nooit aan te raden om zomaar te vertrouwen op privacy verklaringen e.d.

"A zeggen en B doen"

Maar je moet toch altijd je email opgeven bij het maken van een profiel. Dus hoe omzijl jij dan dit punt...dat je persoonlijke gegevens moet invullen?
18-04-2009, 13:16 door ctrlaltdelete
Ik snap ook eigenlijk niet waarom je al die informatie die gevraagd wordt ook naar waarheid invult.

Gewoon wat onzin invullen en je hebt niets om je zorgen over te maken.
19-04-2009, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is nooit aan te raden om zomaar te vertrouwen op privacy verklaringen e.d.

"A zeggen en B doen"

Maar je moet toch altijd je email opgeven bij het maken van een profiel. Dus hoe omzijl jij dan dit punt...dat je persoonlijke gegevens moet invullen?

Gewoon fake gegevens invullen?
19-04-2009, 22:55 door quikfit
(Een) E-Mail adres en een nick-name kunnen ze krijgen,voor de rest vul ik wat niet bestaande shit in en daar doen ze het maar mee! ;-)
20-04-2009, 08:57 door Anoniem
Beste Frappant,

Het antwoord op je vraag of je persoonljke info zomaar op straat mag komen te liggen is NEE.
De forum beheerder heeft hier onzorgvuldig gehandeld.
Je kan naar de politie gaan en aangifte doen.
Je kan ook eens een bezoek brengen aan een rechtswinkel, die je verder kunnen informeren over nog andere stappen.
Uit je topic maak ik op, dat de forumsite er heel proffessioneel uitziet, waardoor jij in de verleiding bent gekomen om veel pricacygevoelige informatie af te geven.

Wanneer je nu hier de naam van het forum opgeeft, dan zijn de lezers hiervan ook gewaarschuwd, dat men daar slordig met je info omgaat. Wil je dat doen? Dan help je ook een ander!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.