image

ENISA onderzoekt mogelijkheden DNSSEC en IPv6

woensdag 17 september 2008, 12:32 door Redactie, 3 reacties

Het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) gaat maatregelen nemen om het internet tegen het DNS-lek te beschermen. "Een kwetsbaarheid in de DNS dreigde chaos op het internet te veroorzaken door de servers te vergiftigen die domeinnamen in IP-adressen vertalen." Inmiddels hebben verschillende instanties maatregelen genomen om de netwerken tegen de aanvallen bestand te maken. Daarbij spelen drie technologieën een belangrijke rol, MPLS (Multiprotocol Label Switching), DNSSEC en IPv6.

Om te onderzoeken hoe effectief deze technologieën zijn en welke potentiële problemen ze introduceren, houdt ENISA interviews met verschillende Europese netwerkbeheerders. Aan de hand van deze interviews en overleg met de voornaamste partijen op dit gebied zal het agentschap Europese richtlijnen introduceren. De resultaten van het onderzoek zal men op 12 november presenteren. Volgens de directeur van ENISA laat het DNS-lek zien hoe belangrijk het werk van het agentschap is. "De aandacht voor DNS-lekken en aanvallen onderstreept het belang en de relevantie van het werk dat ENISA verricht om de weerbaarheid van publieke communicatie, van vitaal belang voor de Europese e-overheid en uiteindelijk e-business, te versterken."

Reacties (3)
17-09-2008, 20:10 door Anoniem
Noch IPv6, noch MPLS heeft ook maar iets van doen met het DNS lek. Wat een absolute kolder.
17-09-2008, 23:31 door Anoniem
ik denk dat het verband is dat het low-level protocollen zijn, waar nog behoorlijk wat mee mis is. Address spoofing op IP niveau is de onderliggende oorzaak van het DNS probleem bijvoorbeeld. En als je een heleboel IP adressen hebt kun je die bij sommige nameservers weer gebruiken als extra entropie :)
19-09-2008, 10:23 door spatieman
imho.
IPV6 is leuk.
Maar nog onveiliger als het huidige IPv4 protocol.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.