image

Recherche arresteert ABN Amro hackers

woensdag 22 oktober 2008, 21:48 door Redactie, 4 reacties

De Nationale Recherche heeft drie hackers in Rusland en de Oekraïne gearresteerd die vermoedelijk betrokken zijn bij het plunderen van de rekeningen van ABN Amro-klanten. De aanhouding komt voort uit een onderzoek naar een virusaanval op rekeninghouders van ABN Amro die vorig jaar maart plaatsvond. Op grote schaal werd een e-mail gestuurd die vroeg of ontvangers een .exe bestand wilden installeren. Die e-mail die van support@abnamro.nl afkomstig leek te zijn, maakte duidelijk dat "een groep vakmensen op het gebied van computerveiligheid is te weten gekomen van een grove fout in het protocol SSL, die door een hacker kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw bankrekening." Als oplossing moest men het meegestuurde ms_ssl3_upd.exe bestand openen.

In totaal gaven maar liefst 200 ABN Amro-klanten gehoor aan de oproep van de internetcriminelen. Om het geld van de geplunderde bankrekeningen veilig te stellen, bij elkaar meer dan 100.000 euro, werden katvangers ingeschakeld. Uiteindelijk wist de recherche 14 mensen die het geld witwasten aan te houden, elf werden er veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur.

Afgestudeerde IT'ers
In verschillende steden in de Oekraïne en Rusland is beslag gelegd op computers en ander bewijsmateriaal voor de onwettige activiteiten van de verdachten. De vermoedelijke hackers zijn jonge, afgestudeerde ICT-ers. Zij zouden gebruik gemaakt hebben van virussoftware en daarmee computers van rekeninghouders van ABN Amro en andere West-Europese banken hebben besmet.

De katvangers moesten het geld van de getroffen ABN Amro-klanten op hun rekening laten storten, de bedragen contant opnemen en via moneytransfers overboeken naar weer andere katvangers in Rusland en de Oekraïne.

Het strafdossier dat is opgemaakt door het Team High Tech Crime is met het oog op verder onderzoek in de Oekraïne en Rusland in z’n geheel in het cyrillisch vertaald. Deze zomer is het dossier door het Landelijk Parket en het Team High Tech Crime overgedragen. Het is voor het eerst dat dergelijke internationale samenwerking met de Oekraïne en Rusland mogelijk bleek.

Reacties (4)
23-10-2008, 00:38 door Anoniem
Vrij uniek inderdaad omdat de Rusische federatie normaliter aan uitlevering geen gehoor geeft. ben benieuwd, zal een keer tijd worden om dat zooitje aan te pakken. Kudo's voor de term "internetcriminelen", wat dat zijn ze. Ze zijn geen hackers.
23-10-2008, 08:57 door Anoniem
Hoe kan dat nou dat rusland hier aan meewerkt? Dat doen ze normaal toch helemaal niet? En voor zo'n flut landje als Nederland al helemaal niet lijkt me. Ik vind dit te ver gaan om buiten de grenzen te opereren en de privacy van mensen die daar proxies komt ook in het geding zo. Ik denk dat China een beter land gaat worden om je proxies te hebben. Want wat hier gebeurd is zorgwekkend.
23-10-2008, 10:59 door Anoniem
@ Anoniem om 08:57

Ehm het gaat niet om een website defacement oid. Het gaat om diefstal van een ton. Ik vind het een goede actie! Iemand die de boel zo bedondert heeft geen recht op privacy in mijn optiek.
23-10-2008, 10:59 door Anoniem
Hoe kan de nationale recherche mensen arresteren in Rusland of Oekraine, waar ze geen enkele opsporende bevoegdheid hebben ? Raar verhaal, en het lijkt mij dan ook dat de arrestaties door Russische justitiele diensten zijn verrichten, en niet door de Nederlandse (inter?)-nationale recherche.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.