image

Update software Apple en Sun schadelijk voor consument

dinsdag 26 augustus 2008, 11:47 door Redactie, 9 reacties

De update software van zowel Apple als Sun zijn schadelijk voor internetgebruikers, zo waarschuwt StopBadware in de nieuwe richtlijnen voor het omschrijven van ongewenste software. Beide bedrijven gebruiken beveiligingsupdates voor het installeren van andere software en dat is een kenmerk van badware. Zo probeert Apple zonder duidelijke toestemming van de gebruiker programma's zoals Safari, iTunes en QuickTime te installeren en kiest Sun ervoor om de Yahoo en Google toolbar en Office.org installer mee te sturen.

In de richtlijnen wordt badware omschreven als software die nieuwe applicaties via onbeheerde automatische updates installeert, of via onbeheerde automatische updates ongewenst gedrag aan een applicatie toevoegt. Ook het installeren van software zonder de gebruiker duidelijk te maken wat het doel van de software is, is niet toegestaan. Apple werd al eerder op het matje geroepen en paste toen op het laatste moment haar beleid aan, maar dat is volgens de nieuwe regels niet meer voldoende. De nieuwe versie van de StopBadware richtlijnen staan nog open voor discussie.

StopBadware is een initiatief van de Harvard Law School en Universiteit van Oxford en wordt ondersteund door AOL, Google, Lenovo, PayPal, Trend Micro en VeriSign. Ook Sun zou de organisatie steunen, maar de naam van het bedrijf is niet meer in het overzicht te vinden, terwijl dit in eerdere persberichten wel het geval was.

Reacties (9)
26-08-2008, 12:07 door spatieman
eh?bij de java install wordt gevraagt of je openoffice wilt instaleren.
dan zou MSN ook als badware moeten gelden, ook daar worden dingen geinstaleerd als je niet doet LEZEN wat er voor je neus staat.

Bij ICQ wordt meen ik oa yahoo toolbar geinstalled als je het vinkje niet uitzet.
en mijn msn de msn toolbar..

wat ik trouwens ergelijk vind.
is dat als je b.v openoffice geinstaleerd al hebt, de software niet kijkt of deze al geinstalled zijn..
(Zo ook voor de rest)
26-08-2008, 13:05 door U4iA
Spatieman, het gaat hier om updates. Zodra er een update voor product A is dan wordt ook produkt B en C standaard aangevinkt. Goed voorbeeld is Apple Quicktime. Als je daarvoor Apple Updates aan hebt staan dan probeert hij Safari en iTunes te pushen als standaard. Je moet het dus bewust uitvinken bij iedere update. Daarnaast is de Java update van Sun niet echt een update. Er wordt gewoon een kompleet nieuwe versie naast de bestaande geinstalleerd, waardoor een aanval een oude versie met lekken kan aanspreken. Daarnaast is het heel irritant om 26 versies van Java op je PC te hebben die ieder 150MB of meer in beslag nemen.
26-08-2008, 13:16 door Anoniem
Als je iets gratis wilt, moet het geld ergens van komen, denk je nu echt dat gratis bestaat ?
26-08-2008, 13:25 door spatieman
oeps.
klopt.
26-08-2008, 14:15 door Anoniem
Gewoon niet gebruiken punt,het is ook niet bedoeld voor MS of linux!
Het is van apple.
dan krijg je deze tegendraadse dingen.

Greets gabbamonk
26-08-2008, 14:19 door U4iA
Door AnoniemAls je iets gratis wilt, moet het geld ergens van komen, denk je nu echt dat gratis bestaat ?
Rare beredenering. Apple verdiend al met het verkopen van hun Pro versies voor het bewerken. Quicktime is een player, als je hier geld voor gaat vragen wil niemand je formaat gebruiken.
26-08-2008, 17:16 door Anoniem
@U4iA-Als je een nieuwe update van Java geinstalleerd hebt, dan moet je de oude verwijderen. Dat Java niet zelf. Belachelijk trouwens, dat ie dat niet automatisch doet na het installeren van de nieuwe update.
26-08-2008, 19:45 door Anoniem
ik vind dat apple en sun het nog redelijk netjes houden, als je soms ziet wat voor zooi je allemaal mee geinstalleerd krijgt, niet best, HP maakt prima printers bijvoorbeeld, maar waarom al die zooi mee installeren, en als je bij een update de standaard instellingen kiest heb je ook minimaal 3 programma's er bij waar je niet om vraagt.
msn ook, maar gelukkig niet met de updates, alleen bij de volledige versies, maar ook google kan er wat van, dan gebruik je alleen maar google earth, maar je hebt wel ineens 4 google gerelateerde programma's erbij...

maar het ergste is nog als het als een feature erin gebakken zit, je iets dus wel kan installeren, maar er geen of nauwelijks mogelijkheden zijn om dat ook weer weg te halen, diverse toolbars als voorbeeld, maar ook nero scout, ook eens een update gedaan, start je opnieuw op staat er ineens zo'n zoekbalk onderin je scherm, kwader kan je me niet krijgen :P

dat men dit bij gratis software doet kan ik mij nog enigzins voorstellen, het geld moet toch ergens vandaan komen, maar pakketten als nero? die hebben dat toch niet nodig?
28-08-2008, 23:42 door Anoniem
@anoniem 17:16

Het houdt je van de straat!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.