Privacy - Wat niemand over je mag weten

Jammer he, slimme meters

15-04-2009, 13:26 door Anoniem, 13 reacties
Jammer he,

was het commentaar van de minister toen ze aangaf dat je een slimme meter wel kan weigeren, maar in een nieuw huis wordt het default ingebouwd.

Hoezo keuzevrijheid ?

Probleem
De database met gebruikersgegevens is kwetsbaar. Onlangs werden banken nog het doelwit van een XSS aanval. Het is wachten op het eerste lek. Anders lekt de privacy wel uit via besmette thuiscomputers.

www.energiedataportal.nl voor het beheer van al uw energie meters !

Goed zo Eneco

Groet, W
Reacties (13)
30-04-2009, 00:42 door spatieman
dan hebben we het niet eens over de STORING die de dingen op de HF banden neer zet.
gezien ze rond 492KHZ een leuk stoorsignaal neer zetten waar ze op praten met het thuisfront.
30-04-2009, 15:49 door Anoniem
En wat als je die communicatie met het huisfront blokkeert ?
Als het niet strafbaar is wordt het misschien wel een leuke markt voor
"slimme meter blockers"
06-05-2009, 11:36 door Anoniem
Die signalen worden via het electriciteitsnet verzonden, dus of je nu wel of niet een meter hebt die signalen komen toch wel de huiskamer binnen. Hoe denk je trouwens hoe de openbare verlichting en de boiler / tariefschakeling werkt?
06-05-2009, 12:14 door Anoniem
Als ik zelf een huis laat bouwen heb ik toch de keuze of ik zo'n ellendig ding wil of niet ?

Als het echt ging om het gebruik dan kun je ook gewoon af en toe naar de meterkast lopen.
06-05-2009, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Die signalen worden via het electriciteitsnet verzonden, dus of je nu wel of niet een meter hebt die signalen komen toch wel de huiskamer binnen. Hoe denk je trouwens hoe de openbare verlichting en de boiler / tariefschakeling werkt?
Wat dacht je van relais
06-05-2009, 21:47 door Anoniem
Alleen jammer dat je dan moet sleutelen tussen aan de kant van de meter waar je zelf niet aan mag komen (ja die met dat zegeltje, die uiteraard niet vervangbaar is). Dus zo eenvoudig gaat dat niet zijn zonder iets te "veranderen"
07-05-2009, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die signalen worden via het electriciteitsnet verzonden, dus of je nu wel of niet een meter hebt die signalen komen toch wel de huiskamer binnen. Hoe denk je trouwens hoe de openbare verlichting en de boiler / tariefschakeling werkt?
Wat dacht je van relais

Die relais (in de wijkkasten) worden aangestuurd door toonfrequent (492kHZ) signalen die over het electriciteitsnet worden verstuurd.
16-05-2009, 19:04 door HyperVisor
Grappig dat woord: PRIVACY
Het woord bestaat, wat het betekend al lang niet meer.
Onder het mom van het handhaven van veiligheid is alle privacy opgeheven.

Een wijze Amerikaanse man (Benjamin Franklin) heeft een paar honderd jaar geleden al gezegd:
Wie veiligheid boven vrijheid verkiest, verdient geen van beide.
17-05-2009, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik zelf een huis laat bouwen heb ik toch de keuze of ik zo'n ellendig ding wil of niet ?

Als het echt ging om het gebruik dan kun je ook gewoon af en toe naar de meterkast lopen.


een heel simpel en duidelijk antwoord: bouwvoorschriften

je moet aan bepaalde zaken voldoen bij nieuwbouw, anders krijg je gewoon geen vergunning...
zo ken ik diverse voorbeelden van mensen die energieneutraal wilden gaan wonen (ook nieuwbouw) maar eigenlijk door allemaal regeltjes gewoon verplicht worden om vervuiler te zijn...

denk dan bijvoorbeeld aan het opwekken van je eigen energie via wind en zonne-energie, in het begin geen probleem maar zo ken ik iemand die meer opwekte dan hij gebruikte, een paar weken later een brief door de deur dat ze zsm een "slimme meter" kwamen plaatsen, want het energiebedrijf moest hem feitelijk terugbetalen voor de door hem opgewekte energie, en met een slimme meter werkt dat oa ook niet meer...

en zo zijn er wel meer vreemde gevallen, hoe dan ook als je nieuwbouw doet dan word de meterkast door het energiebedrijf of een erkende installateur geplaatst, en dan krijg je gewoon wat ieder ander ook krijgt vanaf nu, en dat zijn slimme meters. denk ook niet dat je zelf mag bepalen wat je met je meterkast doet, die regels zijn zeer strikt, officieel moet je voor elke wijziging ook weer opnieuw je installatie laten keuren enz, het lijkt er heel erg op dat men helemaal niet wil dat je bv. energiezuinig leeft, wat de reclames je ook wijs willen maken.

en dan is er ook nog het privacy punt, vroegah kon men zo ongeveer per wijk of straat verbruik opmeten, nu kan dat per huis, en wie weet zelfs per groep in je huis, als dat nog niet kan dan zal dat uiteindelijk ook wel komen. als er ergens een lek was dan moest men de straat op om uit te zoeken waar het nou precies verdween, bij de grote storingen was dat meestal niet zo moeilijk, dat was meestal gewoon een kwestie van kijken waar ergens een graafmachine bezig was...
maar nu kan zelfs het kleinste verlies gemeten worden, en weet men tot op de 15 minuten exact wanneer jij thuiskomt en de computer aandrukt, het licht aandoet en wat nog meer?
waar men eerst slechts tot aan de deur kwam, of zelfs niet eens verder dan een bepaalde wijk, kan men nu ineens bijna realtime in elk huis meekijken, men kan (nog) niet zien wat je precies doet, maar het minimale wat hiermee mogelijk is is dat er na enkele weken bijvoorbeeld een aardig beeld ontstaat wanneer je thuis bent, wanneer je de was draait (of een ander hoog vermogen apparaat aanzet), hoe laat je op bed gaat (alle lichten uit) en wanneer je smorgens de deur uit gaat (verwarming een graadje lager), en om nou te zeggen dat ik de noodzaak inzie waarom mijn energiebedrijf dit moeten weten? nee...
18-05-2009, 10:11 door Santax
Laat ik toevallig bij de pilot horen van die meters.
Laat er toevallig ook al iemand zijn geweest om te kijken of het kreng lekte, want bij verschillende meters onstond er een (klein, toegegeven) gaslek... Maar wat het meest mijn verbazing schetste was dat er 2 weken geleden alsnog iemand de meterstand kwam opmeten. Toen viel mijn mond echt open van verbazing... ga uit mijn huis gek, ik heb niet voor niets die slimme meter!

Overigens het echte probleem met de meters is nieteens de database... het probleem is dat ze zelfs kunnen zien wanneer je je gezicht wast. Dat is informatie die ongetwijfeld gebruikt, maar ook misbruikt, zal worden door vadertje Staat.
18-05-2009, 11:19 door Anoniem
Terecht commenaar

He, privacy opgeven dar zijn we zelf bij he.
Waarom zou Benjamin het niet bij het verkeerde eind hebben ?

Nog even over die databases. Waar komen die databases eigenlijk terecht, nu alle energie maatschappijen naar het oosten worden verkocht :) LOL

Fijn dag

W
25-05-2009, 13:22 door Anoniem
En, wat lezen we op Security en Wwebwereld vandaag ?

http://security.nl/artikel/29250/1/Beveiliging_Eneco-site_voor_slimme_energiemeters_niet_op_orde.html
http://webwereld.nl/nieuws/58614/eneco-site-voor-slimme-energiemeters-lek.html


Typisch, ik heb Eneco 40 dagen geleden attent gemaakt op de lekke website, maar geen reaktie.

Ach ja, zo doen we dat he, innoveren.

"Beveiliging niet al te zwaar...
In een reactie erkent Eneco dat de beveiliging op dit moment NOG WAT HIATEN kan vertonen. “We zijn ons ervan bewust dat de beveiliging niet al te zwaar is”, zegt Cor de Ruijter, woordvoerder bij het bedrijf. “Sommige van onze GROTE KLANTEN hadden behoefte aan ACTUELE gegevens.”

De Ruijter benadrukt dat de website nog proef draait en dat er plannen zijn om de beveiliging “veel zwaarder” te maken. Zelfs wijst hij erop dat toegang met gebruikersnaam en wachtwoord ook niet het sterkst is. "


Zo gaat dat ook met EPD, EKD, DIGID, noem het maar op. Eerst aan elkaar knopen, en dan maar zien.

Tsssssssssss.


Groet, W
30-05-2009, 11:10 door Anoniem
OK,
dat verdiende wellicht niet de schoonheidsprijs
maar heeft iemand een website-checklist om zelf je eigen site te kunnen testen/controleren ?
Dus ik heb het dan niet over brede security met LAN; USB/WiFi zwakheden maar puur inzake een website die dergelijke meetinfo verzamelt en inzage geeft voor de abonnee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.