image

"HEMA-poortjes zuigen OV-chipkaart leeg" - Update

zondag 9 augustus 2009, 11:05 door Redactie, 28 reacties

Verschillende gebruikers van de OV-chipkaart klagen dat er automatisch geld van hun kaart wordt afgeschreven bij het passeren van HEMA-poortjes. Naast de onjuiste boekingen zouden ook de kartonnen wegwerp kaartjes soms niet werken en te snel kapot gaan, zo meldt AT5. PvdA-raadslid Myriam Bergervoet zal volgende week de Stadsregio, verantwoordelijk voor de invoering, om opheldering vragen. Vanaf donderdag 27 augustus is de OV-chipkaart het enige geldige vervoerbewijs in de Amsterdamse metro.

"Tot zover deel zoveel van de brakke CIA driehoek van de OV-chipkaart. Beschikbaarheid: onvoldoende. Integriteit: bagger, Vertrouwelijkheid: niet betrouwbaar. Het is een groot risico voor de klant en kost alleen maar meer en meer geld en frustratie", aldus een anonieme tipgever.

Update 14:15
Het Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam en de HEMA laten in een gezamenlijke verklaring weten dat het technisch onmogelijk is dat bij HEMA-detectiepoortjes geld van de kaart wordt afgeschreven. "De OV-chipkaart werkt alleen bij kaartlezers in openbaar vervoer", zo stellen beide partijen. "Detectiepoortjes reageren op de beveiliging die winkels in artikelen verwerken. De OV-chipkaart heeft een chip die reageert op de software in de kaartlezers in het openbaar vervoer. Door in te checken bij het instappen en uit te checken bij het uitstappen wordt de ritprijs berekend. Het is gezien deze twee totaal verschillende technieken dan ook niet mogelijk dat het detectiepoortje geld kan afschrijven van de OV-chipkaart. "

Update: tekst aangepast

Reacties (28)
09-08-2009, 11:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-08-2009, 11:19 door Anoniem
Probeer je zoekqueries naar porno te vangen met zo'n kop ofzo?
09-08-2009, 11:31 door Van Hoorne
Moet hier niet begonnen worden met: Microsoft deugt niet? Gemiste kans, redactie.
09-08-2009, 11:40 door Anoniem
Aluminiumfolie werkt voor HF straling zoals GSM signalen en een magnetron.
Als beveiliging tegen magneetvelden voor de bankpas doet het niet veel.
Vier lagen folie tussen de magneet op mijn koelkast en de schaar die daar aan hangt maken geen enkel verschil.
09-08-2009, 12:01 door ej__
Door Anoniem: Aluminiumfolie werkt voor HF straling zoals GSM signalen en een magnetron.
Als beveiliging tegen magneetvelden voor de bankpas doet het niet veel.
Vier lagen folie tussen de magneet op mijn koelkast en de schaar die daar aan hangt maken geen enkel verschil.

Dat ligt ook nogal voor de hand. Aluminium folie werkt prima voor de elektrische component, dus inderdaad voor de radio straling. Magnetische component hou je daar niet mee tegen, dan moet je naar mu-metaal of zo.

EJ
09-08-2009, 12:05 door Anoniem
Ja prachtig idee, Peter V, en de volgende keer dat ik betaal, wordt ik zeker weer door zo'n overijverige beveiligingsnazi op m'n nek gesprongen omdat 'iemand die zoiets doet' vast en zeker 'iets te verbergen' heeft en wellicht wel een terrorist is!

De zooi moet gewoon werken en betrouwbaar zijn, zonder dat ik nog eens allemaal extra maatregelen moet nemen. Niet dat de beveiligers en de vervoerbedrijven daar echt in geïnteresseerd zijn, de kosten kun je als het mis gaat toch wel op het publiek afwentelen.
09-08-2009, 12:34 door Eerde
Verder is het geen magneetstrip maar een chip in de kaart, althans in Rotterdam...
09-08-2009, 13:38 door Anoniem
Ja klopt een magneetstrip wordt mogelijk gewist door een zeer sterk magneetveld dat is waar, maar dan ben jeen geld kwijt, de GVB OV Chipkaart bevat mogelijk saldo en als dat door een RIF straling door bv Hema of V&D poortjes wordt gewist is het wel totaal verdwenen, weg, leeg kaart.
ALSOF DE SECURITYMAN BIJ DE UITGANG VAN ZO'N WINKEL JE PORTEMONNEE PAKT, HEM LEEG KIEPERT IN DE GOOT EN ZEGT DOEI ! lekker hoor zo'n geweldige safe benoemde door de strot geduwde OV kaart die op het nederlandse publiek getst wordt, ook op kosten daarvan.
Ach het zal wel worfden opge;lost door de Hema V&D en ander winkels een ander systeem poortjes te laten aanschaffen (Op onze kosten natuurlijke weer) eerst nadenken is er niet bij in den Haag

weigeren met zn allen dat is het beste.
09-08-2009, 13:59 door Anoniem
[admin] Bedankt! het is aangepast [/admin]

Er wordt niet aangegeven wat er misgaat: Als de kaart gewist wordt, staat het saldo nog wel bij TLS en is dus te herstellen (zal wel geld kosten - en je hebt een probleem om thuis te komen of eigenlijk om te reizen: immers de kaart doet het niet meer.)
Afschrijven is m.i. iets heel anders.
09-08-2009, 14:56 door Anoniem
de ov chipkaart werkt anders ook prima met mijn reader/writer hoor

- mystic^
09-08-2009, 15:14 door Anoniem
Dit is een gezamenlijk persbericht van Hema en GVB


OV-chipkaart werkt alleen bij kaartlezers in openbaar vervoer

De OV-chipkaart werkt alleen bij kaartlezers in het openbaar vervoer. Het is technisch onmogelijk dat bij Hema-detectiepoortjes geld van de kaart wordt afgeschreven, zoals in diverse media op zaterdag 8 augustus wordt geschreven.

Detectiepoortjes reageren op de beveiliging die winkels in artikelen verwerken. De OV-chipkaart heeft een chip die reageert op de software in de kaartlezers in het openbaar vervoer. Door in te checken bij het instappen en uit te checken bij het uitstappen wordt de ritprijs berekend. Het is gezien deze twee totaal verschillende technieken dan ook niet mogelijk dat het detectiepoortje geld kan afschrijven van de OV-chipkaart.
09-08-2009, 16:08 door Anoniem
Het zou niet mogelijk zijn dat de poortjes van de HEMA geld afschrijven. Aldus de verdedigende en geruststellende woordvoering van het GVB en de HEMA. Bericht de deur uit. Klaar. Maar is dat zo? Is het opgelost? Gaan de klanten nu lekker rustig slapen? Doet men dat bij het GVB en de HEMA? Wat stelt dat persbericht nu voor?

Het GVB gaat er niet op in wat de berichtgeving in de media nu eigenlijk verstaat onder dat afschrijven door de HEMA poortjes. Ook verzuimen ze om uit te leggen wat er dan aan de hand kan zijn. Ik lees net dat stukje over integrity en availability. Als een woordvoerder zegt me dat in termen van beveiliging weinig, maar ik weet wel dat ik integriteit en beschikbaarheid van mijn klant moet verdedigen. En onder verdediging versta ik tenminste niet even snel onder verantwoording van bedrijf x en y alleen te zeggen dat iets niet het geval is omdat het niet mogelijk zou zijn.

Stel je het voor: op zaterdag krijg je als woordvoerder een melding van het opperhoofd dat het GVB weer niet best in de media komt door die vervelende negatieve berichtgeving over de ov-chip. Wat zou dan de opdracht zijn? Neem de woorden van het opperhoofd meteen maar over, die zegt dat het niet kan dus is dat zo. Of stel als leek wat vragen aan technici of een HEMA poortje geld kan afschrijven, en als dat technisch niet kan heb je je verklaring? Oh, en vergeet de HEMA niet even te vragen of je het gezamenlijk als een persbericht mag plaatsen, want dat wekt lekker veel vertrouwen bij de lezers en de media. Als twee organisaties via hun officiele woordvoerders wat verkondigen dan komt dat goed over.

Stel nu dat maandag in de media het bericht komt dat de poortjes van de HEMA die chipkaarten onbruikbaar maken, of nog erger: dat in de buurt van de HEMA enkele criminelen die pasjes staan te klonen en heel snel daarna toch blijken te kunnen misbruiken! Daar sta je dan als woordvoerders, het GVB en de HEMA. Vooral niet aan denken dat dat gaat gebeuren, vooral hard ontkennen dat dat mogelijk is voor jezelf, dan gaat het probleem vanzelf weg. Kan je er ook niet op afgerekend worden?

Het GVB en de HEMA gedragen zich niet professioneel en de woordvoering is het in ieder geval niet. Ze hebben met het persbericht eigenlijk niets ingedekt wat betreft die integriteit en beschikbaarheid. Het kan technische niet dus is de negatieve berichtgeving van al die media over hun chipkaarten niet waar.

Het komt me verdacht bekend voor: was ook iets met de chipkaart, toen het allemaal begon. De mensen die binnen de wereld van het OV verantwoordelijk zijn voor de invoering hebben zich weinig zorgen gemaakt om die integriteit en beschikbaarheid. Ze hebben het niet serieus genomen wat het voor het imago van hun bedrijven en het OV zou betekenen. En technisch maakte ze zich duidelijk ook geen zorgen. Gewoon keihard blijven beweren dat er niets aan de hand is. Blijkt niemand dat meer te geloven dan doe je maar alsof het probleem meevalt en je maatregelen alle problemen weg nemen.

Hoe slim moet je als directeur, lid van raad van bestuur of woordvoerder tegenwoordig zijn om nog te mogen werken en grote bedrijven te vertegenwoordigen voor een riant salaris? Ik schaam me er voor dat het kennelijk vooral gaat om net doen alsof je klanten dom zijn en je dus domme besluiten kan nemen. Afgerekend zal je er door je eigen vrindjes niet door worden. Niemand doet er ooit iets fout, want dat is negatief en dat doet een bedrijf niet. Zeker niet op het niveau waarop je het bedrijf staat te vertegenwoordigen.
09-08-2009, 16:18 door KwukDuck
Dat het totaal verschillende technieken zijn betekend toch niet gelijk dat ze elkaar niet kunnen beinvloeden lijkt me, dit zal wel weer een vlotte babbel zijn geweest van een of andere woordvoerder die goed kan babbelen.
09-08-2009, 17:40 door Rene V
Door Van Hoorne: Moet hier niet begonnen worden met: Microsoft deugt niet? Gemiste kans, redactie.

lol, jij hebt echt altijd wel wat te zeiken hè? Desnoods ga je zoeken. Wat een verbitterd mannetje moet je wel niet zijn. niet echt gelukkig in je leven? Is M$ het enige wat je zielig leventje een beetje gelukkig maakt? Lijkt er wel op. Ga eens naar een therapeut ofzo en laat je ff grondig nakijken. Want dit was toch wel een heel erg zielig vertoon van frustratie.
09-08-2009, 17:43 door extranion
Wat was nou ook alweer de bedoeling van de ov-chipkaart... oja om het makkelijker te maken....


Als bedrijf moet je toch dan maar is even gaan uitzoeken waarom gebruikers dan denken dat het door de hema komt, als het technisch echt onmogelijk is. Probeer daar de oorzaak maar van te vinden en dan kan je een antwoord geven op bovenstaand artikel.

En niet van ja het is technisch onmogelijk en ik ga nu weer terug naar me kantoortje op me stoeltje zitten.
09-08-2009, 22:29 door awesselius
Als ik te maken zou krijgen met de OV-chipkaart, dan zou ik het uitproberen en filmen. Eventueel zelfs met getuigen of zelfs met een notaris. En dan een nette, doch dringende brief schrijven naar de betreffende organisatie die verantwoordelijk is voor de OV-chipkaart (want daar ben ik nog helemaal niet achter wie nou echt verantwoordelijk is voor mankementen).

Naast dat ik nog niet vernomen heb of ze het euvel met klonen en manipulatie nu de wereld uit hebben geholpen blijven dit soort berichtgevingen meer in het nadeel van de OV-chipkaart werken dan dat ik heil in zie in het gebruik ervan.

- Unomi -
09-08-2009, 23:25 door Ilja. _V V
MythBusters heeft er een uitzending gewijd aan magneetstripkaarten, & geconstateerd dat zelfs die hardnekkig volharden in het vasthouden van data. Zelfs na een pijnbankopstelling met zware electromagneten bleef de informatie uitleesbaar..!

Wel heb ik zelf gemerkt dat als ik met mijn opgevoerde walkman met 2x 80Watt op mijn oren dat dan de koptelefoon even flink irritant begint te piepen als ik door de HEMA of Primera-poortjes loop...
09-08-2009, 23:52 door Anoniem
Ik gebruik al een behoorlijke tijd een anonieme OV-chipkaart van het GVB, en ik kom regelmatig bij de HEMA (verschillende filialen) en andere winkels met detectiepoortjes. Nooit ergens last van gehad. Ik ben dus heel benieuwd hoeveel mensen dat probleem hebben gehad, hoe men de conclusie heeft getroffen dat het aan de poortjes van de HEMA ligt, etc. Maar dat soort gegevens ontbreekt volledig in de berichtgeving. Ik neem het met een korreltje zout tot ik betere informatie aantref in de media.
10-08-2009, 08:45 door spatieman
waar maken die gasten zich nu druk om.
OV in de reader duwen, saldo uitlezen, effe door HEMA lopen, uitlopen, OV weer in de reader duwen, saldo uitlezen,.

man, typisch politiek, neem de proef op de som, en doe niet zeiken overheid/hema what ever.
een veldtest is nogaltijd de beste oplossing om te contrleren of het waar is.
zijkerds..
10-08-2009, 09:38 door Anoniem
Door Ilja. _\\//: MythBusters heeft er een uitzending gewijd aan magneetstripkaarten, & geconstateerd dat zelfs die hardnekkig volharden in het vasthouden van data. Zelfs na een pijnbankopstelling met zware electromagneten bleef de informatie uitleesbaar..!

Wel heb ik zelf gemerkt dat als ik met mijn opgevoerde walkman met 2x 80Watt op mijn oren dat dan de koptelefoon even flink irritant begint te piepen als ik door de HEMA of Primera-poortjes loop...

ik heb deze uitzending ook gezien. wat jij beweert klopt, echter dit was wanneer de kaart STIL lag op de magneet...
ging je echter de kaart heen en weer bewegen over het magnetisch veld, dan was de data direct weg.

volgens mij heb je de hele aflevering niet gezien
10-08-2009, 10:27 door Anoniem
Ik betaal mijn ritten tegenwoordig met een halve worst.....
10-08-2009, 11:31 door Anoniem
Door spatieman: waar maken die gasten zich nu druk om.
OV in de reader duwen, saldo uitlezen, effe door HEMA lopen, uitlopen, OV weer in de reader duwen, saldo uitlezen,.

man, typisch politiek, neem de proef op de som, en doe niet zeiken overheid/hema what ever.
een veldtest is nogaltijd de beste oplossing om te contrleren of het waar is.
zijkerds..
Ja, vooral de boodschapper de schuld geven. Als je het nieuws een beetje gelezen hebt had je geweten dat het politieke figuur zegt zelf gezien te hebben dat het niet klopt. En waarom zou een volksvertegenwoordiger vervolgens zelf verder moeten controleren of het betaalsysteem van een ander wel werkt zoals het zou moeten als er al aanwijzingen zijn? Nee spatieman, je reactie is te makkelijk. Je had beter kunnen iets kunnen opmerken als: risico van OV chip volledig in kaart brengen, zeker weten dat het niet ernstig lek is, niet liegen dat er geen fouten in zitten, beoordelen of het werkelijk mogelijk is om het niet duurder te laten worden en de beschikbaarheid op orde is, dan pas misschien eens gaan overwegen of je het kan invoeren.
Het hele systeem is een aanfluiting en het enige wat ze bij het OV doen is pappen en nat houden om het maar niet terug te hoeven draaien.
10-08-2009, 11:58 door awesselius
Ik vind de informatie op OV-chipkaart.nl maar heel erg wazig en zeker niet transparant. Er staan dan een hoop 'veelgestelde vragen' en daarnaast een vast antwoord per vraag. Maar echt duidelijkheid krijg ik er niet door. Ze hebben goed kunnen broeden op hun indoctrinatie van informatie, dus timmeren ze elk antwoord natuurlijk waterdicht.

Opmerkelijk is het, dat er niet 1 vast aanspreekpunt is maar er veel partijen bij betrokken zijn. RET, TLS en dan nog 'uw ov-bedrijf'. Ik heb helemaal geen ov-bedrijf, dus wat bedoelen ze daarmee? Voor welk onderdeel moet ik waar naartoe als ik een klacht heb? Hoe weet ik zeker dat ze goed met de door mij verstrekte gegevens omgaan?

Aan de ene kant zeggen ze dat persoonsgegevens en reisgegevens niet aan elkaar gekoppeld zijn. Verderop lees je dan weer dat deze gegevens pas in 2010 gebruikt worden voor direct marketing. Zijn de gegevens nu wel of niet gekoppeld? En als je niet voor direct marketing vatbaar bent, moet je ZELF ervoor zorgen dat je gegevens geblokkeerd worden. En hoe weet je of die gegevens dan geblokkeerd zijn? Wat bedoelen ze met blokkeren? Is dat dat je dan geen direct marketing meer krijgt of dat de gegevens uberhaupt niet voor statistieken inzichtelijk zijn?

En nog steeds, er zitten voor mij teveel nadelen aan die kaart dat ik echt grote weerstand voel om gebruik te maken van zo'n 1984-kaart.

- Unomi -
10-08-2009, 17:41 door Ilja. _V V
Door Anoniem:
volgens mij heb je de hele aflevering niet gezien
Moet zijn: volgens mij heb je niet de hele aflevering gezien.

Meestal middin in de nacht, als er echt niks anders meer op de buis is, zwaar crisis dus, & ik heb mogelijk wat minder opgelet op het einde van de aflevering, weet wel dat ze op een gegeven moment gewist werden, maar daar was veel voor nodig. Aallederen portemonnee is in ieder geval: Busted!..

Heeft er iemand een gaussmeter & kan die effe daarmee langs de HEMA-poortjes & de uitslag hier terug melden, a.u.b.???
11-08-2009, 11:09 door Anoniem
Het probleem was origineel dat "geld van de OV-chipkaart afgeschreven", en elk logisch denkend mens moet dan weten dat dit alleen mogelijk is als de security poortjes van de HEMA opeens magisch van functie zijn veranderd (RFID inlezen), en opeens draadloos kan communiceren met de database waar het saldo wordt bijgehouden. Niet eens een onderzoek waard, zo'n prutswerk van logisch denkende politici.
11-08-2009, 11:21 door awesselius
Door Anoniem: .... en opeens draadloos kan communiceren met de database waar het saldo wordt bijgehouden

Eh.... nee. Het saldo staat op de kaart net als de 'producten' van de ov-bedrijven. Niet dat ik daar veel van begrijp qua logica, maar het is wel dat als je je kaart kwijt bent, je dus ook je saldo of producten die er op staan kwijt bent. Go figure....

Ik ben het wel eens dat de poortjes van de HEMA ineens RFID zouden communiceren..... dat klopt volgens mij niet echt. Want de chip zal toch niet zo makkelijk te manipuleren zijn? Loopt straks iedereen met een EMP-achtige machine elkaars OV-chipkaart te smelten....

- Unomi -
12-08-2009, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik betaal mijn ritten tegenwoordig met een halve worst.....

Dat heet dan toch potloodventen ?
14-03-2011, 23:32 door Anoniem
Ha dit is ook lekker nieuws zeg! Heb net via ovchipkaartreaders.nl mijn ov chipkaart reader gekocht. Het schijnt prima te werken, heb er al 1 dag mee gereisd, joepie! Ik zal voor de grap een langs de HEMA gaan!

Groet,
Cor
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.