image

WiFi-beveiliging Londen nog steeds dramatisch

maandag 27 oktober 2008, 16:14 door Redactie, 8 reacties

Ondanks alle aandacht voor het beveiligen van WiFi-netwerken, is het grootste gedeelte van de zakelijke en particuliere netwerken in Londen nog steeds onbeveiligd, zo blijkt uit onderzoek van RSA. De beveiliger maakte een wardrive in de Britse hoofdstad, Parijs en New York. Opmerkelijk was dat de draadloze netwerken van consumenten beter beveiligd zijn dan die van bedrijven. Van de drie steden presteerde Londen, wat met 12.276 access point de meest draadloze stad was, het slechtst. Zo staat twintig procent van de zakelijke WiFi-netwerken wijd open voor de hele wereld en gebruikt slechts 48% van zowel de bedrijven als thuisgebruikers die wel beveiligd zijn, WPA of WPA2.

In Parijs is het beter geregeld. Daar gebruikt 94% van de bedrijven encryptie en in 72% van de gevallen is dat WPA of WPA2. Thuisgebruikers doen het hier iets beter, aangezien 98% van de consumenten netwerken versleuteld is en bij 75% is dat WPA of WPA2. Bij New Yorkers is het belang van sterke encryptie ook nog niet helemaal doorgedrongen, aangezien zestig procent van de consumenten en de helft van de bedrijven WPA of beter heeft geïmplementeerd.

Toch is RSA positief gestemd over het toenemend aantal veilige WiFi-netwerken. "Het lijkt erop dat er dit jaar veel meer artikelen zijn verschenen over het beveiligen van WiFi-netwerken dan in de afgelopen jaren," zegt RSA directeur Sean Kline. De verbetering zou mede het gevolg zijn van het gemak waarmee consumenten hun netwerk kunnen beveiligen."

Reacties (8)
27-10-2008, 16:25 door Napped
Maar je bedrijf kan nog een WEP key gebruiken maar als je daarna in een no acces vlan komt en pas als je je daar kan authenticeren in het echte domein komt is het veel meer beveiligd dan dat het lijkt.
Dat is jammer dat ze dat niet hebben opgenomen in hun onderzoek.
net als dat wifi ook direct op een internet lijn kan zitten en dat ze via die lijn verbinding maken met een rpc over http(s)
27-10-2008, 17:09 door Anoniem
hebben ze ook opgemerkt dat er vrij veel captive portals rondlopen in Londen dankzij de 100.000+ BTfon? als ze dat ook als onveilig hebben geteld?
27-10-2008, 18:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-10-2008, 18:12 door Anoniem
Door IceyoungHier in Nederland is het nog beroerder

Dat kan ik beamen. Ik doe zelf ook wel eens een WAR Drive om de algehele gesteldheid van onze veiligheid te bekijken en zie dan dat 90% is beveiligd met WEP. Daarnaast zijn er per straat zeker 2 of meer AP's onbeveiligd. Wanneer je dan connectie maakt blijkt het AP (vaak in een combinatie met Internetmodem) geen password op de admin account te hebben, of het staat op default hetgeen dan eenvoudig te achterhalen is.
27-10-2008, 21:43 door Anoniem
Door IceyoungHier in Nederland is het nog beroerder
En heb jij cijfers om deze stelling toe te lichten? Of roep je altijd maar wat?
28-10-2008, 09:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-10-2008, 12:42 door Anoniem
Bovendien zijn er in Nederland in vrijwel elke straat nog wel AP's te vinden met een styandaard wachtwoord op hu Experia-box. Ik heb nog niet meegemaakt dat ik geen internetverbinding kon vinden bij klanten.
23-11-2008, 20:40 door Anoniem
Parijs was net zo slecht als NL en de UK in 2004. Toen ongeveer 1/3 beveiligd en veelal met WEP (eigen wardrive gegevens). Maar sinds eind 2005 hebben in ieder geval de grote providers (France telecom, Wanadoo, Tele2) als default WPA aangezet op hun wireless modems. De meeste consumenten niet weten hoe ze dat moeten veranderen et voila het resultaat is daar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.