image

Politiesite lekt informatie Belgische agenten

zondag 26 oktober 2008, 10:55 door Redactie, 4 reacties

De officiële website van de Belgische politie bevat zeer vertrouwelijke informatie over politieagenten die voor iedereen toegankelijk is. Het gaat om rang, eenheid en telefoonnummer van alle agenten in het land. Informatie die niet voor het publiek bedoeld is, zo meldt het Het Laatste Nieuws. Ook informatie over leden van een elite-eenheid zijn na enig speurwerk gewoon op fedpol. be te vinden. De Belgische krant ontdekte daarnaast ook instructies om politiekaarten na te maken, procedures om een helikopter van de politie in te schakelen en zelfs wachtwoorden die toegang tot internationale politiedatabases geven.

De geschokte politietop heeft inmiddels een groot deel van de website afgesloten en is een onderzoek begonnen. Volgens een woordvoerster was sommige informatie alleen te lezen met een password van een politiefunctionaris. De politie overweegt een klacht tegen Het Laatste Nieuws, die de negatieve reacties betreurt. "Het is veelzeggend dat ze meteen met een klacht dreigen," zo laat de krant weten.

Twee journalisten van de krant konden probleemloos geheime informatie bekijken op een "ogenschijnlijk alleen voor absolute computerleken" afgeschermd deel van de website. Daar verscheen wel een "login-venster", maar er is geen vals, onderschept of gekraakt wachtwoord gebruikt om in te loggen. "Ze gebruikten evenmin hackprogramma's of andere computerkraaktoestanden. Ze meldden zich doodgewoon aan als 'guest', waarna de politiewebsite zélf een paswoord 'genereerde' en de journalisten toegang verschafte tot onder meer een 'directory' met mapjes waarin, totaal onbeschermd en niet-versleuteld, allerlei bestanden met gevoelige en geheime informatie in te kijken waren", zegt adjunct-hoofdredacteur Hans Deridder.

Zondebok
In plaats van te informeren hoe de krant aan de informatie kwam en waar de beveiliging van de politiesite niet deugde, kwam de Belgische politie meteen met een aanklacht. Dit leidt de aandacht af van de het echte probleem, namelijk het vinden van "informatie die nooit publiek mocht worden" en die jarenlang compleet legaal en zonder veel moeite op het internet was te vinden. Het Laatste Nieuws noemt het "veelzeggend" dat de overheid eerst met een aanklacht komt, zonder eerst te vragen wat er juist gebeurde op de politiewebsite. Het is niet voor het eerst dat men in België zeer krampachtig omgaat met beveiligingsproblemen. Eerder werd ook een Belgisch securityblog het vuur aan de schenen gelegd.

Met dank aan sheLLCoder voor het melden van dit nieuws

Reacties (4)
26-10-2008, 13:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-10-2008, 17:10 door cyberpunk
En dat wil dan een superdatabase oprichten... BTW welk Belgisch securityblog?
27-10-2008, 14:07 door Anoniem
ekz blog

eth-x
28-10-2008, 07:41 door Lamaar
Ik heb het gisteren nog geprobeerd, maar ik kon nog steeds bij die gevoelige gegevens. Hebben ze soms dove en blinde figuren daar in dienst? Wat een afgang zeg!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.