image

Magistr virus blijft hardnekkig

maandag 16 juli 2001, 13:37 door Redactie, 0 reacties

Het Magister virus wordt al sinds maart in het wild gesignaleerd, maar blijft zich erg hardnekkig verspreiden en schade aanrichten. Reden hiervoor is waarschijnlijk het feit dat het virus zich automatisch muteert voordat het zich naar het volgende slachtoffer verzendt waardoor het door een leek lastig als virus te herkennen is. Antivirus fabrikanten vinden het virus dan ook 'moeilijk te analyseren' maar hun producten weten het inmiddels wel te detecteren. Magister verspreidt zich via email zoals we al vaker hebben gezien, maar iedere keer met een wijzigende tekst in het bericht en met een wijzigend attachment. De tekst haalt het virus uit willekeurige tekstbestanden op de computer van het slachtoffer, wat al de nodige problemen heeft opgeleverd op bijvoorbeeld advocatenkantoren die niet van virusscanners voorzien waren. De redactie had zelfs de eer flarden van een sexverhaal te ontvangen van een geinfecteerd persoon.

Een maand na de eerste infectie slaat het virus pas echt toe: het probeert de hele harddisk te wissen evenals het BIOS en en CMOS. Omdat het virus een lek in Windows98 uitbuit werkt het niet op Windows NT en 2000.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als u Windows gebruikt, zorg dan voor een up-to-date (!) virusscanner die actief is en open nooit verdachte attachments.

Meer info bij Trend Micro en Mcafee.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.