image

Justitie luistert ruim 26.000 telefoonnummers af

donderdag 3 september 2009, 14:24 door Redactie, 18 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 26.425 telefoonnummers laten afluisteren, wat neerkomt op een gemiddelde van 1946 taps per dag. Twee jaar geleden ging het dagelijks nog om 1681 taps. In 90% van de taps ging het om een mobiele telefoon, de overige 10% betrof een vaste telefoonaansluiting. De cijfers zijn exclusief de taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD). Minister Hirsch Ballin stuurde gisteren de tapstatistieken over 2008 naar de Tweede Kamer.

Per jaar worden ongeveer 5500 declaraties van taptolken ingediend door de regiokorpsen en het KLPD, die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties betaalt. Het gaat om een bedrag van ongeveer 10,3 miljoen euro aan betalingen en ongeveer 0,4 miljoen euro aan administratiekosten. Hirsch Ballin kon de kostprijs van een gemiddelde tap niet geven, aangezien de kostenopbouw per provider en per product zou verschillen.

Nut en noodzaak
CDA, PvdA, SP, VVD en D66 vroegen de minister ook naar het nut en de noodzaak van het tappen. "Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe", aldus Hirsch Ballin. Volgens hem blijkt uit meerdere onderzoeken dat de tap een effectief opsporingsmiddel is. "Een oordeel over het nut en de noodzaak van de ingezette taps kan alleen in algemene zin worden gegeven." Zo zou de tap helpen met het inwinnen van informatie over verdachten en relaties tussen verdachten onderling en met derden.

Verder vindt de minister dat de resultaten van het tappen in samenhang met andere opsporingsmethoden, zoals het horen van getuigen en verdachten en observatie gezien moeten worden. Op de vraag of er voldoende waarborg en garantie is dat er geen wildgroei in het inzetten van taps plaatsvindt, laat Hirsch Ballin weten dat het Wetboek van Strafvordering voldoende waarborgen kent om dit te voorkomen. Zo moet de Officier van Justitie een machtiging van de rechter-commissaris hebben om te tappen. Vervolgens wordt er een tapbevel opgemaakt, waarvan het uittreksel via de tapkamer naar de telecomaanbieder wordt gestuurd. Die begint dan de tap. Het proces zou enkele uren in beslag nemen, maar kan langer duren als de aanbieder het tapproces niet heeft geautomatiseerd. Daarnaast is er een aparte procedure voor spoedtaps; waarin het tapbevel mondeling kan worden gegeven.

Bijvangst
Als er tijdens het tappen het vermoeden rijst van andere strafbare feiten dan in het kader waarvan de tap is gezet, dan wel op het verkrijgen van aanwijzingen voor de betrokkenheid van een of meer andere personen dan de getapte persoon bij de onderzochte strafbare handelingen, kan deze ‘bijvangst’ in de regel volledig en vrij worden gebruikt ten behoeve van het opsporingsonderzoek, zo blijkt uit het antwoord dat de Tweede Kamer ontving.

Techniek
De PvdA wilde weten wat op dit moment technisch allemaal mogelijk is ten aanzien van het aftappen van telefoongesprekken of andersoortige informatie-uitwisseling via internet. "In het belang van de opsporing en de staatsveiligheid wordt deze vraag niet beantwoord", zo laat de minister weten.

Reacties (18)
03-09-2009, 15:06 door Anoniem
De cijfers zijn exclusief de taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD).

Die gebruiken 2x zoveel, laatst was namelijk bekend dat hij door de VN op het matje werd geroepen om ruim 6 duizend taps, daar zullen de A en M IVD dus wel bij zitten.

""Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe", aldus Hirsch Ballin."

Handig excuus..
03-09-2009, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Handig excuus..
Welnee. Het probleem is dat boeven ook de krant lezen en de minister dus een balans moet vinden tussen openheid en geheimhouding.
03-09-2009, 15:59 door Anoniem
Bijvangst ah.
Dan loont het om alle Nederlanders te tappen.
Zit altijd wel een gevalletje bijvangst bij.

Zal mijn vriendin maar niet meer bellen voor een halfje bruin of wit als ze in de supermarkt staat, want dan staan er even later 7 at'ers in de tuin met getrokken pistolen.

(Halfje bruin of wit, bedoel ik brood mee..zucht..)
03-09-2009, 16:00 door Anoniem
Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe"

In andere woorden: als minister heb ik geen zin om te onderzoeken of het excessief tappen nuttig en noodzakelijk is. Stel je toch eens voor dat zou blijken dat er miljoenen worden uitgegeven terwijl de bijdrage aan vervolging nihil is.

Ik vind dat de minister het wel verplicht moet worden. We hebben het hier over het afluisteren van privegesprekken waarbij de minister niet wil weten in welke verhouding dat staat tot onnodige inbreuk en werkelijke vervolging. Dan kan je net zo goed in ieder huis alvast een agent gaan zetten.
03-09-2009, 16:02 door Anoniem
leer lezen:

""Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe", aldus Hirsch Ballin."

Dat de tap onderzocht wordt wil niet zeggen dat het in de krant komt, alleen komt er dan naderhand zo'n nieuwtje of de taps handig zijn of niet, alleen de conclusie van het onderzoek dus, niet het hele onderzoek..
03-09-2009, 16:06 door rob
Bijvangst
Als er tijdens het tappen het vermoeden rijst van andere strafbare feiten dan in het kader waarvan de tap is gezet, dan wel op het verkrijgen van aanwijzingen voor de betrokkenheid van een of meer andere personen dan de getapte persoon bij de onderzochte strafbare handelingen, kan deze ‘bijvangst’ in de regel volledig en vrij worden gebruikt ten behoeve van het opsporingsonderzoek, zo blijkt uit het antwoord dat de Tweede Kamer ontving.

Dit zou dus betekenen, dat als de politie je als verdachte ziet van iets, vervolgens een tap vergunning krijgt, maar niets kan vinden van hetgeen waarvan je verdacht wordt........ ze wel enig ander strafbaar feit tegen je kunnen gebruiken..
Werk je eens een keer zwart?
Bied je iemand een illegaal gekopieerd spelletje aan?

Verzin het maar...
03-09-2009, 16:07 door Anoniem
"Welnee. Het probleem is dat boeven ook de krant lezen en de minister dus een balans moet vinden tussen openheid en geheimhouding."

Een crimineel zal ook erg veel hebben aan informatie omtrent het totaal aantal internettaps in een jaar, of aan informatie omtrent het percentage van het aantal taps dat bijdraagt aan een veroordeling.

In veel andere landen worden dit soort cijfers wel openbaar gemaakt, en er is daar helemaal geen discussie over de vraag of criminelen iets hebben aan dit soort getallen - immers kan je daar als crimineel niets mee.

Het is even onzinnig als het geheim houden van het aantal kilo's in beslag genomen drugs gedurende een jaar door te pretenderen dat drugs dealers iets aan dergelijke informatie zouden hebben.

Voor wat betreft een 'balans' tussen openheid en geheimhouding - tot aan 2007 viel ook het aantal telefoontaps onder het staatsgeheim volgens de minister, en nog altijd wordt er zo min mogelijk informatie vrijgegeven omtrent tap statistieken. Wat dat betreft is er niet echt sprake van een balans.

"De PvdA wilde weten wat op dit moment technisch allemaal mogelijk is ten aanzien van het aftappen van telefoongesprekken of andersoortige informatie-uitwisseling via internet."

Dat deze vraag niet (publiekelijk) wordt beantwoord is daarintegen wel begrijpelijk.
03-09-2009, 16:37 door Anoniem
Het lijkt mij dat de echte zware jongens tegenwoordig wel Skype o.i.d. gebruiken. Je vangt met telefoontaps naar mijn idee alleen maar kleine vissen ....
03-09-2009, 17:33 door Anoniem
achja die criminelen luisteren justitie ook af, daar word niet over gepraat, geef die gasten is wat meer poen, heel wat meer poen, bezuinig maar op het intergreren, leer ze gelijk ff met hun handen te vechten, die gasten kunnen alleen slaan als de handboeien omzijn, of ze schieten....enne op zulke party's, geen pistolen meer binne het hek, dan weet je zeker dat er niet geschoten word.

mazzeltof
03-09-2009, 17:46 door spatieman
tuurlijk joh.
in een land waar NSB en landverraad samen hand in hand gaat, is dit toch koeltoer..
03-09-2009, 17:47 door HyperVisor
Skype?
Wat dacht je van VoIP via VPN?
03-09-2009, 17:54 door Ziekheid
"Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe"
->
Op de vraag of er voldoende waarborg en garantie is dat er geen wildgroei in het inzetten van taps plaatsvindt, laat Hirsch Ballin weten dat het Wetboek van Strafvordering voldoende waarborgen kent om dit te voorkomen.
->
Daarnaast is er een aparte procedure voor spoedtaps; waarin het tapbevel mondeling kan worden gegeven.
->
CDA, PvdA, SP, VVD en D66 vroegen de minister ook naar het nut en de noodzaak van het tappen.
->
Ga terug naar het begin.

De 2e kamer zou juist een laatste vorm van controle op het politieapparaat moeten zijn vooral in het geval van spoedtaps waar snel keuzes gemaakt moeten worden en zeer waarschijnlijk vaker fouten gemaakt worden ivm de noodzakelijkheid van een tap.
03-09-2009, 23:20 door Anoniem
Het is toch niet normaal meer. Wat een stelletje sukkels zitten er toch in de tweede kamer. Dat ze in Amerika zich veel drukker maken over dit soort praktijken komt door dat de democraten en de republikeinen als de dood zijn dat zij ook afgeluisterd kunnen worden, waardoor de "tegenpartij" weet hoe ze hun dubieuze zaakjes onder elkaar regelen. Daarbij komt ook nog dat het gewoon "communistisch praktijken" zijn om je volk af te luisteren.... waar ik me geheel in kan vinden.

Ik begrijp niet dat onze volksvertegenwoordigers niet inzien wat de mogelijke gevolgen kunnen of reeds zijn, zonder hun supervisie. Ze kunnen gemakkelijk een tiental taps steekproefgewijs uitpluizen, welk effect deze taps hebben gehad op deze zaken. En ze kunnen sowieso van reeds behandelde zaken, zoals de "Hells Angels" zaak toch meer inzage geven in de bijdragen dan wel mislukking van de zaak aangaande telefoontaps?

En dan ook dat excuus geen inzage te willen geven in tap-methodes om zo de crimineel te snel af te zijn, is behoorlijk stompzinnige en kinderachtig. Wat gaan die crimoos dan doen? Wat kunnen ze doen? Een ander GSM-net opzetten? Postduiven? Rook signalen? Zonder Telco, doe je bar weinig in dit land. Iedere "serieuze" boef weet toch dat je afgeluisterd kan worden en dat je via je GSM op de vierkante meter nauwkeurig gelokaliseerd kan worden. Ook het hebben van een anonieme GSM is een risico, want zodra je iemand belt met GSM, gekoppeld met NAW, kunnen ze weer via stem-analyse achterhalen wie die anonieme GSM heeft. En als je dan deze telefoon een keer thuis of geregeld bij jou in de buurt aanzet, ben je in zijn geheel niet anoniem meer. De carrière crimoos gebruiken allang andere methodieken als encrypted chats/sms via Tor/Darknet of Voip over VPN, omdat je dan totale controle hebt over de versleuteling. Om die reden is Skype ook niet adequaat.

Maar het is mij geheel duidelijk dat Minister Hirsch Ballin en die Ja-knikkers in de tweede kamer het zichzelf niet al te moeilijk maken, want ons politie-apparaat is een falende bende. Zoals eerder gezegd, kan de politie met een tap de betekenis van een halfje bruin of halfje wit gebruiken om je onder druk te zetten. Jij tapt immers jezelf niet af en dus heb jij geen ontlastend bewijs waardoor je een scheve situatie krijgt. Justitie mag ontlastend bewijs niet achterhouden, maar dat doen ze wel (persoonlijk meegemaakt). Dus jij dient je onschuld dan te bewijzen, in plaats van andersom. Dit zijn duidelijk de ingrediënten van een politiestaat pur sang.

Heidi Komt
04-09-2009, 07:03 door Anoniem
Door Anoniem:
(...)
In veel andere landen worden dit soort cijfers wel openbaar gemaakt, en er is daar helemaal geen discussie over de vraag of criminelen iets hebben aan dit soort getallen - immers kan je daar als crimineel niets mee.

Het is even onzinnig als het geheim houden van het aantal kilo's in beslag genomen drugs gedurende een jaar door te pretenderen dat drugs dealers iets aan dergelijke informatie zouden hebben.
Dat laatste behoort tot de succesverhalen die je juist wilt publiceren. Bijvoorbeeld in Amerikaanse rapporten over taps, die overigens behoorlijk uitvoerig zijn, worden successen zeker niet vermeden. Een crimineel kan zich daar hooguit over ergeren.

Voor wat betreft een 'balans' tussen openheid en geheimhouding - tot aan 2007 viel ook het aantal telefoontaps onder het staatsgeheim volgens de minister, en nog altijd wordt er zo min mogelijk informatie vrijgegeven omtrent tap statistieken. Wat dat betreft is er niet echt sprake van een balans.
Het is om het even. Belangrijker is het totaalplaatje: [url=http://www.om.nl/actueel/publicaties/jaarbericht_2008/]Jaarbericht van het OM over 2008[/url].


"De PvdA wilde weten wat op dit moment technisch allemaal mogelijk is ten aanzien van het aftappen van telefoongesprekken of andersoortige informatie-uitwisseling via internet."

Dat deze vraag niet (publiekelijk) wordt beantwoord is daarintegen wel begrijpelijk.
Precies.
04-09-2009, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Handig excuus..
Welnee. Het probleem is dat boeven ook de krant lezen en de minister dus een balans moet vinden tussen openheid en geheimhouding.

De minister moet altijd volledige openheid geven, als wij geen privacy mogen hebben zullen ze zelf het goede voorbeeld mogen geven.
04-09-2009, 10:42 door Anoniem
"Om nut en noodzaak van ingezette taps inzichtelijk te maken zou in elk opsporingsonderzoek de rol van de tap achteraf nader onderzocht moeten worden. Ik zie daar geen noodzaak toe",

Het kan hem geen moer schelen! Dit is dezelfde idioot die de dataretentie wet en de vingerafdrukken op paspoort er door heeft gedrukt. De man is een blamage voor de democratie. Hij heeft sterk dictatoriale neigingen.
04-09-2009, 12:22 door KwukDuck
Te triest voor woorden dit...
Zij weten steeds meer over ons, wij steeds minder over hen, en we mogen dat ook niet weten, voor onze eigen veiligheid...

Dit land gaat hard naar de knoppen met deze instelling, het bizarre is dat de meeste mensen het hier ook nog mee eens zijn ook..
06-09-2009, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem: Bijvangst ah.
Dan loont het om alle Nederlanders te tappen.
Zit altijd wel een gevalletje bijvangst bij.

Zal mijn vriendin maar niet meer bellen voor een halfje bruin of wit als ze in de supermarkt staat, want dan staan er even later 7 at'ers in de tuin met getrokken pistolen.

(Halfje bruin of wit, bedoel ik brood mee..zucht..)


Goeie zaak om vooral niets serieus te nemen en te door te gaan met de dagelijkse onnozelheid......onder het mom "ik heb toch niets te verbergen want al mijn gesprekken gaan in wezen toch om "een half bruin of wit". Slaap zacht 1
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.