image

Gijzelnemer glasvezelnetwerk kost stad 1 miljoen dollar

donderdag 11 september 2008, 11:13 door Redactie, 0 reacties

Wie IT'ers teveel vrijheid geeft kan voor een hoge rekening komen te staan, zo ontdekt de Amerikaanse stad San Francisco. In juli kaapte een boze systeembeheerder het glasvezelnetwerk van de stad door anderen buiten te sluiten. Het FiberWAN bevat e-mails van ambtenaren, salarisgegevens, vertrouwelijke justitiële documenten en veroordelingen van criminelen. De losgeslagen IT'er was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van het netwerk.

Ondanks zijn arrestatie wilde Terry Childs het wachtwoord dat toegang tot het netwerk moest geven niet vertellen. Het stadsbestuur huurde allerlei consultants en andere technici in om de situatie te herstellen. Uiteindelijk was het de systeembeheerder zelf die de logingegevens aan de burgemeester verstrekte. Alle adviezen en herstelwerkzaamheden hebben de belastingbetaler al zo'n 200.000 dollar gekost, maar men houdt rekening met een prijskaartje van één miljoen dollar. Het geld zal onder andere worden uitgetrokken om het netwerk verder te beveiligen.

Volgens critici kunnen dit soort incidenten zich bij elk bedrijf voordoen waar IT'ers teveel macht hebben. Jonathan Feldman is van mening dat dit soort problemen ontstaan als automatiseringsafdelingen op helden in plaats van een "team aanpak" vertrouwen. De IT-held is een solist die in z'n eentje voor de kritieke systemen verantwoordelijk is. IT-helden willen vaak niet de controle en macht over hun systemen opgeven. Daardoor vormen ze een serieus risico als ze het bedrijf verlaten, ziek zijn of terugslaan, zoals Childs deed.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.