image

Klonen OV-chipkaart kinderspel

maandag 27 oktober 2008, 11:17 door Brenno de Winter, 6 reacties

Een opensourceproject maakt de versleuteling van Mifare Classic RFID-chips voor een breed publiek beschikbaar, waardoor iedereen deurpasjes en OV-chipkaarten kan kraken. Het project implementeert de kraak van CRYPTO1 en draagt de ludieke naam Crapto1. De software richt zich vooral op het kraken van gegevens en gebruikt voor de communicatie bestaande projecten als OpenPCD en Proxmark. De maker, die zich Bla noemt, vertelt vooral de code te hebben gemaakt om onderzoek uit te voeren en heeft geen kwade wil in de zin.

Dat hij de programmatuur beschikbaar heeft gesteld is vooral op advies van een bekende. Volgens eigen zeggen was Bla vooral onder de indruk van de paper van de Radboud Universiteit en wilde hij dit in de praktijk zien. Inmiddels heeft de code een paar verbeterslagen doorgemaakt, waardoor het kraken sneller en minder geheugen intensief is. Inmiddels is de maker bij versie 1.3.

Breed inzetbaar
Met Crapto1 kunnen gebruikers de geheime sleutels van toegangssystemen van bedrijven of het openbaar vervoer achterhalen. Als die kennis gedeeld wordt hoeft een aanval maar één keer echt worden uitgevoerd, zodat daarna iedereen minder opzichtig kaarten kan klonen of verminken. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk onopvallend bedrijven binnen te komen of OV-chipkaarten te klonen. Een andere gevaarlijke optie is het wissen of met verkeerde informatie vullen van kaarten. Zo'n aanval zou de dagelijkse operatie in het openbaar vervoer verstoren, waarbij het onduidelijk is wie een dergelijk aanval uitvoert.

Lang verwacht
Dat er broncode zou verschijnen was al langer verwacht, aangezien het algoritme al enige tijd bekend is. Diverse universiteiten bleken al in staat CRYPTO1 te kraken en ook in China verkoopt men via een illegaal circuit de kaarten. Een opensourceproject lag dan ook voor velen in de lijn der verwachting. Voor sommigen zal de onthulling wel als een verrassing komen, omdat een onderzoek van TNO in februari nog beloofde dat het op grote schaal kraken van de OV-chipkaart nog minimaal twee jaar zou duren.

Reacties (6)
27-10-2008, 11:59 door Anoniem
Stel je bent als overheid, ov-bedrijven en leverancier verantwoordelijk voor een veilig OV-betaalomgeving, zou het dan teveel moeite zijn om dat daadwerkelijk te implementeren en de overlast en schade niet bij de miljoenen klanten neer te gooien? Kennelijk wel.
Deze driehoek van partijen die het systeem aan miljoenen klanten opdringen weten dat het onveilig is, weten wat de gevolgen zijn voor de reizigers. Hun enige reactie is dat de reizigers niet moeten zeuren en dat ze hopen dat het wel mee zal vallen. Waarom? Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ze geen zin hebben om te erkennen dat ook paradepoject een miljoenenverslindend stuk bagger is en al het mogelijk uitstel of afstel genegeerd moet worden. En dat op kosten van de reizigers. Mocht het mis gaan dan is het natuurlijk uw eigen schuld, niet dat van het systeem of falende partners die er niets aan wilden doen.
27-10-2008, 13:49 door Eerde
De software is open source en de hardware voor het kopieren kost ~ 120,= Euro. Dat heb je er dus zo uit, ondanks dit gegeven gaat de introductie gewoon door....
27-10-2008, 14:10 door Anoniem
Tuurlijk. De betuwelijn ligt er toch ook als momument voor politieke daadkracht.
28-10-2008, 00:14 door Spion
De bron van de kaartlezer dus de chip zelf staat er ook dus dit is makkelijk zelf te maken en de chip te programmeren met de software :)
Dus de enige kosten zijn de componenten van de chip

Correct me if i am wrong
05-11-2008, 14:54 door Anoniem
Zou een OV-chipkaart nu makkelijker te kopiëren zijn dan een strippenkaart? Biedt gebruik van de kaart voordelen voor wat betreft comfort en snelheid van handelen?
03-08-2009, 12:36 door KoekeBakker
Door Eerde: De software is open source en de hardware voor het kopieren kost ~ 120,= Euro. Dat heb je er dus zo uit, ondanks dit gegeven gaat de introductie gewoon door....
Dan ben je opgelicht! Grapje, maar de prijs staat nu op €100! Een koopje dus.

En volgens mij is de OV-Chipkaart makkelijker te kopiëren dan de strippenkaart.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.