image

"WildList ongeschikt voor testen virusscanners"

maandag 16 november 2009, 17:12 door Redactie, 2 reacties

De WildList, een verzameling van virussen, wormen en Trojaanse paarden, is een populaire graadmeter voor het testen van virusscanners, maar volgens critici zo achterhaald dat het geen enkele nut meer heeft. Bekende testers zoals AV-Test.org en VirusBulletin gebruiken de WildList om anti-virus software aan de tand te voelen. De lijst bestaat al sinds 1993 toen virussen nog unieke namen hadden en op een enkele Excel spreadsheet pasten. Inmiddels zijn we 16 jaar verder, maar is de lijst nog steeds in gebruik.

"De realiteit is dat de WildList niet langer meer de dreigingen weergeeft waar bedrijven zich tegen moeten beschermen, en is voornamelijk waardeloos als een manier voor het evalueren van moderne virusscanners", zegt Gunter Ollmann van Damballa. Volgens Ollmann blijven anti-virusbedrijven de WildList gebruiken, omdat klanten vergelijkingsmateriaal willen. Hierdoor krijgt de malware op de WildList een hoge prioriteit, ook al weten zowel ontwikkelaars als onderzoekers dat het grotendeels irrelevant is en afleidt van de echte dreigingen.

Pensioen
Ollman houdt zich vandaag de dag voornamelijk bezig met het bestrijden van botnets. "Ik kan categorisch vaststellen dat de WildList geen waarde tegen hedendaagse dreigingen heeft." De malware van vandaag is geen statische dreiging. "Het is een feit dat malware zich sneller updatet en ontwikkelt dan traditionele virusscanners signatures kunnen uitrollen, laat staan scripts om het op te ruimen." Ollman noemt de WildList dan ook een "marketing apparaat" gericht op de kopers van anti-virus software. "Ik denk dat de WildList met pensioen kan. Het was leuk zolang het duurde, maar de bruikbaarheid is zo'n vijf jaar geleden uitgestorven."

Reacties (2)
16-11-2009, 22:23 door Anoniem
De bruikbaarheid is zo'n vijf jaar geleden uitgestorven.

Inderdaad, en dat is oud nieuws.
16-11-2009, 22:55 door ctrlaltdelete
Dit was inderdaad al heel lang bekend bij de AV bedrijven zelf. Goed dat "het gewone volk" 't nu ook kan lezen en inziet dat er aan de huidige (hele bekende, dus ze zullen wel goed zijn) AV tests niet zoveel waarde moet worden gehecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.