image

Britse politie bewaart reisgedrag automobilisten vijf jaar

maandag 15 september 2008, 15:22 door Redactie, 6 reacties

De Britse politie blijkt stiekem het reisgedrag van automobilisten vijf jaar te bewaren in plaats van de twee jaar die was afgesproken, tot grote onvrede van privacyvoorstanders die voor Orwelliaanse toestanden waarschuwen. In Groot-Brittannië is een ruim netwerk van camera's die miljoenen kentekens per dag registreren en deze informatie twee jaar zouden opslaan. Via de wet openbaarheid van bestuur bevestigde het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat het de gegevens voortaan vijf jaar bewaart.

De duizenden beveiligingscamera's in het land zijn aangepast om automatisch kentekens te herkennen en het reisgedrag van de burger in kaart te brengen. Ook "lokale autoriteiten" hebben hun camera's op het automatic number plate recognition (ANPR) netwerk aangesloten, dat over vier maanden volledig operationeel is en dan 50 miljoen kentekens per dag kan registeren. Privacyvoorstanders vragen zich af waarom de overheid de gegevens zolang moet bewaren en wie er allemaal toegang krijgen. De Britse regering houdt vol dat de camera's nodig zijn in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

Big Brother
Burgerrechtenbeweging Privacy International heeft inmiddels een klacht bij de Information Commissioner's Office ingediend en noemt de bewaartermijn onnodig en buiten proportie. De helft van alle politiediensten in Engeland en Wales is op het netwerk aangesloten, dat op dit moment 10 miljoen kentekens per dag herkent. De database zal in 2009 18 miljard registraties van kentekens kunnen bevatten.

In de papieren die nu naar buiten zijn gekomen staat verder dat de politie de database "ten volste en strategisch" moet gebruiken. Agenten kunnen de database gebruiken om onverzekerde auto's te vinden, dubbele kentekens te achterhalen en de bewegingen van criminelen te monitoren. Volgens de politie zal de database criminelen uit angst voor detectie afschrikken. Simon Davies, directeur van Privacy International, waarschuwt dat de database de politie "buitengewone mogelijkheden tot surveillance" geeft. "Dit zou in geen enkel democratisch land worden toegestaan."

Reacties (6)
15-09-2008, 15:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-09-2008, 17:17 door spatieman
en dan te bedenken dat de UK het grootste land is (imho) waar constand overheids instanties JUIST data verlies door slordigheid voorkomt.
15-09-2008, 21:51 door Eerde
Mijn stelling voor vandaag is: Bij Google is je data beter beveiligd dan bij de (Britse) overheid.
16-09-2008, 02:54 door prikkebeen
Ze slepen ook werkelijk alles wat ze kunnen bedenken erbij. De (o.a.) camera surveillance heeft nog niet substantieel tot lagere misdaadcijfers geleid. Ook criminelen wisselen sneller van auto dan dat iemand een jas aan kan trekken. Als het geassocieerd kan worden aan terrorisme krijgt men vandaag de dag alles gedaan. Het is fascisme 2.0.
16-09-2008, 08:22 door Anoniem
U denkt dat het in Nederland anders is ?

U bent verplicht een radiobaken (!!) bij u te dragen ! (Rfid chip in legitimatie bewijs)
Uw auto moet uitgerust zijn met een actieve (!!) zender ! (Galileo(rekeningrijden), Rfid en gsm-technieken : E-call, waarmee ze uw voertuig kunnen (af)(be)luisteren)
Trajectcontroles, anpr scancamera's en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Als de deals maar binnen zijn later kunnen de eisen en bewaartermijnen verder opgeschroeft worden.
16-09-2008, 11:21 door Anoniem
Als ze dit in nederland gaan toepassen zal er een levendige handel in kentekens ontstaan. Vooral de AA en CD's

HAHAHA
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.