image

New York aangeklaagd wegens surveillance camera's

donderdag 11 september 2008, 10:06 door Redactie, 3 reacties

De New Yorkse politie is aangeklaagd door een burgerrechtenbeweging omdat het niet wil zeggen waar het duizenden beveiligingscamera's wil plaatsen en wat het met de gegevens gaat doen. Vorig jaar liet de burgemeester van de Big Apple weten dat het een "ring of steel" wil aanleggen. Een digitale slotgracht van camera's die iedereen binnen de stad monitoren.

Het 'Manhattan Security Initiative' bestaat uit een netwerk van drieduizend publieke en private surveillance camera's die de locatie van zowel burgers als auto's in kaart brengen. De New Yorkse politie is trots op het project, maar geeft geen details prijs, tot grote onvrede van de New York Civil Liberties Union (NYCLU), die nu een rechtszaak heeft aangespannen. De burgerrechtenbeweging vroeg vorig jaar via de 'Freedom of Information' wetgeving om inzicht in het project te krijgen. Wat het werkelijk kreeg waren 91 pagina's die weinig details bevatte.

"Dit voorgestelde systeem laat politie miljoenen rechtschapen burgers monitoren en heeft vergaande gevolgen voor de privacy," aldus NYCLU juridisch directeur Christoper Dunn. "Aangezien de politie voor geheimhouding kiest, hebben we geen andere keus dan naar de rechter te stappen en openheid van zaken af te dwingen over wat de politie met de informatie van onschuldige mensen wil doen." Vorige maand werd een nieuw project onthuld, genaamd "Operatie Sentinel", dat elke auto fotografeert, monitort en in een database opslaat.

Het is echter de vraag of de inwoners van New York zich alleen over de politie zorgen moeten maken. Waakzame burgers kunnen voortaan foto's en video's naar de alarmnummers 911 en 311 sturen. De stad zou hierbij de eerste zijn die afbeeldingen van het publiek accepteert en vanaf volgend jaar kunnen politieagenten meteen over deze informatie beschikken. Het materiaal zou zelfs als bewijs in rechtszaken gebruikt kunnen worden.

Reacties (3)
11-09-2008, 11:54 door Anoniem
The plan, called the Lower Manhattan Security Initiative, would establish a network of 3,000 public and private surveillance cameras to monitor and track vehicles and pedestrians south of Canal Street.
(...)
“The NYPD is planning blanket surveillance of millions of law-abiding New Yorkers, but it refuses to disclose even the simplest details of this costly proposal,” said Donna Lieberman, NYCLU executive director. (...)
Interessant. Zou zij zich ook druk maken wanneer de camera's niet in Lower Manhattan maar bijvoorbeeld in de boroughs Bronx, Brooklyn en Queens geplaatst zouden worden?
11-09-2008, 14:52 door spatieman
iedereen met een internet verbinding die de WEBCAM naar buiten gaat richten, die door iedereen bekeken kan worden...
Moet je hier in 0031 eens proberen..
11-09-2008, 19:19 door Anoniem
Door spatiemaniedereen met een internet verbinding die de WEBCAM naar buiten gaat richten, die door iedereen bekeken kan worden...
Moet je hier in 0031 eens proberen..
mag in nederland ook wel, als het toevallig google streetview heet, of ergens onderdeel van politie of justitie bent ;)
een burger mag zijn eigen voordeur echter amper filmen, omdat je de privacy van de inbreker zou kunnen schenden :P
oke, mijn privacy mag dus door regering en bedrijven geschonden worden, maar ik mag dit niet doen? beetje dubbel :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.