image

VS testen ook bij kleine vergrijpen op DNA

maandag 8 september 2008, 11:39 door Redactie, 4 reacties

DNA wordt niet meer alleen ingezet bij het oplossen van verkrachtingen en moorden, ook voor kleinere vergrijpen zoals inbraken en drugsdeals grijpt men in de Verenigde Staten naar DNA-onderzoek. Advocaten zijn echter bang dat dit de kans op een false positive enorm laat toenemen. Het DNA-materiaal wat men tegenwoordig op de plek van een misdrijf verzamelt geeft aan dat een verdachte in de buurt was, het wil nog niet zeggen dat hij ook het misdrijf pleegde.

In het geval van wurging kan de kleding een week eerder door de verdachte op een onschuldige wijze zijn aangeraakt. Verder moeten analisten bij oppervlakte monsters het DNA van de verdachte tussen die van andere mensen filteren, waardoor de kans op fouten toeneemt. Toch wil de directeur van een Amerikaans misdaadlab om binnen vijf jaar bij elke inbraak en overval op DNA te testen. Volgens openbare aanklagers leidt dit soort bewijs sneller tot een veroordeling, mede omdat advocaten van de andere partij vaak het DNA bewijs niet in twijfel durven te trekken.

Reacties (4)
08-09-2008, 12:05 door spatieman
* pakt zich in alu folie in, en draagt handschoenen *
en gaat bij buurvrouw op bezoek, en neemt eigen koffie mok mee... *g*
08-09-2008, 20:14 door Paultje
Maar security punt NL...noemen jullie inbraken maar een "klein vergrijp?" Ga je schamen a.u.b..!
09-09-2008, 10:43 door Arno Nimus
Door PaultjeMaar security punt NL...noemen jullie inbraken maar een "klein vergrijp?" Ga je schamen a.u.b..!
Lezen, Paultje... Men schaart het hier (terecht) onder de kleinere vergrijpen. In vergelijking met verkrachting en moord denk ik ook dat dat niet zo vreemd is...

Maar goed, on-topic:
Het DNA-materiaal wat men tegenwoordig op de plek van een misdrijf verzamelt geeft aan dat een verdachte in de buurt was, het wil nog niet zeggen dat hij ook het misdrijf pleegde.
Hier hebben ze volkomen gelijk in. Het is alleen jammer dat juist dat laatste nog weleens "vergeten" wordt door belanghebbenden. Politie en het OM beschouw ik als belanghebbenden in deze...
03-10-2008, 07:37 door Anoniem
Voorkomen is vaak beter dan genezen, daarom een voorstander van een Nationale Database.
Incertezza.nl is een goede keuze voor dit soort onderzoeken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.