image

Justitie eist werkstraf tegen gewelddadige cyberdieven

vrijdag 10 oktober 2008, 17:01 door Redactie, 5 reacties

De officier van justitie heeft tegen twee minderjarige verdachten die met geweld virtuele voorwerpen zouden hebben gestolen, werkstraffen van 180 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van vier weken met een proeftijd van twee jaar geëist. De verdachten, twee jongens uit Leeuwarden van 14 en 15 jaar, zouden vorig jaar september een toen dertienjarige plaatsgenoot met geweld hebben gedwongen om zijn virtuele goederen uit het spel RuneScape naar hun account over te boeken.

De beide verdachten dwongen het slachtoffer, die zij van school kenden, om met een van hen naar huis te gaan, waar hij vervolgens werd geschopt, geslagen en met messen werd bedreigd. Het slachtoffer boekte vervolgens zijn items over naar de verdachten. Volgens justitie staat in deze zaak de vraag centraal of virtuele voorwerpen als ‘goederen’ kunnen worden beschouwd, die kunnen worden ‘weggenomen’ zodat er sprake is van diefstal.

De officier liet weten dat virtuele items van het spel Runescape, in een tijd waarin het winnen, verzamelen of verkrijgen van objecten in de virtuele wereld een steeds prominentere plaats innemen, als goederen te beschouwen zijn. Als deze goederen - volgens vaste rechtspraak - daarnaast voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal. Volgens de officier voldoet het gepleegde feit aan deze voorwaarden en kan het daarom als diefstal gekwalificeerd worden. De rechter doet op 21 oktober uitspraak.

Reacties (5)
10-10-2008, 21:05 door Anoniem
Dat wordt lachen. Gaat de fiscus straks over alle virtuele goederen belasting heffen met verwijzing naar deze zaak.
10-10-2008, 22:00 door Anoniem
Belachelijk gewoon om een 3d modeletje als een goed te zien
10-10-2008, 22:50 door prikkebeen
"Als deze goederen - volgens vaste rechtspraak - daarnaast voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal."

Is misschien wel een beetje uit zijn context gerukt, maar zijn de gegevens van de bevolking in al die overheidsdatabases dan ook gestolen? Je kunt je nergens laten uitschrijven en ze worden ongevraagd opgeslagen. Ratten zijn het.
12-10-2008, 02:15 door Eerde
virtuele voorwerpen zouden hebben gestolen,...
Waarom zo moeilijk ? Weggenomen of diefstal.... het echte IRL misdrijf is het geweld en de chantage !
Virtuele doodstraf geven, klaar.
13-10-2008, 12:19 door Anoniem
Tsja,

Vind de virtuele diefstal nu ook niet het grootste probleem hier, wel de mishandeling en bedreiging....
Snap niet waarom die Officier dat dan niet vind.. Misschien zelf ook een RuneScape speler? :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.