image

Hof keurt opslag vingerafdrukken goed

zaterdag 19 september 2009, 08:29 door Redactie, 38 reacties

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens neemt geen maatregelen tegen de plannen van de Nederlandse overheid om vingerafdrukken te registreren en bewaren. Van 21 september is elke burger die een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt verplicht zijn vingerafdruk af te staan, die vervolgens in een centrale database wordt opgeslagen. De vereniging Vrijbit had het Hof gevraagd om de registratie en opslag van biometrische gegevens te schorsen en juridisch te onderbouwen. Het verzoek werd zonder inhoudelijk hierop in te gaan door het Hof opnieuw terzijde gelegd.

Bodemprocedure
Het Hof neemt alleen interimmaatregelen als er onherstelbare schade door een vermeende mensenrechten-schending dreigt. In dat licht stelde Vrijbit dat de opslag van foto en vingerafdrukken de ‘digitale persoonlijkheid’ van de Nederlander in levensgevaar brengt, aangezien die aan onveilige databanken wordt uitgeleverd.

Volgens de vereniging kan de overheid niet garanderen dat gekoppelde, doorgegeven of doorverkochte gegevens ook daadwerkelijk verwijderd worden. Daarom wilde Vrijbit de opslag van biometrische gegevens in het paspoort en identiteitskaart schorsen totdat de bodemprocedure hiertegen is afgesloten. Ondanks deze tegenslag ziet de vereniging de bodemprocedure tegen de Paspoortwet wel met vertrouwen tegemoet.

Reacties (38)
19-09-2009, 09:45 door awesselius
Het meest vreselijke is dat de overheid haar kans schoon ziet om de 'persona' die ze zelf bij de geboorteregistratie aanmaakt (zoek eens de definitie van registreren op) te koppelen aan de mens van vlees en bloed.

De 'persona' is een masker, een schil, een fictie, die men kan gebruiken om zaken te doen. Punt. Dat is publiekrecht. Een bedrijf of organisatie heeft ook een 'persona' anders kan men niet spreken van een rechtspersoon.

Een bedrijf of organisatie is echter niet gebonden aan een fysiek en hoeft dan ook geen fysieke eigenschappen te registreren. Waarom moet een mens van vlees en bloed wel een registratie laten plaats vinden van biometrische eigenschappen? Om zich te identificeren. Waarom hoeft een bedrijf dat niet? Iedereen (iedere rechtspersoon) is toch voor de wet gelijk (in gelijke situaties)?

Mijn punt is: de overheid wil de persona gekoppeld hebben aan de fysiek zodat elke eis op de persona onlosmakelijk verbonden is aan de fysiek. Terwijl je eigenlijk helemaal niet altijd aansprakelijk hoeft te zijn voor je persona. De overheid eist eigenlijk je privaatrecht op om je altijd te kunnen koppelen aan publiekrecht (zakelijk dus).

M.a.w.: de slavernij van de Nieuwe Wereld Orde komt hiermee echt een stuk dichterbij.

- Unomi -
19-09-2009, 10:25 door Anoniem
Dit is heel erg fout van Vrijbit.nl!!

Juist een groep die bang is voor misbruik van gegevens hoort zich bij de feiten te houden.

Het Hof heeft zich helemaal niet gebogen over de vraag of de opslag goed of fout is. Het hof heeft geen enkele uitspraak gedaan! Vrijbit laat zo willens en wetens het niet komen tot een uitspraak. Ik vraag me af waarom?

Waarom legt Vrijbit de zaak niet echt voor bij het Hof? Waarom gaan ze per fax bewust de verkeerde procedure volgen?

Dit heeft er alle schijn van dat Vrijbit nooit serieus er een zaak van heeft willen maken bij het Europese Hof en alleen uit is op een facade waarin het lijkt alsof er een zaak voor het Hof is geweest. Het zogenaamde verzoek is nooit verder gekomen dan de administratie die er niets mee kon en dat heeft laten weten. Uit de brief blijkt verder dat Vrijbit dit 24 augustus al wist!

Volksverlakkerij heet dat.

Op de navolgende URL is na te gaan dat het Hof geen uitspraak heeft gedaan:
http://echr.coe.int/echr/en/hudoc
19-09-2009, 10:41 door quikfit
Nederland word erger dan de V.S. wat betreft het verzamelen van persoonsinformatie(Wie ben je,waar ben je en wat doe je),je doet er niets tegen,het word door je strot gedouwd.
Mijn grootste angst zijn foutjes in de opslag en bescherming van deze gegevens en dus de mogelijkheid om misbruik te maken van dit alles.
19-09-2009, 10:44 door Anoniem
ik ben erg ongerust nu.. ik denk dat ik asiel ga aanvragen in een ander land.. dat komt in de publiciteit ook nog :)
19-09-2009, 11:15 door awesselius
Mijn grootste angst (als je al van angst kunt spreken) is dat je niet weet wat een toekomstige overheid gaat doen. Er is serieus sprake van een Nieuwe Wereld Orde en hoelang die (nog) op zich laat wachten is de vraag. Een heikel punt op hun agenda is het terugdringen van de wereldbevolking (drastisch). Doe hiervoor je eigen huiswerk en zo ver hoef je niet te zoeken.

De overheid van Nazi-Duitsland kon prima uit de voeten met de Nederlandse registers bij de gemeenten. Nu gaan we nog meer details op slaan. Voor het gemak slaan ze voorlopig nog even de seksuele geaardheid en levensovertuiging over, maar dat druppelt vanzelf binnen als je weet waar iemand de afgelopen tijd is geweest en wat iemand heeft gekocht enz.

Het niets te verbergen hebben is als je weet aan wie die gegevens beschikbaar komen. Dat is een kwestie van vertrouwen. Ik vertrouw mijn partner met mijn lichaam. Dat heet intimiteit. Nou, zo intiem ben ik niet met de overheid.

En iedereen hier op deze site weet dat white-listing en black-listing een makkelijk concept is, maar heel veel haken en ogen heeft. Vingerafdrukken opslaan en de verificatie daarvan ligt er niet ver naast.

Er staat ook nergens, dat je bezwaar kunt maken tegen deze stappen. Wat gebeurd er als je weigert? Als je niet zonder identificatie kan, dan moet de overheid zelf met een oplossing komen. Een remedie. Want je wordt nu gedwongen naar iets waar je op tegen bent. De overheid is er voor mij, niet tegen mij.

Het is niet de taak van de overheid om de burger te controleren. Het is de taak van de burger om de overheid te controleren.

- Unomi -
19-09-2009, 12:55 door Roadmaster
Wat zijn de volgende stappen?

Over 5 jaar DNA in het paspoort, over 10 jaar een onderhuidse RFID chip?

Deze zaken gecombineerd met de het feit dat je geen werk, geen uitkering, geen gezondheidszorg, geen huisvesting zonder identificatiebewijs / onderhuidsechip kunt krijgen kan tot een ernstig persoonlijk dilemma leiden.

Wat voor overheid hebben wij? Ik voel me gechanteerd door de overheid. Onze privacy en veiligheid worden ernstig aangetast onder het mom van algemene veiligheid en gemak voor de overheid. Hoeveel gezondheidsschade zou er kunnen ontstaan door de angst die deze maatregelen oplevert.

De overheid kan niet overweg met personen die slachtoffer zijn van identiteitsdiefstal zoals onlangs bleek. Vervalsing van bewijs, zoals hierboven omschreven, is moeilijk aan te tonen. Als je daar het slachtoffer van bent zit er niet veel meer op als aanvaarden van de straf, geloofd wordt je toch niet. Huiveringwekkend.
19-09-2009, 13:38 door Anoniem
Wanneer gaan we religie en sexuele geaardheid weer opnemen in de databases?
Je hebt toch niets te verbergen???
19-09-2009, 13:46 door KwukDuck
Geen nieuws dat ons land, en de rest van de wereld, bestuurd wordt door een stelletje macht- en controlegierige schurken dat nergens voor terug deinst.
Voor het bestuur van Nederland/Europa is het helemaal niet interessant wat de burger vind.
Zij denken volgens mij werkelijk dat het volk hen hoort te dienen.

Ergens hoop ik stiekem dat die voorspelde 'rampen' uit 2012 heel selectief die groep treft.
Maarja, dat is mijn mening maar...
19-09-2009, 13:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-09-2009, 14:10 door Preddie
Voor het aanvragen van een nieuwe ID kaart maar even de top laag van mijn vingers insmeren met een beetje lijm ofzo ..... daar krijg je best rare vingerafdrukken volgens mij .......
19-09-2009, 14:36 door _Peterr
Stel, de database wordt gehacked en alle vingerafdrukken zijn in handen van criminelen. Hoe gaan we dan om met het opnieuw toekennen van vingerafdrukken aan alle Nederlanders?

En weer gaan we een stuk achteruit in onze privacy.

Het lijkt er steeds beter op dat de vingerafdruk niet gebruikt kan worden voor echte authenticatie. Dus de staat heeft iets in handen wat mega veel geld kost maar niets mee gedaan kan worden. Eigenlijk is dat heel triest.
19-09-2009, 15:05 door Anoniem
Door Predjuh: Voor het aanvragen van een nieuwe ID kaart maar even de top laag van mijn vingers insmeren met een beetje lijm ofzo ..... daar krijg je best rare vingerafdrukken volgens mij .......

Lijm plakt nogal. Maar goed het zijn jouw vingers. Dan kun je ze maar beter raspen of schuren.

Als je dit bericht combineerd met het bericht over het vervalsen van DNA-materiaal bij het NFI, dan kun je je echt zorgen gaan maken over de domheid, spilzucht en Haagse (waan)werkelijkheid die totaal niet meer aansluit op de rest van de wereld.

Het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen, en een zo spoedig mogelijke stopzetting van dit soort geldverspillende projecten.
Hebben we niet een economische crisis, of zo. Ik dacht dat Balkenende 35 miljard per jaar wilde besparen.
Begin eens met al de anti-privacyprojecten van de overheid. Dat bespaart toch alvast weer tientallen miljoenen euro's (of meer).
Zo-wie-zo eenmalig voor het opzetten, en structureer voor onderhoud dat bespaard wordt.
19-09-2009, 15:11 door Anoniem
Door Peter V: Mijn handen zijn geamputeerd.....hoe moet ik nu mijn VINGERafdrukken afgeven? (LOL)


sulletje.... je hebt toch nog je tenen ? :)
19-09-2009, 15:15 door TD-er
Door _Peterr: Stel, de database wordt gehacked en alle vingerafdrukken zijn in handen van criminelen. Hoe gaan we dan om met het opnieuw toekennen van vingerafdrukken aan alle Nederlanders?

En weer gaan we een stuk achteruit in onze privacy.

Het lijkt er steeds beter op dat de vingerafdruk niet gebruikt kan worden voor echte authenticatie. Dus de staat heeft iets in handen wat mega veel geld kost maar niets mee gedaan kan worden. Eigenlijk is dat heel triest.
Niet alleen kan die database niet gebruikt worden voor waar 'ie voor bedoeld is, doordat vingerafdrukken in de praktijk lang niet zo uniek zijn als men wel denkt (meetfouten zijn per keer te groot), maar je kunt als burger er ook enorm veel last mee krijgen, doordat je je vingerafdrukken overal achterlaat. Doordat er nu van iedereen afdrukken in 'het systeem' komen, krijg je eigenlijk een inflatie van de waarde van vingerafdrukken van criminelen.
Kortom, je verliest als burger niet alleen je privacy, maar feitelijk wordt ook je veiligheid ingeperkt en de bewijslast min of meer omgedraaid. Jij mag namelijk gaan aantonen dat niet jij, maar iemand anders op het plaats delict was.

En inderdaad, je kunt niet even de vingerafdruk van iemand resetten, terwijl je als crimineel wel heel makkelijk de afdrukken van iemand anders kunt gebruiken.
Helaas snappen nog te veel mensen deze problemen niet en denken ze 'toch niets te verbergen te hebben'.

Wanneer is het 'genoeg' of 'te veel' voor mensen?
Ik had het idee dat vingerafdrukken voor velen toch wel de druppel was, maar helaas, de media gaan er uiteraard alleen maar over berichten als ze zelf de impact snappen en dan ook nog alleen maar als ze zelf het idee hebben dat de kijker het ook zal snappen.
Buiten dat vodje van een foldertje in de bus, heb ik er in de gebruikelijke media helemaal niets over gehoord, op sites als deze en Tweakers na zeg maar.
19-09-2009, 16:03 door Roadmaster
19 setptember 2009, 15:15 doorTD-er
Helaas snappen nog te veel mensen deze problemen niet en denken ze 'toch niets te verbergen te hebben.
Inderdaad, en wat veel mensen niet doorhebben is dat zij niet uitmaken of ze iets te verbergen hebben maar dat een ander dat doet, de overheid veelal.
19-09-2009, 16:23 door Anoniem
We denken dat we nog allemaal privacy hebben,maar ja dat wordt nu helemaal aangetast,waar blijft de gezonde democratie waar dit allemaal nog niet bestond?.
Door onze regering wordt ook nooit naar de burger geluisterd,ze doen maar wat raak.
Het is gewoon een schande!!!!.
19-09-2009, 20:54 door spatieman
toch maar weer het naambordje met 349828650 weer te voorschijn halen als ik mijn ID moet verlengen.
20-09-2009, 00:10 door Anoniem
Door Un0mi:

M.a.w.: de slavernij van de Nieuwe Wereld Orde komt hiermee echt een stuk dichterbij.

- Unomi -

Die is er al een tijdje hoor. Ze hebben bij mijn griepprik een chip ingebracht en die chemtrails doen de rest.
20-09-2009, 11:10 door TD-er
Door Anoniem: Wanneer gaan we religie en sexuele geaardheid weer opnemen in de databases?
Je hebt toch niets te verbergen???
Als je kinderen hebt, is dat al lang opgenomen in de database van het Elektronisch Kind Dossier. (OK, geaardheid (nog) niet, maar religie wel)
20-09-2009, 13:34 door Anoniem
we moeten bezuinigen,laat dat dan doen door dit hele gedoe rondom vingerafdrukken maar uit de stekker te trekken,zo bespaar je weer een hele hoop geld,hetzelfe geld ook voor de bewaarplicht internetgegevens.
Als ze op beide projecten bezuinigen,dan is er weer een gedeelte van de staatschuld teruggebracht.
20-09-2009, 13:43 door awesselius
Door Anoniem:
Door Un0mi:

M.a.w.: de slavernij van de Nieuwe Wereld Orde komt hiermee echt een stuk dichterbij.

- Unomi -

Die is er al een tijdje hoor. Ze hebben bij mijn griepprik een chip ingebracht en die chemtrails doen de rest.

Oh. En waarom liet je die griepprik toe? En hoe weet je dat daar in chip bij zat? Maar werkt die chip nu ook tegen je? In hoeverre voel je je nu een slaaf dan?

- Unomi -
20-09-2009, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Die is er al een tijdje hoor. Ze hebben bij mijn griepprik een chip ingebracht en die chemtrails doen de rest.

@ Anoniem: Meteen in een magnetron gaan zitten om die chip kapot te maken. Een minuut op volle sterkte zou voldoende moeten zijn.
Veel succes . . .
20-09-2009, 19:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-09-2009, 23:18 door Anoniem
Zeker huiveringwekkend en de New World Order is idd. hierop uit. Zonder teveel ophef dit doorduwen; de media hebben ze grotendeels al in hun macht en als slaven volgen we de tv....als de waarheid...als zouden we dit nodig hebben.. Teveel fouten ook nog steeds met biometrie.
21-09-2009, 07:46 door Anoniem
Maar je hebt toch niets te verbergen?

De bibbers gaan door mijn geest want geen mens is te vertrouwen om met dergelijke gegevens om te gaan. Ik vertrouw de Nederlandse staat niet want waarom zou ik? Ze kan niet eens haar eigen gegevens beschermen en dus ook onze gegevens niet.

Is de komende database met vingerafdrukken dan ook de waarheid? Stel je eens voor dat jouw vingerafdruk wordt verwisseld met een TBS-er (op verlof!) en daar sta je dan op Schiphol. Systemen bevatten vele fouten want ze zijn immers door de mens gerealiseerd.

Hoe moeten we omgaan met een overheid die we niet vertrouwen en zichzelf niet kan beschermen maar toch steeds meer persoonlijke gegevens wil? Denk maar niet dat je medeburger in opstand komt. We slapen op dit moment maar het gaat een keertje fout en dan verwacht ik verandering.
21-09-2009, 10:02 door cpt_m_
Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het nemen van vingerafdrukken niet mogelijk is.
21-09-2009, 10:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-09-2009, 10:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-09-2009, 10:55 door Anoniem
Door cpt(m): Is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het nemen van vingerafdrukken niet mogelijk is.

Misschien hoor je tot de groep van de wereld bevolking waarvan geen goede afdrukken zijn te nemen. Maar lijm op je vingers heeft geen zin, indien je met lijm goede afdrukken krijg (dwz de fingerreader keurt de kwaliteit goed) heb je een probleem als je nogmaals je vingers moet geven ter verificatie van jou ten opzichte van je passpoort en de lijm zit niet op je vingers. Je ben dan wel de persoon die bij het passpoort hoort maar het systeem geeft aan dat je vingers niet bij jouw horen... je probleem is denk best groot.

Daarnaast ben ik best benieuwd hoe men omgaat indien er geen vingerafdrukken af te nemen zijn en hoe men omgaat met het fout percentage (false hit).
21-09-2009, 11:01 door Anoniem
Het hof heeft de opslag niet goedgekeurd. Men heeft het verzoek met urgentie behandelt en daarop alleen gekeken of de situatie zodanig van levensbelang is dat het onmiddellijk ingrijpen vereist. Men ziet het niet als levensbedreigend om snel te beslissen of het wel of niet is toegestaan.
21-09-2009, 11:43 door SirDice
Zolang m'n ID kaart en m'n paspoort nog geldig zijn wacht ik rustig af. Zodra ze verlopen zijn en dit is nog niet opgelost dan maar geen ID of paspoort meer.
21-09-2009, 12:10 door Anoniem
Ik ben benieuwd waar we straks nog meer onze vingerafdruk moeten afstaan. Bij de bank, als je een nieuwe rekening opent... geld opneemt? Geld stort? Als je een auto huurt? Een huis huurt of koopt... of zelfs een hotel/motel kamer huurt.

Kortom, in de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk meerdere instanties, waarbij identificatie noodzakelijk is, toegang krijgen tot deze database. Hierdoor wordt het natuurlijk een koud kunstje, gegevens te dupliceren en aan de hoogste bieder te verpatsen. Immers, kort geleden dachten we dat de PIN-pas een stuk veiliger was dan recentelijk is gebleken. Zo werd uiteindelijk dit systeem verslagen door kleine camera's, compacte card readers en een geheugenkaarten. Hieruit is zonder twijfel uit op te maken dat de toegepaste techniek vroeg of later, ingehaald wordt door superieure techniek en fraude mogelijk maakt. Echter, bij geld kun je dat nog vergoed krijgen... of niet, maar da's dan gewoon "helaas, pindakaas" .... maar hoe krijg je jezelf weer terug?

Een andere "ik" verkrijgen is niet mogelijk. Je kan moeilijk je vingertoppen vervangen met "pre-paid" vingertoppen. En als je slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet jij dat bewijzen.... een nagenoeg net zo onmogelijke taak als een nieuwe "ik" verkrijgen.
21-09-2009, 13:17 door Preddie
Door SirDice: Zolang m'n ID kaart en m'n paspoort nog geldig zijn wacht ik rustig af. Zodra ze verlopen zijn en dit is nog niet opgelost dan maar geen ID of paspoort meer.

Mijn ID kaart is pas 5 jaar verlopen, niemand die daar een probleem van maakt. Ik geloof dat een enkeling opgemerkt heeft dat hij verlopen is, voor de rest wordt hij gewoon geaccepteerd ..... zolang dit gebeurt zie je mij geen andere kaart nemen !
21-09-2009, 14:00 door Anoniem
kan iemand mij iets vertellen over het volgende:

Je kunt een paspoort krijgen zonder afdrukken wanneer het niet mogelijk is om vingerafdrukken te nemen.
Ik neem aan dat dit het geval is dat je bijv. je vingertoppen of meer geamputeerd hebt.

Maar stel nu dit...

Ik leg mijn vingers op de gasplaat/ovenplaat en ik verbrand mn vingers zodanig dat ik blaren heb, geen profiel meer óf ik loop met verband om mn vingers..

Is dit reden om in aanmerking te komen voor een paspoort zonder vingerafdruk?

Ik leg zo mn vingers op een gasplaat en dan heb ik maar even pijn, maar dan ben ik tenminste niet daarmee in een landelijke database...

Iemand een idee waar de grens ligt?
21-09-2009, 20:36 door TD-er
Door Anoniem: Ik ben benieuwd waar we straks nog meer onze vingerafdruk moeten afstaan. Bij de bank, als je een nieuwe rekening opent... geld opneemt? Geld stort? Als je een auto huurt? Een huis huurt of koopt... of zelfs een hotel/motel kamer huurt.

Kortom, in de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk meerdere instanties, waarbij identificatie noodzakelijk is, toegang krijgen tot deze database. Hierdoor wordt het natuurlijk een koud kunstje, gegevens te dupliceren en aan de hoogste bieder te verpatsen. Immers, kort geleden dachten we dat de PIN-pas een stuk veiliger was dan recentelijk is gebleken. Zo werd uiteindelijk dit systeem verslagen door kleine camera's, compacte card readers en een geheugenkaarten. Hieruit is zonder twijfel uit op te maken dat de toegepaste techniek vroeg of later, ingehaald wordt door superieure techniek en fraude mogelijk maakt. Echter, bij geld kun je dat nog vergoed krijgen... of niet, maar da's dan gewoon "helaas, pindakaas" .... maar hoe krijg je jezelf weer terug?

Een andere "ik" verkrijgen is niet mogelijk. Je kan moeilijk je vingertoppen vervangen met "pre-paid" vingertoppen. En als je slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet jij dat bewijzen.... een nagenoeg net zo onmogelijke taak als een nieuwe "ik" verkrijgen.
Je moet nooit biometrische middelen gaan inzetten om bij dingen van waarde te komen.
Dat is werkelijk het domste wat je zou kunnen doen.
Een pinpas met pincode kun je nog afgeven onder bedreiging, maar bij vingerafdrukken gaat dat bloederig worden.
Als banken dat verplicht gaan stellen, is het wachten op de eerste klant zonder vingers als gevolg hiervan.
22-09-2009, 10:55 door Thasaidon
Door TD-er: Een pinpas met pincode kun je nog afgeven onder bedreiging, maar bij vingerafdrukken gaat dat bloederig worden.Als banken dat verplicht gaan stellen, is het wachten op de eerste klant zonder vingers als gevolg hiervan.
Jij denk dat dat niet opvalt als iemand ineens een bloederige afgehakte vinger uit zijn jaszak haalt en deze vervolgens op de scanner legt?

Maar je hebt gelijk, het risico dat ze je pas afpakken en je je pincode onder bedreiging afhandig maken is tot daar aan toe.
Straks nemen ze niet je pas af, maar nemen ze jou zelf mee onder bedreiging. (Dat valt minder op dan een losse vinger :) )
08-09-2010, 10:09 door Anoniem
Door Draconian: Mensen snappen echt het gevaar niet. Door deze stap ben je nu heel makkelijk dader te maken. Bepaalde personen kopiëren je vingerafdruk(uitleg op Google te vinden en doe het zelf setje). Ze kunnen je vingerafdruk ergens anders weer opplakken. Er kan dus zomaar een misdrijf in je schoenen geschoven worden terwijl je nooit op de plek bent geweest maar ze hebben je vingerafdruk. Door dit systeem hebben ze je ook zo gevonden.

Mensen die roepen "ik heb niets te verbergen" zijn de kikker in pan. Te stom om te poepen.

Een vingerafdruk ALLEEN is geen bewijs er zullen echt meer bewijzen moeten worden aangevoerd
Uiteraard zie ik die vingerafdruk ook liever niet en wil al helemaal niet dat ie word opgeslagen
11-11-2010, 08:35 door Anoniem
Nederland is de natte droom van adolf hitler geworden dat leuke kleine landje waar idereen verdacht is voor dat hij wat gedaan heeft mijn vingerafdruk krijgen ze niet advies aan iedereen gooi je paspoort weg ze kunnen moeilijk heel nederland opsluiten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.