image

MafiaBoy: Cloud computing is einde van internet

woensdag 1 juli 2009, 11:21 door Redactie, 8 reacties

De Canadese MafiaBoy die in 1999 voor de eerste grote DDoS-aanvallen op het internet verantwoordelijk was, waarschuwt nu voor de gevaren van cloud computing, dat het einde van het internet kan betekenen. De hervormde DDoS "pionier", die tegenwoordig als Michael Calce door het leven gaat, wist in 2000 de sites van CNN, Yahoo, E*Trade, Dell, Amazon en eBay plat te leggen. Vorig jaar schreef hij een boek over zijn praktijken. Calce is bang dat cloud computing een hackerdroom is. "Het zal het einde van het internet zijn zoals we dat kennen", zo liet hij tijdens een webcast weten. "Je plaatst alles in één kleine sandbox. Het wordt een stuk eenvoudiger om toegang te krijgen."

Cloud computing noemt de Canadees dan ook "extreem gevaarlijk". Hij krijgt bijval van forensisch expert Paul Henry, die opmerkt dat we de beveiligingsproblemen in de huidige omgeving niet eens weten op te lossen. "En nu sturen we alles naar de cloud?" Voor de nabije toekomst verwacht Calce dat sociale netwerken, dumpster diving en interne bedrijfssabotage de grootste dreigingen zullen vormen. "Het is van groot belang dat bedrijven hun werknemers nauwlettender in de gaten gaan houden."

Reacties (8)
01-07-2009, 11:42 door carolined
"Het is van groot belang dat bedrijven hun werknemers nauwlettender in de gaten gaan houden."
O.... fijn zeg... nog meer Big Brother, nu weer door "de argwanende baas". Nou zal ik niet zeggen dat dat soms niet gerechtvaardigd is, maar er blijft zo maar heel weinig privacy over.
Is het werkelijk zo moeilijk om de werknemers bewust te maken van hun verantwoordelijkheden t.o.v. het bedrijf, de bedrijfsdoelstellingen en de bedrijfsgeheimen?
Moet werkelijk "alles" gecontroleerd worden? En wie doen dat controle werk dan? En zijn die wel te vertrouwen dan? Hoe controleren wij of de controleurs hun werk wel goed doen en niet manipuleren met ons werk? En hoe controleren we dát dan weer ?
Nog even en je kunt, net als in bepaalde samenlevingen, je buurman of collega absoluut niet meer vertrouwen.
01-07-2009, 12:02 door bratann
"Het is van groot belang dat bedrijven hun werknemers nauwlettender in de gaten gaan houden."


Ben met je eens, marja mesnsen verschillen. maar nog is het geen reden om dit te doen.
01-07-2009, 14:55 door spatieman
en wie houd de baas in de gaten ?
vroegah, was het zo dat iedere pc op ons werk van beveiligings zooi moet voorzien zijn.
behalve die van de personeels chef, die weigerde, sterker, hij dreigde zelf de IT jongens met ontslag als die het ook maar waagde een vinger naar zijn laptop te steken (zijn=bedrijfs laptop)
tja.

gelukkig bestaat het bedrijf niet meer, want dank zij dat soort figuren is het kaput gegaan.
01-07-2009, 19:53 door Anoniem
"Het zal het einde van het internet zijn zoals we dat kennen"
Hoe overdreven kun je het brengen :/
02-07-2009, 00:41 door Anoniem
Die dude is verstandig. Over Cloud Computing, SAAS of al die andere flauwekul kan maar een ding gezegd worden.

Doe het niet, je gaat security-wise vroeg of laat gruwelijk op je bek. Ja het is goedkoper. Maar nee, het voldoet niet aan jouw veiligheidsbeleid.
02-07-2009, 11:56 door Anoniem
en wie houd de baas in de gaten ?
ik heb wel eens meegemaakt dat het it-beheer vele malen beter op de hoogte was wat er in het bedrijf speelde dan de baas zelf, de baas zou beter hele goede vriendjes met zijn it-ers moeten blijven, wie weet schiet het bedrijf er ook nog wat mee op :)

maar ik kan het grotendeels wel met de stelling eens zijn, en mijn overweging is dat ik gewoon zelf op mijn eigen computer heb staan wat ik nodig heb en ook nog beschikking heb over mijn documenten als er even geen internetverbinding is, ik merk het nu al op het werk, als het internet plat gaat dan kom je al snel tot de ontdekking dat er veel meer dan email via het net gaat, bestelling, actuele prijslijsten, externe filialen, en nog veel meer, je kan gewoon niets zonder tegenwoordig, of het gaat een stuk minder eenvoudig dan we gewend zijn geworden...

ikzelf heb dus ook helemaal niets met online opslag, online usbstick, al je mails op een server van gmail, en dus ook niet cloud computing, tenminste niet voor mijn werk, administratie en aanverwanten...
het zou wel kunnen werken als platform waar je bepaalde pay-per-view diensten af kan nemen die je per uur kan betalen, maar dat zal in beperkte mate zijn denk ik, zo wil ik ook weer een spel kunnen spelen zonder internet en heb ik nog altijd liever het spel op een schijfje in mijn kast staan

en daarbij komt nog het privacy-verhaal, en daar nog weer bij komt veiligheid, hetzelfde verhaal als met een centrale database, ipv dat je 100den computers binnen moet dringen kan je bij cloud-computing hetzelfde bereiken door 1 hoofdcomputer te grazen te nemen...
06-07-2009, 07:41 door Anoniem
Door spatieman: en wie houd de baas in de gaten ?
vroegah, was het zo dat iedere pc op ons werk van beveiligings zooi moet voorzien zijn.
behalve die van de personeels chef, die weigerde, sterker, hij dreigde zelf de IT jongens met ontslag als die het ook maar waagde een vinger naar zijn laptop te steken (zijn=bedrijfs laptop)
tja.

gelukkig bestaat het bedrijf niet meer, want dank zij dat soort figuren is het kaput gegaan.


Tsja Vroegah...
Vroegah had je geen kuilih
22-03-2010, 12:34 door Anoniem
"Het is van groot belang dat bedrijven hun werknemers nauwlettender in de gaten gaan houden."

Vreemd zinnetje in een verhaal over cloud computing... De wereld verandert snel en fundamenteel. Cloud computing is één van de symptomen, net als social networks en de opkomst van zzp-ers. Een oude manier van kijken naar een nieuwe wereld dus. Intelligentietestje: "Serverpark met bedrijfsapplicaties"verhoudt zich tot "Cloud computing als "Werknemers" tot... ?? In de toekomst zijn we toch zeker genezen van deze neo-feodale visie?

Hopelijk hebben organisaties in de toekomst een integrale visie op informatiebeveiliging (zowel privacy als integriteit en continuïteit) en een goede risicobeheersing!! Dat is heel wat constructiever dan ad hoc "in de gaten houden". Pffff...

Guus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.