image

Actiegroep dreigt met kort geding tegen waterschapsverkiezingen

dinsdag 23 september 2008, 14:04 door Redactie, 3 reacties

De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft met een kort geding gedreigd in het geval de waterschappen de voorgenomen wijze van poststemmen tijdens de waterschapsverkiezingen doorzetten, aangezien dit in strijd met het stemgeheim is. De waterschappen zijn van plan om van 13 tot en met 25 november 2008 landelijke waterschapsverkiezingen te houden, waarbij de kiezers per post kunnen stemmen. Bij deze verkiezingen willen de waterschappen bij het tellen van de stemmen gebruik maken van codes op de stembiljetten. De codes zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer. Hierdoor is het mogelijk voor de waterschappen om het stemgeheim van de kiezer te schenden. De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" vindt dat hierdoor geen sprake is van een werkelijk geheime stemming, zoals de Waterschapswet die voorschrijft.

Eerder wilde staatssecretaris Huizinga geen waterschapsverkiezingen via internet toestaan omdat het gebruikte stemsysteem (RIES) niet betrouwbaar genoeg is. De waterschappen gebruiken hetzelfde RIES nu om de codes op de stembiljetten te genereren. De stichting vindt dit ernstig omdat met ingang van deze waterschapsverkiezingen een 'lijstenstelsel' wordt ingevoerd. Hierdoor doen ook de landelijke politieke partijen voor het eerst mee met de waterschapsverkiezingen. Daarmee legt schending van het stemgeheim bij waterschapsverkiezingen ook informatie bloot over de politieke voorkeur van de deelnemende kiezers.

De actiegroep van Rop Gonggrijp heeft een brief naar de waterschappen gestuurd, maar verwacht niet dat die hier gehoor aan geven. Wij vertrouwen Stemcomputers niet adviseert de waterschappen om gebruik te maken van een andere beproefde methode van poststemmen die het stemgeheim wel waarborgt: de zogenaamde envelop-in-envelop procedure.

Reacties (3)
23-09-2008, 15:31 door Anoniem
Gonggrijp cs hebben natuurlijk weer eens het grootste gelijk van de wereld.

Het is triest dat onze bestuurders niet meer in staat zijn (of niet meer bereid) dit zelf te zien. Zodra er IT aan te pas komt, lijkt men zo verblind of zo verliefd of zo geïntimideerd te zijn dat men met het grootste gemak de eenvoudigste principes terzijde schuift. Het nieuwe systeem gaat boven alles. De staart gaat met de hond kwispelen.

Het wordt de hoogste tijd dat burgers wakker worden, en eenvoudige waarom-vragen gaan stellen. Dan zal blijken dat achter de gepropageerde voordelen van allerlei systemen heel wat verborgen doelstellingen schuil gaan waarover nooit wordt gesproken. En bij al die doelstellingen zal het belang van de burger of van de klant op de laatste plaats staan. Marketing en moraal, of opsporing en ethiek gaan nu eenmaal heel slecht samen.
24-09-2008, 13:38 door Anoniem
ik heb een voorstel: het feit dat unieke codes en NAW gegevens gecombineerd op 1 stembiljet leiden tot theoretisch mogelijke tracking van jou stem is eenvoudig uit te leggen aan de gewone burger. Laat iedereen ingezonden brieven sturen naar de landelijke dagbladen, en dit kort en bondig uitleggen. Dit met (als je normaliter wel stemt) de toevoeging dat je graag wilt stemmen, maar dat dit het hele democratische uitgangspunt onder stemmen onderuit haalt
Het is goed dat burgers wakker worden, maar soms moeten ze een handje geholpen worden...
29-12-2010, 15:00 door Anoniem
yes, want de media staat erom bekend de stem van de verontruste burger te uiten en niet de spreekbuis van de touwtrekkers te zijn. Hoogstwaarschijnlijk zorgt deze actie ervoor dat op pagina 16 een artikel van 10 zinnen ontstaat waarbij uitgelegd word hoe Gonggrijp IT niet snapt :'(

Betere actie is om die hele database te Gonggrijpen en alleen de stemmen van de politici te openbaren (die stemmen toch wel op zichzelf, geen ernstig vergrijp met de openbaring).

wie o wie? :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.