image

Nederlanders minder bang voor terroristische aanslag

vrijdag 14 november 2008, 14:39 door Redactie, 7 reacties

Nederlanders maken zich momenteel meer zorgen over de economische ontwikkelingen dan over terrorisme en terroristische aanslagen. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding is het gevoel van veiligheid toegenomen en daarmee de waakzaamheid afgenomen. Verder zijn Nederlanders ook "genuanceerder" gaan denken over de herkomst van terrorisme en de gevolgen van radicalisering voor de Nederlandse samenleving. Zo denkt 89% dat terroristen niet als zodanig worden geboren en denken Nederlanders dat radicalisering niet alleen onder islamitische groeperingen voorkomt.

Verder achten Nederlander de kans op een terroristische aanslag steeds minder groot, waarmee ook de angst voor een aanslag afneemt. Op dit moment is nog 13% bang voor een terroristische aanslag en 85% niet. Het ontbreken van een concrete dreiging van aanslagen in Nederland doet het gevoel van veiligheid steeds verder toenemen; dit jaar voelt 35% zich ‘overal in Nederland’ veilig, vorig jaar was dat 30%. Men maakt zich nu meer zorgen over de economische ontwikkelingen. Dat is een punt van zorg voor 56% van de Nederlanders tegenover 8% die zich nu zorgen maakt over terrorisme.

Wantrouwen overheid
Als het gaat om de bestrijding van terreur en de informatie hierover, vindt 42% de overheid niet zo – of helemaal niet daadkrachtig, 33% vindt de overheid tamelijk - tot heel daadkrachtig. Als het gaat om de overheid als beschermer van de veiligheid tegen terroristische aanslagen is het vertrouwen ten opzichte van vorig jaar met zes procent toegenomen, van 41% naar 47%. Het aantal burgers dat op dit punt wel vertrouwen heeft in de overheid is nu even groot als het aantal dat geen vertrouwen heeft. Nadere analyse laat zien dat hoger opgeleiden op dit gebied meer vertrouwen in de overheid hebben dan lager opgeleiden.

Reacties (7)
14-11-2008, 15:47 door Eerde
Tsja hoe zou dat nou komen ?
Wellicht omdat we nog geen terroristische aanslagen hebben gehad in NL ??
Wellicht omdat iedereen nu al weet dat er in ieder geval gevolgen zullen zijn door de financiele crisis ???

Nu vind ik persoonlijk onze NCTb een sukkel van het hoogste niveau, iemand die zelf geen mening of beleid heeft en alleen maar na-papagaait wat Balkie hem influistert en wat de "security" industrie hem op de mouw speld.

Maar minder order en ontslagen, cijfers over een recessie die zijn echt, IRL, dus daar ziet men meer in. En terecht.
14-11-2008, 15:53 door Anoniem
Oei ministers..

Gauw een verhaal over een aanslag die gepleegd was als onze veiligheidsdiensten niet hadden ingegrepen. Gelijk even duidelijk maken dat deze aanslag voorkomen is door alle privacy beperkende maatregelen natuurlijk.

Het volk dom houden werkt niet meer maar met angst is nog steeds heel veel te bereiken.
14-11-2008, 16:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-11-2008, 17:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-11-2008, 18:45 door Eerde
http://www.nieuws.nl/535115

Dus snel maar weer even een in korte tijd geradicaliseerde man met vader opvoeren, pffffft gelukkig dat we zowveel miljarden uitgeven aan deze waan/scare.

@Hugo
In 34 jaar....en counting ? Mwah, ik ben niet onder de indruk.

@Ice
Klopt: "There is nothing to fear, but fear itself".
15-11-2008, 01:47 door Anoniem
de regering is de terrorist, vergeet dat niet.
15-11-2008, 14:16 door spatieman
ook ik ben niet bang voor een teroristische aanslag.
want bij de overheid zitten alleen maar terroristen die ons het leven zuur maken. *g*
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.