image

Internetworm viert twintigste verjaardag

zondag 2 november 2008, 09:37 door Redactie, 3 reacties

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de eerste internetworm de kop opstak. Op twee november 1988 verspreidde Robert Tappan Morris zijn creatie, die eigenlijk de omvang van het internet moest meten. De malware infecteerde Unix-systemen via verschillende beveiligingslekken, zoals een conceptueel lek in de manier waarop r-services (rlogin, rsh en rexec) verbindingen authenticeren, een remote debug feature in Sendmail en een buffer overflow in de finger daemon. Vanwege het ontwerp probeerde de worm veel meer pogingen om zich te verspreiden dan nodig was, waardoor machines onwerkbaar traag werden.

De worm zou uiteindelijk zesduizend machines besmet hebben en veroorzaakte volgens de Amerikaanse rekenkamer een schade van tussen de 10 en 100 miljoen dollar. Morris werd als eerste onder de "Computer Fraud and Abuse" wetgeving uit 1986 tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, een taakstraf van 400 uur en een boete van 10.000 dollar veroordeeld. Inmiddels is hij werkzaam als professor bij het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Wie de worm wil download kan op deze pagina terecht.

Reacties (3)
02-11-2008, 12:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-11-2008, 15:54 door Lamaar
Door IceyoungZijn zijn vader, ook niet geheel onbekend in ICT land, was daar ook ZEER blij mee toen het uitkwam dat hij dat had gedaan.

Afijn op "dia de los Muertes"of wel Allerheiligen vieren we deze verjaardag ook maar even mee.

Wou je even laten zien dat je wat Spaans kent?
02-11-2008, 16:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.