image

AH deelt gegevens bonuskaart met justitie

donderdag 9 oktober 2008, 10:12 door Redactie, 38 reacties

Op klantenkaarten zoals de Albert Heijn bonuskaart staat dat de verzamelde gegevens niet ter beschikking aan derden worden gesteld, toch moeten grote winkelketens zeker tientallen keren per jaar klantgegevens delen met justitie, zo laat BNR weten. Hoe vaak er precies om de gegevens wordt gevraagd wil het OM niet vertellen. "Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. Dat kan belangrijk zijn in een strafrechtelijk onderzoek," zegt Officier van Justitie Monique Korte.

"Het is op zich geen nieuw feit. Het is wettelijk toegestaan om gegevens op te vragen," aldus Naima Azough van GroenLinks. Volgens de politica maken de supermarkten niet goed duidelijk aan hun klanten dat justitie de gegevens ook kan bekijken. Verder zou politie en justitie vertrouwelijk met deze gegevens om moeten gaan. "Daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over." Azough vindt dat als mensen niet langer verdacht zijn, de gegevens vernietigd moeten worden. Bij het OM zou men echter laks omgaan met gegevens. "Ik ben bang dat dit soort gegevens, boodschappenlijstjes en locaties waar je bent geweest, gewoon rondslingeren of in ieder geval niet vernietigd worden zoals zou moeten gebeuren."

Reacties (38)
09-10-2008, 10:21 door Anoniem
"Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. ...."
ja heeeeeeel belangrijk dit hoor... *diepe zucht*

als ik teveel shoarma koop, ben ik dan potentioneel terrorist?
09-10-2008, 11:01 door Anoniem
Dit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop.

Dit nieuws is een goede reden om de Bonuskaart niet meer te gebruiken en AH links te laten liggen. Ze moeten dit namelijk zo maken dat opvragen van deze gegevens door justitie in de kern onmogelijk is.
09-10-2008, 11:03 door Anoniem
Misschien moet je eens naar de big picture kijken..
"Ze" kunnen je van voor tot achter doorlichten ..
denk aan:
Internet log gegevens.
Mobiele telefoon logs, en plaatsbepaling.
Bank, pin transacties.
Creditcard transacties.
Bonuskaarten

Al met al is er als je die dingen samenvoegd een aardig plaatje over jouw persoon mogelijk....

Dont be afraid... be VERY afraid of the future :)
09-10-2008, 11:06 door Anoniem
Je kunt ook anoniem een bonuskaart krijgen.
09-10-2008, 11:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2008, 11:16 door Arno Nimus
Hugo, heb jij wel eens iemand met een winkelwagen vol literflesjes ammonia de winkel uit zien stappen? En stél dat dat het geval zou zijn, zou ie dan niet gewoon contant afrekenen om geen sporen achter te laten?
(die airmiles zouden natuurlijk wel handig zijn om goedkoper een vliegtuigje te boeken, hehe)

Net als die achterlijke spotjes van Nederland tegen terrorisme waar een apotheker aan het woord is en zegt alert te zijn op mensen die liters alcohol bestellen. Alsof zo'n zogenaamde terrorist niet zelf slim genoeg is om 20 literflessen verspreid over de hele regio/land te kopen in plaats van bij 1 apotheek. Nee, volgens mij zitten de grootste terroristen aan het Haagse pluche genaaid...
09-10-2008, 11:20 door Anoniem
@Arno Nimus
Je overschat de intelligentie van veel terroristen. Er zullen vast een paar slimme terroristen zijn, maar het is al winst als je de domme terroristen kan stoppen.
09-10-2008, 11:36 door SirDice
Een MacGyver-achtige terrorist kan van een potje pindakaas, een halfje wit, boter en wat drop een chemische bom maken...
09-10-2008, 11:44 door spatieman
ik ben het met de eerste pooster zwaar eens.
Maar gezien ik ook nog eens vaak naar de chinees ga, ben ik dan nu ook een marxist???
09-10-2008, 11:49 door XM16E1
Kom maar met die labels, bukken maar, zo nummer 14 u bent klaar, tot volgend jaar!
09-10-2008, 13:07 door Anoniem
Er zit een verschil tussen het mogen opvragen en er een verplichte levering van gegevens kunnen opleggen. Ik zou het zeer bezwaarlijk vinden als AH of welk bedrijf dan ook zomaar mijn persoonlijke gegevens met welke andere organisatie dan ook zou delen alleen maar omdat die organisatie daar om vraagt. Hoewel het vragen dan niet is verboden lijken mij de regels wat betreft het verwerken van andermans gegevens zeer duidelijk: zolang er geen verplichting is en de eigenaar er niet mee heeft ingestemd is het strafbaar.
09-10-2008, 13:22 door Anoniem
Door Hugo
Door Anoniem
als ik teveel shoarma koop, ben ik dan potentioneel terrorist?

Nee, maar als je busladingen flessen ammonia, spiritus en pakken suiker koopt, dan wel :)

Ja, zo dom zijn ze, die hakbars... om bij de AH een paar pallets te kopen.
09-10-2008, 13:24 door Anoniem
De schade van niet doordachte maatregelen is volgens mij de laatste tijd groter is dan de schade die zou kunnen onstaan door een potentiele terrorist.

Er volgt maatregel op maatregel...en daar moet weer mankracht bij, met als gevolg nog meer bureaucratie, zooi moet weer nageleefd, gestandaardiseerd en gecontroleerd worden en op het einde zit je met afdelingen die uitgroeien naar standaarden en normeringen.

Resulterende in gigantische kostenposten die jij en ik betalen vanwege een paar idee fixe ontstaan door een statistiekje die verkeerd of bewust verkeerd is geinterpreteerd.. wat resulteert in een "als" wereld

We moeten het wel een beetje normaal houden allemaal.

Ik heb echt geen zin om maar geld te blijven pompen in een overheid met een gat in dr hand.
09-10-2008, 13:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2008, 13:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-10-2008, 13:58 door Anoniem
Door AnoniemDit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop.

Dit nieuws is een goede reden om de Bonuskaart niet meer te gebruiken en AH links te laten liggen. Ze moeten dit namelijk zo maken dat opvragen van deze gegevens door justitie in de kern onmogelijk is.

Ik neem aan dat je dan ook altijd contact betaald? Anders is het nogal simpel om je bonuskaart aan jouw identiteit te koppelen.
09-10-2008, 14:11 door Anoniem
en wie zegt dat de bonuskaart is van degene die hem gebruikt? laatst vond ik ik er eentje in een winkemandje. kan door iedereen gebruikt worden toch, en vragen ze dan legitimatie bij de AH als je zo'n ding aanvraagt?
09-10-2008, 14:36 door Rene V
Door Anoniem
"Het kan belangrijke informatie bevatten over wat iemand precies heeft gedaan op welk tijdstip of wat ze precies hebben gekocht. ...."
ja heeeeeeel belangrijk dit hoor... *diepe zucht*

als ik teveel shoarma koop, ben ik dan potentioneel terrorist?


hahahahaaha :-)
09-10-2008, 14:42 door Anoniem
Ze zien dat meteen of je de waarheid spreekt, als jij als crimineel zegt; Ik was thuis ten tijde van de moord op X, checken ze ff je Bonus kaart, en daar zien ze aan dat je nog ff flink wat boodschappen tussendoor hebt gedaan en je dus liegt. Ofzo!
09-10-2008, 14:51 door Anoniem
Dit is nou precies de reden dat ik mijn bonuskaart geregeld met anderen ruil. Iedereen vind het ook een goed idee nadat ik heb uitgelegd dat ik het niet op prijs stel als een bedrijf informatie (als dan niet alleen voor 'marketing' doeleinden) over mij verzameld onder dwang van korting. Wellicht een goede tip. Oh ja, dan wel zoveel mogelijk cash betalen natuurlijk ;)
09-10-2008, 15:37 door Eerde
"Het is op zich geen nieuw feit. Het is wettelijk toegestaan om gegevens op te vragen," aldus Naima Azough van GroenLinks. Volgens de politica maken de supermarkten niet goed duidelijk aan hun klanten dat justitie de gegevens ook kan bekijken...
Fnuikend verschil natuurlijk.
1. Justitie kan altijd overal gegevens opvragen en afdwingen, zo oud als de weg naar Kraelinge
2. Nee, justitie kan niet zomaar gegevens inkijken om te zien of iemand veel schapenvlees eet (en dus terroristis). Dat kan echt alleen na punt 1.
3. Enkele tientallen keren paar jaar, das nix. De suggestie echter die gewekt wordt is dat de plisie de hele dag zit te snuffelen in bood-schandaal-lijstjes...
09-10-2008, 16:51 door Anoniem
Ongeacht wat er ook gebeurt en of wel of niet waar is, onze gegevens liggen bloot bij bijna alle instanties. We worden door allerlei middelen in de gaten gehouden. Ze kunnen overal informatie achterhalen.
Wees idd bang voor de toekomst... They are watching us.....

What's new?
09-10-2008, 18:09 door Anoniem
Ik hoorde dit in de auto. Wat maakt het nou uit dat iemand weet waar ik mijn pepernoten koop? Of dat ik een boormachine gehaald heb bij de gamma? 'Ze' kunnen overal informatie achterhalen....???!? Wat een onzin is dit. Alsof iemand zich hier mee bezig houdt. Pas als je verdacht bent of iets gedaan, dan hebben ze wat. So what? Wie heeft iets te verbergen? En zo ja, dan ben je tegen ja. Al die privacy zaken slaat helemaal nergens op. Je bankgegevens worden doorgesluisd per dag bijna naar de belastingdienst en vervolgens doe je wel moeilijk over je klantkaart. Want ja, je zult maar die pepernoten gekocht hebben waar vorige week iemand mee is vermoord. Dan ben je mooi de zwarte piet, toch?
09-10-2008, 18:55 door Anoniem
Door AnoniemIk hoorde dit in de auto. Wat maakt het nou uit dat iemand weet waar ik mijn pepernoten koop? Of dat ik een boormachine gehaald heb bij de gamma? 'Ze' kunnen overal informatie achterhalen....???!? Wat een onzin is dit. Alsof iemand zich hier mee bezig houdt. Pas als je verdacht bent of iets gedaan, dan hebben ze wat. So what? Wie heeft iets te verbergen? En zo ja, dan ben je tegen ja. Al die privacy zaken slaat helemaal nergens op. Je bankgegevens worden doorgesluisd per dag bijna naar de belastingdienst en vervolgens doe je wel moeilijk over je klantkaart. Want ja, je zult maar die pepernoten gekocht hebben waar vorige week iemand mee is vermoord. Dan ben je mooi de zwarte piet, toch?

Jasses wat een ontzettend domme en naïeve redenatie hou jij er op na zeg...
Het is vanwege mensen met jouw soort ideeën dat we tegenwoordig in NL nog niet kunnen SCHIJTEN zonder dat de overheid ervan weet.

Heb jij wel eens gehoord van identiteitsdiefstal?
Je leest er bijna niets over, maar er zijn tientallen mensen per jaar in NL die ermee te maken krijgen.
Leuk, als iemand zich als jou voordoet als ie een ww-uitkering aanvraagt (en krijgt!), een lening afsluit op jouw naam, een hypotheek afsluit op jouw naam...
Bewijs jij maar eens dat jij het niet was als degene die het gedaan heeft beschikking heeft over je bankafschriften, kopie paspoort, geboortedatum, burger service nr. etc etc...

Denk eens na voordat je dom loopt te mekkeren en alles wegwimpeld alsof de rest van de werelddom is en jij de enige slimmerik bent. Da's namelijk gevaarlijk.
09-10-2008, 21:17 door Anoniem
Door Anoniem
Door AnoniemDit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop.

Dit nieuws is een goede reden om de Bonuskaart niet meer te gebruiken en AH links te laten liggen. Ze moeten dit namelijk zo maken dat opvragen van deze gegevens door justitie in de kern onmogelijk is.

Ik neem aan dat je dan ook altijd contact betaald? Anders is het nogal simpel om je bonuskaart aan jouw identiteit te koppelen.
helemaal zeker durf ik het niet te zeggen, maar voor zover ik weet mag je je niet voordoen als een ander, en al helemaal niet als een bestaand persoon anders dan jezelf, er gaan zelfs al geluiden op om dit ook op internet toe te passen, dat je niet meer met een bijnaam op websites mag reageren bijvoorbeeld...

als ik mij dan op deze website "piet paulusma" ga noemen zou ik in overtreding zijn, er zijn al gevallen waarin mensen werkelijk voor dit soort dingen opgepakt zijn :P
09-10-2008, 21:22 door Anoniem
Door AnoniemDit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop. .

Zolang je dan maar weer NIET met je pinpas betaald....... !
09-10-2008, 23:22 door Anoniem
"Op klantenkaarten zoals de Albert Heijn bonuskaart staat dat de verzamelde gegevens niet ter beschikking aan derden worden gesteld, toch moeten grote winkelketens zeker tientallen keren per jaar klantgegevens delen met justitie, zo laat BNR weten."

Ieder bedrijf is wettelijk verplicht om inzage in haar databanken te verlenen wanneer justitie langs komt met een gerechtelijk bevel. Wat dat betreft snap ik de nieuwswaarde van dit artikel niet echt. Waarom moet Albert Heijn laten weten dat ze zich aan hun wettelijke verplichtingen houden ?

Ik heb nog nooit gehoord van bedrijven die een gerechtelijk bevel naast zich neerleggen om de privacy van de klant te beschermen.

Zie ook onderstaand artikel omtrent de bevoegdheden om gegevens op te vragen :

Zij weten ALLES van u
http://www.ad.nl/binnenland/article121210.ece
10-10-2008, 09:38 door Anoniem
Een slimme terrorist gebruikt de AH bonuskaart als dekmantel voor een brave burger en betaalt cash zonder korting zijn shoarma
10-10-2008, 11:28 door Anoniem
Door AnoniemIeder bedrijf is wettelijk verplicht om inzage in haar databanken te verlenen wanneer justitie langs komt met een gerechtelijk bevel. Wat dat betreft snap ik de nieuwswaarde van dit artikel niet echt. Waarom moet Albert Heijn laten weten dat ze zich aan hun wettelijke verplichtingen houden ?
Maar het artikel heeft het helemaal niet over bevelen..... Het is al vaker voorgekomen dat politie of justitie domweg proberen de informatie te verkrijgen zonder bevel en dan zelfs gehoor krijgen. En de vraag is overigens nog maar hoe noodzakelijk het verkrijgen van die gegevens is. Er is geen zicht op de noodzaak. Er is geen zicht op het vertrouwelijk omgaan met de gegevens. Als burger ben je bij bedrijven als AH, het justitiieelapparaat en de politie aan je lot overgeleverd met de huidige gang van zaken.
10-10-2008, 12:05 door Anoniem
De mensen die met een 'anonieme' bonuskaart denken veilig te zijn hebben het fout.
Stel jij wordt verdacht van iets, jij wordt gearresteerd, jouw portemonnee wordt in beslag genomen en men vind jouw bonuskaart.

Nu hebben ze jouw bonuskaart via de andere kant dus gevonden. Je kan natuurlijk ontkennen dat deze van jou is. Echter als men jou pin-logs bekijkt, en daarna bij Appie Happie welke keer deze kaart is gebruikt en die 2 tijdstippen komen overeen valt er niet zoveel meer te ontkennen.
Handigst is om gewoon bij de kassa te zeggen dat je geen bonuskaart hebt, dan krijg je vaak alsnog een korting omdat de desbetreffende casier een dummynummer of eigen bonusnummer dan kan intoetsen op de kassa. En betalen met cash natuurlijk.

Waarom denkt iedereen hier toch altijd meteen aan monitoring op terroristen enzo. Het gaat juist vaak om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te vergaren als iemand al éénmaal als verdachte is aangemerkt (en vaak ook dus al gearresteerd is, of waar een onderzoek tegen deze persoon loopt). Ik denk nou niet echt dat de AIVD stelselmatig alle bonuskaartgegevens opvraagt onder de noemer staatsveiligheid, maar misschien is het vanwege mij naïviteit.
10-10-2008, 12:11 door Anoniem
als de bonuskaart niet geregistreerd is dan kunnen
ze toch niet zomaar achter halen wie er ergens iets gekocht heeft
11-10-2008, 17:08 door Anoniem
Iedereen die zo stom is geweest om zijn of haar id gegevens aan een supermarkt heeft gegeven, raad ik aan een onderlinge ruilhandel te beginnen van de bonuspassen....lol
11-10-2008, 20:04 door Anoniem
Ze kunnen het wel achterhalen als je gepint hebt en niet vergeten je Gsm voor locatie bepaling maar goed dit is al zo lang bekend, en wordt dus ook gebruikt voor undercover akties om de gewoontes van bepalde mensen te leren kennen ........niks nieuws dus ......Big Brother is wachting you
13-10-2008, 22:17 door Anoniem
Mensen met bonuskaarten moeten niet zeuren over hun privacy.
Dat is onder de douche gaan staat en klagen dat je zo nat wordt.
14-10-2008, 10:11 door Anoniem
Door AnoniemDit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop.

Dit nieuws is een goede reden om de Bonuskaart niet meer te gebruiken en AH links te laten liggen. Ze moeten dit namelijk zo maken dat opvragen van deze gegevens door justitie in de kern onmogelijk is.

Kijk, ik heb er geen problemen mee maar dat ze het er dan bij vermelden maar neen, ze geven het tegendeel aan, ik vind dit ergens liegen en bedriegen, mijn bonuskaart mag dan ook in de klikko, ik hou namelijk van eerlijkheid en als AH daar al geen eerlijkheid in geeft, sorry, ik beslis zelf aan wie ik mijn gegevens doorgeef.
03-01-2012, 10:55 door Anoniem
Geniaal sommige reacties, even een paar puntjes.

Of AH wel of niet je gegevens heeft maakt vrij weinig uit zolang je pint en je telefoon aan hebt. Sterker nog, als jij altijd contant betaalt maar dat wel altijd vantevoren bij de automaat tegenover de AH doet kunnen ze dit nog aan elkaar knopen. Ik heb iemand opgepakt zien worden in een pand dat 'gesloten' was op zondag waar hij ging drummen. De grap: hij had geen telefoon bij zich.

Er zijn tegenwoordig maar weinig methoden om je privacy totaal te beschermen, het verkeerd gebruik van vrijwel alle electronica en voertuigen zoals je auto vertelt en stuk meer als de gegevens die de AH heeft welke de buurman waarschijnlijk ook kan weten.

Er zijn serieus mensen die de AH kaart weren, maar niet zonder hun mobieltje met abonnement kunnen. En ik denk dat daar nét ietsje meer uit te halen valt.

Ik heb persoonlijk scheit aan al die meuk, identity theft lijkt me interesant. Vooral omdat dezelfde methoden kunnen bewijzen waar ik wel was, hoewel het als burger wellicht lastiger is aan te tonen.

Uiteindelijk is het allemaal simpel, je kunt kiezen tussen vrijheid en veiligheid. In Nederland kiezen we al geruime tijd voor veiligheid.
11-01-2012, 14:49 door Anoniem
Bekijk het aan de positieve kant, het kan ook als alibi gelden.
Stel dat je vals beschuldigd wordt van het een of ander, en je kan ahv je bonuskaart bewijzen dat je daar nooit kon zijn omdat je toen in de supermarkt je boodschapjes stond af te rekenen, dan ben je opeens erg blij met het feit dat je zo "in de gaten" wordt gehouden!
24-05-2013, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is exact de reden dat ik enkele bonuskaarten met een fake identiteit gebruik, het gaat niemand aan wat en waar ik dingen koop.

Moet je wel contant betalen anders koppelen ze je `fake i.d.` dus gewoon aan je bankpas en dan via de pintransacties
weer je koop verleden. Doel hier mee op het nieuws van het plan om pingegevens dus te verkopen. Niemand kan in de toekmost kijken dus raad aan zoveel mogelijk van het `Grid`te blijven. Who Knows!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.