image

Google bewaart IP-adressen voortaan negen maanden

dinsdag 9 september 2008, 11:57 door Redactie, 15 reacties

Om de privacy van haar gebruikers te beschermen zal Google IP-adressen niet meer na achttien maanden, maar na negen maanden anonimiseren. Vorig jaar maart begon de zoekgigant, onder druk van privacyvoorstanders en Europese wetgeving, met het anonimiseren van de laatste acht bits van het IP-adres en cookie. "Hoewel dit goed was voor de privacy, was het een moeilijke beslissing omdat de serverlog data die we verzamelen altijd een essentieel ingrediënt van innovatie is geweest," aldus Google's privacychef Peter Fleischer. De informatie zou nodig zijn om zoekresultaten en veiligheid te verbeteren, fraude te bestrijden en spam te verminderen. Volgens critici kan dit ook prima met anonieme gegevens.

Fleischer laat weten dat vooral in Europa er veel scepsis is over de noodzaak om loggegevens zolang te bewaren. Angst voor misbruik van de gegevens nam toe nadat een Amerikaanse rechter oordeelde dat entertainmentgigant Viacom de logs van YouTube mag inzien. De nieuwe aanpassing doet Google pijn. Fleischer heeft het zelfs over het "opofferen van toekomstige innovatie." De zoekgigant is van mening dat het verkorten van de periode voor het anonimiseren, de waarde van de data onbruikbaar maakt. En dat is belangrijker dan het privacy voordeel voor de gebruikers.

Minder goed
Google blijft erop hameren dat de data echt nodig is. "Het probleem is lastig op te lossen, vanwege de eigenschappen van de data die het bruikbaar maken om fraude te voorkomen, ook de eigenschappen zijn die privacy risico's met zich meebrengen." Na maanden van hard werken zou de zoekgigant nu een manier hebben gevonden om meer informatie uit de data te halen en die sneller te anonimiseren. "We hebben de implementatie details nog niet op een rijtje, en we kunnen waarschijnlijk niet dezelfde methoden gebruiken zoals we na 18 maanden doen, maar we willen het laten werken."

De privacy mag er dan op vooruitgaan, dit gaat volgens Google ten kosten van veiligheid, kwaliteit en innovatie. "Als de periode voor anonimisering korter wordt, worden de verkregen privacy voordelen steeds minder." Google probeert dan ook de moeilijke balans tussen privacy en zakelijk voordeel te vinden.

Reacties (15)
09-09-2008, 12:57 door Nomen Nescio
Da's nog steeds negen maanden te lang. En dan dat geleuter over moeilijke afwegingen en zo, het is gewoon zo dat Google ongevraagd mijn gegevens gebruikt om zelf handel te drijven. Niets meer en niets minder.
09-09-2008, 13:38 door Eerde
Die Google is een bedrijf dat netter omgaat met onze privacy dan de Nederlandse overheid. Die stond erop dat wij als een van de weinige landen in Europa 18 maanden dataretentie zouden aanhouden.

Vote Google, Google for president !
09-09-2008, 14:11 door Anoniem
Als https://ssl.scroogle.org/ gebruikt wordt dan zijn de zoekresultaten gelijk aan die van Google maar worden de IP-adressen maar hooguit 48 uur bewaard. Ook heeft de End-User een ssl verbinding zodat de provider de End-User niet kan profilen.
09-09-2008, 15:45 door Anoniem
wat een bullshit.. dit zegt men alleen maar om het publiek rustig te houden. ze bewaren die
gegevens echt wel langer.. en wie controleert dat eigenlijk? ze kunnen veel roepen bij google...
09-09-2008, 15:47 door spatieman
Ik dernk dat google beter met data omgaat als de britse overheid..
09-09-2008, 15:57 door Anoniem
@Nomen Nesio: ... en jij gebruikt weer ongevraagd de producten van Google, maar wel zeuren en zaniken!

Dat Google dit doet is logisch. Zouden ze dat niet doen, zou Google niet kunnen bestaan in hun huidige vorm. En dit zou weer de innovaties van afgelopen jaren weer hebben gestagneerd. Immers, zonder Google zouden we veel kwalitatief hoogwaardige, handige en verbazingwekkende applicaties niet hebben gehad. Innovatie en "billion dollar profit" bedrijven (Microsoft, Novell etc.), gaan meestal niet samengaan. Aandeelhouders houden immers niet van de risico's die gepaard gaan met innovatie.

Overigens ben ik tegen zulke opslag praktijken in het algemeen, maar dan moet ik maar iets anders gebruiken, zoals het genoemde "Scroogle". Je kan natuurlijk ook regelmatig wisselen van zoekmachine zodat die weer met jou gegevens geld verdienen. Zo zet je Google direct onderdruk door meer concurrentie te creëren. Dit resulteert weer in nieuwe innovatieve Google producten en mogelijk, hoewel me dat onwaarschijnlijk lijkt, een verdere verlaging van 9 naar 6 of 3 maanden.

Het mooie van internet is dat je tot nu toe nog steeds de keus hebt iets niet of wel te gebruiken en dat dat een muisklik of wel, een honderdste seconde verwijderd is. Ben je te stom om dat te realiseren, hoor je niet thuis op het net.
09-09-2008, 16:54 door Eerde
Spatieman heeft gelijk, ik wil daar de Balkenende norm van 18 maanden aan toevoegen.

@Anomiempje:
Als https://ssl.scroogle.org/ gebruikt wordt dan zijn de zoekresultaten gelijk aan die van Google maar worden de IP-adressen maar hooguit 48 uur bewaard. Ook heeft de End-User een ssl verbinding zodat de provider de End-User niet kan profilen.
Hoe kom je daar nou toch bij ?
'scroogle' Zegt dat ze je data maar 48 uur loggen en jij gelooft het, maar Google niet ?
En waarom zou je provider het https://ssl verkeer niet kunnen loggen ?
09-09-2008, 17:21 door Rene V
Ik moet wel toegeven dat ik het achterlijk vind dat Googl€ hun eigen zakelijk belang belangrijker vindt dan onze privacy. Maar goed, dat zal elk groot commercieel bedrijf wel vinden. Wat kan hun onze privacy schelen indien zij meer geld kunnen verdienen, nietwaar?
09-09-2008, 17:33 door Eerde
Weet je wat ik nu altijd zo vreemd vind in deze discussies ?
Als het om Google gaat, blaat iedereen er maar op los zonder enige kennis van zaken (want men papagaait gewoon lekker mee).
Als ik opper dat M$ veel meer gegevens van haar gebruikers verzameld, dus niet alleen via hun spyware in het OS meer ook via hun zoekmachines. Hoor ik geen hond tegengas geven. Ik concludeer dus dat M$ wel (veel meer) gegevens mag verzamelen dan Google.
Ook hoor ik niemand over de NL overheid, die met het lamme excuus komt van "terrorismebestrijding" (ooit in NL iets aan de hand geweest ?), maar wel op alle !! fronten onze privacy inperkt, en dat is niet alleen de dataretentie van alle internetverkeer bij alle providers.
Kijk Google hoeft niemand te gebruiken, indien men paranoia is.... vooral niet doen -ook niet stie-kum dan hoor-.

Hieruit moet ik helaas concluderen dat de overgrote meerderheid van de NL bevolking niet alleen hypocriet is, maar ook nog eens het vermogen om zelf na te denken over privacy en beveiliging, ontbeert.
Waarvan akte.
09-09-2008, 20:00 door Brcak
De overheden en verschillende instanties verzamelen veel meer gegevens van jou dan Google dat doet en heel vaak zonder dat je het merkt. Dus dat gezeur steeds over Google is gewoon onzin. Vooral Nomen Nescio blaat hier niet normaal veel onzin uit en dat steeds als er een artikel over Google wordt gepost.

Ik ben het eens met Eerde met post van 17:33. Volledige privacy bestaat gewoon niet. Je wordt altijd door iemand en op verschillende manieren "in de gaten gehouden", of je dat wilt of niet.
09-09-2008, 20:14 door Eerde
http://news.cnet.com/8301-13739_3-10030134-46.html
Aardig om eens over na te denken...
09-09-2008, 22:10 door Jackr64
Door EerdeOok hoor ik niemand over de NL overheid, die met het lamme excuus komt van "terrorismebestrijding" (ooit in NL iets aan de hand geweest ?), maar wel op alle !! fronten onze privacy inperkt, en dat is niet alleen de dataretentie van alle internetverkeer bij alle providers.

Het is niet het feit dat er nooit iets in NL gebeurd is, het is gewoon dat terroristen waarschijnlijk niet meer via internet communiceren. Internetverkeer wordt veel te goed in de gaten gehouden en dat weten ze.
09-09-2008, 23:25 door Brcak
Door Eerdehttp://news.cnet.com/8301-13739_3-10030134-46.html
Aardig om eens over na te denken...

Precies dat wat ik bedoel. :D
11-09-2008, 11:27 door Anoniem
quote]Door Eerdehttp://news.cnet.com/8301-13739_3-10030134-46.html
Aardig om eens over na te denken...[/quote]Tja.. maar inmiddels was dat allang bekend. Ik bedoel, afluisteren, positiebepaling etc. via elk elektronisch apparaat is oud nieuws. Ook overheden die het niet zo nou nemen met de rechten van de mens, was ook reeds bekend. En vooral dat ons, o zo democratische en rechtschapen Nederland "numero uno" is mbt. tot het afluisteren van haar volk. Ik betwijfel uiteraard ten zeerste of deze middelen überhaupt bijdragen aan het bestrijden van "terrorisme".

Ze hebben het in dat PDF-bestandje over het wisselen van SIM of van handset. Echter, hebben ze het niet over het verwisselen van beide tegelijk! Het wordt wel een zeer ingewikkeld verhaal als je SIM en handset in de sloot gooit en een nieuwe SIM en handset haalt. Helaas, zodra je een bekende belt die zijn/haar handset en SIM heeft gehouden, kunnen ze je weer vinden. Daarom, zou je jezelf begeven in een groep van boze "kaboutertjes", moet iedereen in die groep elke week of maand, op afgesproken datum allemaal van telefoon/SIM wisselen.

Daarna hebben ze het over locatie bepaling die aantoont dat bepaalde handsets op bepaalde plaatsen zich ophouden als een soort brandhaard. Leuk, maar terrorisme of georganiseerde criminaliteit is internationaal en dus sleutelfiguren bevinden zich meestal in verschillende grote metropolen van andere landen. Het systeem kan ook nog groepjes identificeren. Hoe kleiner, des te verdachter ze zijn. Dus een bejaarden-burger is hierdoor verdacht, aangezien deze hun GSM gebruiken voor het bellen naar kleine groepen, zoals familie. Het enige wat mogelijk verdacht gedrag is, is het uitzetten van de handset op bepaalde tijden op een dag. De gebruiker heeft duidelijk kennis over het "tracking" potentieel van GSM's. Het uit- en aanzetten kan betekenen dat de eigenaar iets heeft te verbergen. Zou dit in een groep gebeuren, heb je mogelijk de boze "kaboutertjes" gevonden.
11-09-2008, 14:14 door Eerde
@Ano
Wat ik bedoel gaat niet over nieuw nieuws of oud nieuws. Wat ik probeer is aan het verstand te peuteren van de massa.
Als je Google roept, staat de hele goegemeente op zijn achterste poten en roept: "privacy schenders" maar als je Echelon roept, zeggen ze: "Huhhh?".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.