image

Politie mag beelden inbreker op internet zetten

maandag 23 november 2009, 14:25 door Redactie, 7 reacties

De politie Drenthe stond in z'n recht om beelden van een inbreker op het internet te zetten, ook al was de crimineel herkenbaar, zo laat de Nationale ombudsman weten. De Bond van Wetsovertreders had een klacht tegen de politie ingediend omdat de privacy van de inbreker zou zijn geschonden. Uit het opsporingsbericht en navraag bij de politie constateert de ombudsman dat de politie de man redelijkerwijs als verdachte van een ernstig misdrijf kon beschouwen en daarom de beelden op het web mocht plaatsen. "Voor het bekendmaken van persoonsgegevens door de politie gelden wettelijke regels. Van belang is dat een goede afweging wordt gemaakt tussen het belang van opsporing van misdrijven en het persoonlijke belang van de getoonde persoon", zegt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer

Volgens hem moet het plaatsen van beelden op internet in verhouding tot het doel staan. De bejaarde vrouw bij wie werd ingebroken wist de man aan de hand van de videobeelden te herkennen als iemand die vaker in haar woning was geweest, waarna ook spullen waren verdwenen. Eerdere pogingen van de politie om de dader op te sporen waren niet succesvol. "Omdat er geen redelijke twijfel kon bestaan dat de man een ernstig strafbaar feit heeft begaan, vindt de ombudsman dat politie en justitie een juiste afweging hebben gemaakt." Daarom wordt de klacht van de Bond niet in behandeling genomen.

Reacties (7)
23-11-2009, 14:33 door Anoniem
De Bond van Wetsovertreders.... lees ik dat goed? Hebben wetsovertreders ook al een bond?
23-11-2009, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: De Bond van Wetsovertreders.... lees ik dat goed? Hebben wetsovertreders ook al een bond?

Heet dat niet een criminele organisatie???
23-11-2009, 14:54 door Anoniem
Zeker hebben wetsovertreders een bond! Net als pedofielen een politieke partij hebben. De enige die hun kop moeten houden, zijn de eerlijke burgers. Denk er om hoor! Bovendien is inbreken gewoon een eerlijk beroep. Straks wordt een inbreker nog ongestraft een huis uit geknuppeld. Het moet toch niet gekker worden in dit land.
23-11-2009, 14:57 door Anoniem
"Hebben wetsovertreders ook al een bond?"

dat lijkt me logisch; onder de huidige streng wetgeving valt 99% van de nederlandse burgers wel eens onder deze groep.
23-11-2009, 16:32 door quikfit
Prachtige eerste zin,wat heeft 't voor zin om een foto op 't net te kwakken als degene niet herkenbaar is,natuurlijk is ie herkenbaar.
23-11-2009, 16:54 door spatieman
het is toch logisch dat de krimineel zichtbaar in beeld moet zijn.
een profiel als: fin type, breed, en petje op, komt 99% voor in schurkenstaat nederland..
24-11-2009, 11:53 door HooGLaNDeR
Door Anoniem:
Door Anoniem: De Bond van Wetsovertreders.... lees ik dat goed? Hebben wetsovertreders ook al een bond?

Heet dat niet een criminele organisatie???
lol :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.