image

Bewusteloosheid geen excuus voor elektronisch patiëntendossier

donderdag 6 november 2008, 12:23 door Redactie, 18 reacties

Mensen die denken dat het elektronisch patiëntendossier handig is voor als ze bewusteloos op straat liggen hebben het mis. Naast het feit dat een bewusteloos iemand wel identificatie bij zich moet dragen, omdat anders het dossier niet is op te zoeken, handelen medici primair op basis van wat men ter plekke aantreft. "Zoals een reparateur begint met het meten van de spanning in het stopcontact en vervolgens pas uw ogenschijnlijk kapotte televisie open schroeft, zo onderzoekt een arts allereerst de vitale levensfuncties. Als uw hart niet klopt, doet het er weinig meer toe welke medicijnen u allemaal gebruikte. Nee, in dergelijke gevallen levert het patiëntdossier weinig tot geen meerwaarde", schrijft Olf Kinkhorst. Hij vraagt zich naast de draadloze netwerkverbindingen in ambulances af welk nut het EPD heeft als iemand iets in het buitenland overkomt. "Wat gebeurt er trouwens als u zoiets in het buitenland overkomt? En voeren we voor buitenlandse bezoekers aan Nederland een EPD-plicht in?"

Verkeerd medicijngebruik
Ook voor het bestrijden van het verkeerd gebruik van medicijnen zal het EPD geen uitkomst bieden. "Apothekers hebben baat bij publiciteit over verkeerd medicijngebruik." Die laten het publiek geloven dat als zij een grotere rol in het zorgproces hebben, het aantal slachtoffers zou verminderen. Daarbij wordt niet genoemd dat artsen beschikken over software die ze keurig waarschuwt bij contra-indicaties. Verder is het juist de huisarts die een completer beeld van de voorgeschreven medicatie heeft dan de apotheker.

Wat betreft het herhalen van hetzelfde verhaal, iets wat het Ministerie ook als pluspunten noemt, gaat ook dit volgens Kinkhorst niet op. "Het is zo, met goede redenen, dat een arts nooit blind mag varen op een ander. Hij moet zèlf een oordeel vormen. Een fout maken is menselijk, maar andermans fout herhalen is onvergeeflijk. De arts neemt zeker overwegingen van anderen mee in zijn overweging, maar is èn blijft zelf verantwoordelijk. Een klein detail in een verhaal van de patiënt kan leiden tot een totaal andere diagnose en daaropvolgende behandeling."

Inzage
De directeur van het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen gaat ook nog in op de gevolgen van de privacy van patiënten. De Wet bescherming persoonsgegevens geeft de burger een aantal rechten, zoals het recht op inzage en het recht op correctie. "Het inzagerecht zou nader aangescherpt kunnen worden in een digitaal inzagerecht op digitaal beschikbare gegevens, waarbij de gestelde wettelijke termijnen en vergoedingen komen te vervallen. Immers, als je als ziekenhuis de gegevens voor jezelf digitaal beschikbaar hebt, mag ook de patiënt daarvan profiteren. Wat nog helemaal niet geregeld is, is het recht op inzage in het gebruik van de gegevens, en dat is toch wel cruciaal te noemen in dit kader."

Ondanks zijn bedenkingen ziet Kinkhorst verschillende redenen waarom het EPD er wel en niet moet komen. "Steevast gaat de discussie over geld, wie het moet beheren en over privacyproblemen. Het gaat nooit over wat we nu eigenlijk proberen op te lossen. Om vooruit te komen in de wetenschap, moet je op zoek gaan naar de vraag die niemand stelt."

  • welk probleem lost het EPD nu precies op en hoe gaan we straks meten of dat echt gelukt is?
  • wie hebben er belang bij het slagen van het EPD en wie niet (wel eerlijk antwoorden, dus niet ‘patiënt’ invullen) en hoe is dat gerelateerd aan de gekozen oplossing?
  • waarom wordt de regie van de patiënt angstvallig vermeden?
  • waarom moet je een EPD hebben als je bijna nooit ziek bent?
Reacties (18)
06-11-2008, 12:56 door Anoniem
EPD stap 2: een paar euro korting als je verzekeraar onbeperkt toegang heeft tot het EPD.
EPD stap 3: de verzekeringspremie voor mensen die hun verzekeraar geen toegang willen geven wordt verdubbeld.
EPD stap 4: de (dan verplichte) DNA database wordt aan het EPD gekoppeld.
EPD stap 5: de gegevens worden gedeeld met andere verzekeraars, zodat je met de foute genen geen hypotheek of levensverzekering meer kunt krijgen, en autoverzekeraars niet meer uitkeren als je de verkeerde medicijnen gebruikt.

Bijeffect: mensen gaan dingen voor hun (huis)arts verzwijgen die ze anders wel gezegd zouden hebben waardoor de kwaliteit van de zorg minder wordt, of gaan met bepaalde kwalen voortaan naar het buitenland.
06-11-2008, 13:13 door Anoniem
Als ze 255 miljoen kunnen kwijtraken heb ik het volste vertrouwen in dit systeem, het gaat gegarandeerd goed.

Zolang ze niet kunnen analyseren en dit soort vragen naderhand stellen moet je je toch ernstig afvragen waar ze nou in hemelsnaam mee bezig zijn.

Ga maar lekker terug naar de takeoff en begin op nieuw met schetsen en brainstormen.


De groeten.
06-11-2008, 14:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2008, 15:22 door spatieman
ik vind het EPD maar griezelig.
een grapsjas goef de database maar te hacken, en gegevens te veranderen, waardoor patienten verkeerde medicamenten krijgen..
06-11-2008, 15:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2008, 15:53 door Anoniem
Een database is net zo sterk als de zwakste schakel, namelijk de mens erachter.
06-11-2008, 16:18 door Anoniem
Natuurlijk ben ook ik kritisch over de standaard vragen zoals beveiliging, privacy, etc.... maar COME ON, sommige mensen zijn wel erg paranoide zeg!

Ben ik dan de enige die vindt dat zo'n centrale database waar mijn hele medische dossier in staat er allang had moeten zijn??? Ik vind het nu juist iritant dat ik iedere keer dat ik verhuis aan mijn huisarts moet vragen of ie m'n dossier op de post (hoe ouderwets) wil doen en inderdaad het voorbeeld dat IceYoung aangeeft.

Ik vind het weer typische hollandse zeurderij om direct naar de negatieve aspecten van iets nieuws te kijken dat op initiatief van de overheid wordt geintroduceerd.
06-11-2008, 17:18 door Anoniem
"Ik vind het weer typische hollandse zeurderij om direct naar de negatieve aspecten van iets nieuws te kijken dat op initiatief van de overheid wordt geintroduceerd. "

Ik vind het weer typerend dat er altijd mensen zijn die dit soort zaken bagatelliseren, en niet willen nadenken over de gevolgen die dit soort zaken kunnen hebben. Immers geef je op deze wijze honderdduizenden toegang tot je medische gegevens. En het is uitkijken geblazen dat uiteindelijk verzekeraars e.d. dergelijke informatie niet in handen krijgen, want die hebben zeer veel interesse in dergelijke zaken uit het oogpunt van het maken van risico analyses.

Nee, ik vertrouw de overheid niet met mijn medische informatie, waar zij niets mee te maken hebben. En nu is het nog wachten op de eerste ambtenaar die de medische gegevens van honderdduizenden Nederlanders kwijt raakt op een USB stick, op een laptop die wordt gestolen, of dat soort zaken. Of wellicht blijkt straks dat via cross-site scripting of op andere wijze ongeautoriseerde personen ook via internet je dossier doodleuk kunnen inzien.

Verder is het een principiele kwestie. De overheid heft zomaar defacto het medisch beroepsgeheim op, en bepaalt eenzijdig voor de burger dat alle medische gegevens in een landelijke database vastgelegd dienen te worden. Hier kan je niet tegenin gaan, want de bezwaarmogelijkheid gaat niet over de vraag of je gegevens worden opgenomen, maar over de vraag wie deze mogen inzien. De informatie is niet hun bezit, en het is dus ook niet aan de overheid om te bepalen dat jouw medisch dossier centraal dient te worden opgeslagen.

"Ben ik dan de enige die vindt dat zo'n centrale database waar mijn hele medische dossier in staat er allang had moeten zijn???"

Geen idee, ben je ook voorstander van opheffing van het medisch beroepsgeheim ? Immers zijn het EPD en het medisch beroepsgeheim volkomen strijdig.
06-11-2008, 19:41 door jefdom
sorry maar lees zonet in het artikel dat artsen software hebben die ze zouden gebruiken om geen verkeerde medicijnen voor te schrijven of te kruisen ,ik weet uit ervaring dat die dat in de meeste gevallen niet doen ,straffer nog hun computer staat zelfs dikwijls niet aan ,ook weet ik dat het dossier bijhouden nogaleens op de langebaan geschoven word.
dat wil zeggen dat de meeste artsen nog niet op de computer en database zijn afgestemd dit geeft dan weer goede vooruitzichten voor een electronisch patientendossier en dan zeg ik nog niks over gevaar van laptopverlies
of diefstal wegrakende usb stikkies uit de cabinetten en dan zou de patienten database veilig moeten zijn?????
06-11-2008, 20:51 door Anoniem
Door jefdomsorry maar lees zonet in het artikel dat artsen software hebben die ze zouden gebruiken om geen verkeerde medicijnen voor te schrijven of te kruisen ,ik weet uit ervaring dat die dat in de meeste gevallen niet doen ,straffer nog hun computer staat zelfs dikwijls niet aan ,ook weet ik dat het dossier bijhouden nogaleens op de langebaan geschoven word.
dat wil zeggen dat de meeste artsen nog niet op de computer en database zijn afgestemd dit geeft dan weer goede vooruitzichten voor een electronisch patientendossier en dan zeg ik nog niks over gevaar van laptopverlies
of diefstal wegrakende usb stikkies uit de cabinetten en dan zou de patienten database veilig moeten zijn?????
mijn tandarts heeft een sterke afkeer voor computers, en mijn huisarts kan er niet mee omgaan al hing zijn leven (of dat van zn patienten) er van af, dit is geen geintje want via het werk beheren we weer zijn computers dus weet wat er op die pc gebeurt...

voor de rest heb ik daar niets mee te maken, en het interesseert mij ook niet wat hij met zn pc doet, maar hoe groot is de kans dat mijn tandarts of mijn huisarts in het geval het EPD wel nodig is dat ze er ook echt gebruik van maken?

oke de tandarts is wat vergezocht, maar er zullen vast meer artsen zijn die allergisch zijn voor computers, en dan kom ik weer op mijn hoofdpunt van bezwaar, een EPD lost geen problemen op die al ontstaan voordat er ooit sprake is van een dossier. in veel gevallen schiet je er bijvoorbeeld veel meer mee op die lui eens een cursus office te geven, zodat ze ook weten wat ze met dat apparaat op hun buro kunnen doen ;)
06-11-2008, 21:51 door Anoniem
IceYoung als je zo allergisch bent voor medicijnen, is het toch verstandig om een klein papiertje bij je legitmatiebewijs bij je te houden? Als je niet aanspreekbaar bent, ziet degene die je legitimatie controleert gelijk je medisch probleem
07-11-2008, 00:04 door Lamaar
Door Iceyoung
Door spatiemanik vind het EPD maar griezelig.
een grapsjas goef de database maar te hacken, en gegevens te veranderen, waardoor patienten verkeerde medicamenten krijgen..

ja en dan weet iedereen ook meteen dat ik een erectieprobleem heb !
Heb jij dat dan? Nou, dan valt er voor jou weinig meer te verbergen. ;<()
07-11-2008, 02:32 door Eerde
1. Leuke voorbeelden maar expres verkeert gekozen, als je op straat ligt dood te bloeden zal men dat a. moeten stoppen en wil men b. zo snel mogelijk je bloedgroep weten, je medicijngebruik en andere relevantie dingen. Iedereen die ooit op een eerste hulp is geweest of een spoedopname (bv na verkeersongeval) weet dat dat de eerste vragen zijn.

2. De apotheek heeft een aantal functies, een van de belangrijkste is contra-indicaties, naast het prepareren van medicijnen als je tenminste nog een arts kan vinden die nog weet wat receptuur is en dus niet alleen voorschrijft waar de artsen-bezoeker het over had toen die met de tennisballen en dat leuke kookboek kwam aanzetten.
Verder is het ook nog eens een controle op wat de arts voorschrijft, dosis, leeftijd etc.
En ook is de apotheek het aangewezen punt om centraal in te zien welke medicijnen men allemaal gebruikt (of recent gebruikt heeft). Patienten gaan vaak langs verschillende artsen om een aantal redenen, die zijn dus niet de juiste persoon om alle gebruik te registreren, inzien is een andere kwestie.

Toen ben ik maar gestopt met lezen van deze ongein door Olf Kinkhorst.
07-11-2008, 11:09 door awesselius
@Eerde:

Als het nu zou gaan om basisgegevens als bloedgroep, allergien en andere indicaties, prima. Maar dit gaat om je HELE dossier. Dat vind ik toch wel even wat anders.

Verder ben ik van mening dat de gehele medische industrie eens doorgelicht moet worden. Want dat de pharmaceutische industrie een flinke vinger in elke praktijk heeft is overduidelijk.

Het zou me dan ook niets verbazen dat deze gegevens puntje bij paaltje bij deze industrie terrecht komt (zonder dat je daar ook maar een spoor van kunt achterhalen). Krijg je ineens direct mailing over pace-makers, want je hebt zo'n slecht hart etc. Whatever.

Punt is, dat je je privaatrecht op je eigen dossier opgeeft omwille van honderduizenden mensen die onder publiekrecht werken. Je wuift dus zo'n beetje alle rechten weg die je aan dit dossier hebt. Probeer dan maar eens aanspraak te maken.

Ik wil eerst weten wat er precies in de wet komt te staan en hoe dit invloed heeft op mij. Ik kan niet iets goedkeuren als ik niet weet wat de voorwaarden en dus gevolgen zijn.

Kom op voor je rechten:
http://www.claimyourrights.eu/
http://www.freedom-school.com/

- Unomi -
07-11-2008, 11:42 door Anoniem
Door Iceyoung
Ook voor het bestrijden van het verkeerd gebruik van medicijnen zal het EPD geen uitkomst bieden.

Dat was nou juist net een issue wat ik een voordeel van het EPD vond.
Ik ben allergisch voor penicilline en bepaalde types antibiotica en nog een hoop andere medicatie. Mocht ik ooit betrokken raken bij een ongeval en naar het ziekehuis worden gebracht dan hoop ik maar dat ik bij kennis ben om dit aan de artsen te melden anders kon het wel eens flink mis gaan.

Afijn wel weer allemaal leuke medische redenen maar ik vind het beveligings aspect nog steeds de belangrijkste crux.


Daar hebben ze toch van die hangertjes voor ?
10-11-2008, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem
Daar hebben ze toch van die hangertjes voor ?
Precies. Ook een kaartje met je bloedgroep is zo in je portomonee gestopt.
En laten we wel zijn, op een SEH-post gaan ze echt niet eerst op het gemak je EPD-dossier bekijken alvorens iets te gaan doen. Je komt immers zo'n post binnen wanneer het 'bloed er uitloopt'. Niet voor zo maar een pilletje.
Er worden m.i. oneigenlijke argumenten gehanteerd die veelal niet relevant zijn wanneer je naar de praktijk gaat kijken.
Trouwens waarom moet ik kosten maken om mijn minderjarig kind te behoeden voor een dergelijk dossier?
11-11-2008, 23:12 door Anoniem
Waarom mag de auteur van het artikel er niet bij?
Ton Smit, Amsterdam
18-11-2008, 17:45 door Anoniem
/*
de gegevens worden gedeeld met andere verzekeraars, zodat je met de foute genen geen hypotheek of levensverzekering meer kunt krijgen, en autoverzekeraars niet meer uitkeren als je de verkeerde medicijnen gebruikt.
*/
DE!! manier om aan de data te komen als verzekeraar is een overname van een zorginstelling/bedrijf via een wat wazige holding of bv .
Als je de kerstboom van b.v.'s die de grote verzekeringsmaatschappijen aan holdings hebben hangen dan weet je dat de intellegentia in den haag er niets tegen kan doen, laat staan, weet hoe die bedrijven data aan elkaar linken.

Waarom geloven ze een verzekerings bedrijf op hun woord? Over de financiele status op dit moment worden ook veel verhaaltjes vertelt , Jaaaa we zitten goed..EN DAN INEENS .kan ik ff 35miljard vangen van de staat want onze concurentie positie is niet zo goed t.o.v. de bedijven die het ergens anders op de wereld ook krijgen....

GELOVEN DOE JE MAAR IN DE KERK ZEI MIJN PA ALTIJD!!!!

Dus geloven in de veiligheid van van de medische databank....NEEEEEEHHHHH dat doe ik niet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.