image

Negentig procent Nederlanders gooit vertrouwelijke papieren weg

maandag 6 oktober 2008, 14:18 door Redactie, 9 reacties

Nederlanders zijn niet bang om slachtoffer van identiteitsfraude te worden, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de Identiteitsfraude preventieweek. Het onderzoekt toont aan dat bijna alle Nederlanders van het begrip identiteitsfraude gehoord hebben, maar dat een meerderheid denkt geen risico te lopen. 99% van de ondervraagden heeft wel eens gehoord van identiteitsfraude, slechts 47% is bang om hier zelf slachtoffer van te worden. Daarnaast leeft 26% in de veronderstelling op geen enkele manier bedreigd te worden door identiteitsfraude, terwijl nog eens 25% geen idee heeft hoe groot die potentiële dreiging is. Meer dan 3 op de 5 Nederlanders (65%) weet niet hoe fraudeurs persoonlijke gegevens kunnen misbruiken. Verder heeft 78% geen idee wat de financiële waarde is van zijn of haar persoonlijke gegevens voor fraudeurs.

De realiteit is echter dat al met een eenvoudig loonstrookje, NAW gegevens of een gestolen identiteitsbewijs op naam van het slachtoffer leningen kunnen worden aangegaan, goederen gekocht, huizen gehuurd of bijvoorbeeld telefoonabonnementen worden aangevraagd.

Shredder
De beveiliging van hun huis en computer nemen Nederlanders wel serieus. Zo heeft 78% beveiligingssoftware op de PC, 47% raamsloten en 13% een huisalarm. Gaat het om papieren informatie, dan gooit 9 op de 10 ondervraagden documenten die gevoelige gegevens bevatten – zoals rekeningen, correspondentie van banken, papieren met pincodes of logincodes – zomaar weg zonder deze papieren eerst te vernietigen om deze onbruikbaar te maken voor kwaadwillenden.

"Geslaagde identiteitsfraude valt meestal niet op. Het slachtoffer heeft het vaak pas in de gaten, als het te laat is. Dan blijft het gevoel van onveiligheid en kwetsbaarheid vaak lange tijd bestaan. Dat wordt versterkt door het feit dat het vaak moeilijk is, tegenbewijs te leveren voor iets dat je niet hebt gedaan," aldus Jan Grijpink, bijzonder hoogleraar Keteninformatisering in de rechtstaat.

Reacties (9)
06-10-2008, 14:24 door Anoniem
En op hoeveel plekken staan dezelfde gegevens in databanken bij bedrijven, zonder dat je hier als consument controle op kunt uitoefenen ?
06-10-2008, 14:28 door Anoniem
Ik zeg schredder.....
06-10-2008, 14:32 door Anoniem
"Geslaagde identiteitsfraude valt meestal niet op. Het slachtoffer heeft het vaak pas in de gaten, als het te laat is. ..."

De crux is toch dat geslaagde identiteitsdiefstal niet opvalt, omdat het slachtoffer het pas vaak te laat in de gaten heeft dat er identiteitsfraude is geweest. M.a.w. dan is pas sprake van "geslaagde identiteitsfraude"
06-10-2008, 14:57 door cyberpunk
Vertrouwelijke documenten en alles waar mijn naam, adres, ... opstaat vliegen hier door de shredder (maar ik ben dan ook geen Nederlander... :-). Wat databanken die mijn gegevens bevatten betreft kan ik alleen maar hopen dat ze degelijk beschermd worden (wet op privacy enz.). Normaal gezien zou niet iedereen zomaar aan die gegevens kunnen (met de nadruk op de voorwaardelijke wijze).
06-10-2008, 21:09 door Jan-Hein
Welk deel van de Nederlandse huishoudens zou de beschikking over een prive schredder hebben?
07-10-2008, 10:02 door Lamaar
Door Jan-HeinWelk deel van de Nederlandse huishoudens zou de beschikking over een prive schredder hebben?
Nou, voor nog geen drie tientjes heb je al zo'n ding hoor.
07-10-2008, 10:03 door Lamaar
Door AnoniemEn op hoeveel plekken staan dezelfde gegevens in databanken bij bedrijven, zonder dat je hier als consument controle op kunt uitoefenen ?
Dus dan maar gewoon weggooien die vertrouwelijke documenten? Dat is voor mij zoiets als: ga maar naakt naar buiten als het regent want in bad word je ook nat.
08-10-2008, 17:25 door Rene V
Gelukkig is het zo dat ze bij mij niet in de vuilniszakken kunnen gaan strunen alwaar dit soort papieren in gaan (ga het echt niet bij het oud papier gooien zulke papieren). De vuilniszak gaat in een grote gemeenschappelijke stortkoker dewelke alleen door de vuilnismannen kan worden geopend. Dat gaat dan direct met zak en al de vuilniswagen in waarna het naar de vuilverbranding gaat. Tenzij er op de vuilverbranding mensen werken die alle vuilniszakken gaan lopen doorploeteren (jakkie!) om te kijken of er toevallig papieren in zitten die men dan kan gebruiken voor identiteits fraude, maak ik me er niet echt zorgen over. Online identiteitsfraude zou nog eerder tot de mogelijkheden behoren dan via daadwerkelijke papieren.
08-10-2008, 17:27 door Rene V
Door Anoniem"Geslaagde identiteitsfraude valt meestal niet op. Het slachtoffer heeft het vaak pas in de gaten, als het te laat is. ..."

De crux is toch dat geslaagde identiteitsdiefstal niet opvalt, omdat het slachtoffer het pas vaak te laat in de gaten heeft dat er identiteitsfraude is geweest. M.a.w. dan is pas sprake van "geslaagde identiteitsfraude"

Wat zeg je hier nu in feite wat anders is als datgene wat je gequote hebt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.