image

Overheid wil spammen van bedrijven verbieden

donderdag 9 oktober 2008, 11:45 door Redactie, 8 reacties

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft vandaag de aftrap voor de gezamenlijke aanpak van cybercrime door overheid en bedrijfsleven gegeven. Via de gedragscode ‘Notice-and-Take-Down’ worden vanuit Nederland 'gehoste', illegale websites verwijderd. Inmiddels zou 85% van internetproviders de code steunen. Een aantal dat Heemskerk graag ziet toenemen. Later dit jaar komen er volgens de staatssecretaris meer maatregelen tegen cybercrime. "Zo treedt - als de Eerste Kamer er mee in stemt - begin volgend jaar ook een verbod op het versturen van spam naar bedrijven in," aldus Heemskerk.

De code moet de onduidelijkheid wegnemen wie voor bepaalde illegale informatie verantwoordelijk is. Hierdoor stranden veel meldingen over illegale Nederlandse sites die daardoor 'in de lucht' blijven. In de code zijn door de deelnemers (bijvoorbeeld internetproviders en hostingbedrijven) nu heldere afspraken gemaakt over wie welke rol heeft.

Hiermee moeten meldingen voortaan altijd worden afgehandeld. Internetgebruikers die illegale inhoud tegen komen, melden dit in principe bij degene die de inhoud geplaatst heeft. Als dit niet mogelijk of niet duidelijk is wie de afzender is kan men bij de eerstvolgende in de keten terecht. Dat is bijvoorbeeld de beheerder van een discussieforum, het bedrijf dat de betreffende website 'host', de serviceprovider en/of uiteindelijk de politie. Deze andere partijen in de keten spannen zich in om de informatie alsnog uit de lucht te halen. De nieuwe gedragscode is vanaf vandaag operationeel.

Reacties (8)
09-10-2008, 13:03 door Anoniem
En de burgers dan !!!
09-10-2008, 13:33 door dim
De overheid wil zoveel verbieden, maar of het reëel uitvoerbaar is, vragen ze zich nooit af. Zie ook de idiotie rond het "verbieden van illegalen", enzovoorts. :)
09-10-2008, 15:49 door Arno Nimus
Door AnoniemEn de burgers dan !!!
Wat een fantastische bijdrage weer!
09-10-2008, 16:07 door spatieman
dat bedrijven het spammen naar prive email servers maar ook gaan laten, en dat ze dat maar es verbieden..
09-10-2008, 19:05 door Anoniem
"Wat een fantastische bijdrage weer!"

Een volledig terechte reactie. Waarom zou de overheid anders omgaan met spam op basis van de vraag of deze naar een particulier of naar een bedrijf wordt verstuurd ?
09-10-2008, 20:43 door Lamaar
Door spatiemandat bedrijven het spammen naar prive email servers maar ook gaan laten, en dat ze dat maar es verbieden..
Maar daar heb je toch allemaal geen last van als je maar open source gebruikt en dat doe jij toch?
10-10-2008, 06:59 door Anoniem
Door Lamaar
Door spatiemandat bedrijven het spammen naar prive email servers maar ook gaan laten, en dat ze dat maar es verbieden..
Maar daar heb je toch allemaal geen last van als je maar open source gebruikt en dat doe jij toch?
Nou Nomen Lamaar Nescio, dat heb jij goed begrepen. Ik gebruik Open Source (Mozilla Thunderbird), met een Gmail account en heb in 2008 exact 3 spam mailtjes mogen lezen.

ML2MST
10-10-2008, 16:12 door Anoniem
Als het zo makkelijk was om te zien waar spam vandaan komt, was het spam probleem al lang opgelost. Het probleem is dat de IP adressen van onschuldige mensen worden gebruikt en dat de headers worden vervalst.

Evengoed mogen ze van mij zeer hoge straffen zetten op het lastig vallen van mensen met ongevraagde promoties van wat dan ook. En laten we dat maar meteen doortrekken naar telefoon en SMS verkeer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.