image

Betekent Microsoft Morro einde van betaalde virusscanner?

woensdag 19 november 2008, 12:38 door Redactie, 14 reacties

Als Microsoft volgend jaar haar gratis virusscanner Morro lanceert, kan dat ongekende gevolgen voor andere anti-virusbedrijven hebben. De beslissing om straks aan miljoenen Windows-gebruikers een gratis anti-virus oplossing te leveren zal bij Symantec en McAfee de rillingen over de rug doen lopen, aldus Graham Cluley van de Britse virusbestrijder Sophos. Sophos richt zich vooral op de zakelijke markt en kan dus vanuit een enigszins luxe positie toekijken hoe straks het geweld op de AV-markt losbarst.

Geweld dat zeker slachtoffers zal maken. Morro is namelijk niet de eerste gratis virusscanner, tal van andere partijen bieden soortgelijke oplossingen om zo merkbekendheid te creëren. "Een gratis anti-virus programma van Microsoft is een heel andere tak van sport. Ze hebben de bekendheid en marketing om hun gratis scanner de standaard keuze van doorsnee gebruikers te laten zijn", waarschuwt Cluley. Hij vindt het een goed iets dat straks iedereen over bescherming kan beschikken. "Te lang hebben we allemaal geleden door de legioenen van onbeveiligde computers die onderdeel van een botnet uitmaakten."

Marktwerking
De consultant van Sophos vraagt zich af hoe McAfee en Symantec met de aankondiging zullen omgaan. De twee giganten zijn de grootste spelers op de consumentenmarkt. Het is echter de vraag of die consumenten straks nog wel betalen voor een scanner van Norton of McAfee als Microsoft die gratis levert. Niet iedereen zal het fijn vinden om een virusscanner te gebruiken die door bijna iedereen wordt gebruikt. Ongetwijfeld zullen virusschrijvers er als eerste voor zorgen dat Microsoft's scanner hun creatie niet opmerkt.

McAfee en Symantec zijn voor hun inkomsten niet alleen afhankelijk van consumenten, wat niet voor alle anti-virusbedrijven geldt. Er zijn talloze aanbieders die in een bepaald land zeer actief zijn en daar een aardige markt hebben opgebouwd. De komst van Morro kan hen hard treffen en daardoor uiteindelijk ook de consument. Die zal mogelijk straks minder keuze hebben. "Begrijp me niet verkeerd, alles wat mensen aanmoedigt om hun PC te beveiligen is ongetwijfeld een goed iets. Maar niemand kan voorspellen wat er straks gaat gebeuren, maar het zou jammer zijn als kleinere bedrijven straks uitsterven omdat ze niet meer aan thuisgebruikers verdienen."

Reacties (14)
19-11-2008, 12:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 12:59 door Anoniem
zijn er thuisgebruikers die voor software betalen dan?
19-11-2008, 13:31 door spatieman
ja.
ik..
19-11-2008, 13:31 door Jachra
Door Anoniemzijn er thuisgebruikers die voor software betalen dan?

Hahahaha, das een goeie......
19-11-2008, 15:09 door Anoniem
Door Anoniemzijn er thuisgebruikers die voor software betalen dan?
Ik doe soms wat donaties naar OSS projecten welke ik veel gebruik, dus betalen doe ik zeker. :)

Verder heb ik nergens een virusscanner voor nodig. Het is niet alsof alles veilig is op linux, zoiets benoem ik liever tot een andere aanvalsvector door een totaal andere opzet van het OS. Tot nu toe nog geen problemen :)
19-11-2008, 15:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 15:15 door Anoniem
Gratis bestaat niet - en MicroSoft in de beveiliging is ook nieuw ;o)
19-11-2008, 16:47 door Anoniem
Door AnoniemGratis bestaat niet - en MicroSoft in de beveiliging is ook nieuw ;o)

bs ... MS speelt al jaren een voortrekkersrol als het op beveiliging aankomt. Ze doen niet alles goed, maar
het is een v/d weinige spelers die echt BETER proberen te doen.
19-11-2008, 21:08 door Jackr64

Maar je snapt het al, dit zit eerdaags standaard in Windows en de prijs van Windows gaat dan gewoon met 25 euro omhoog en met geen mogelijkheid te de-installeren dus weer rechtzaken etc. etc.

Ik zie die advocaten al lachen bij deze aankondiging.

Ik ben inderdaad ook heel erg benieuwd of we Morro zullen aantreffen in Windows 7 of niet. Er zit al een back-upapplicatie in, nu nog deze virusscanner en weg zijn Symantec en McAfee.
20-11-2008, 02:52 door prikkebeen
Door Anoniem
Door AnoniemGratis bestaat niet - en MicroSoft in de beveiliging is ook nieuw ;o)

bs ... MS speelt al jaren een voortrekkersrol als het op beveiliging aankomt. Ze doen niet alles goed, maar
het is een v/d weinige spelers die echt BETER proberen te doen.

Ehh, had het woord PROBEREN niet in hoofdletters gemoeten? Het is maar een kleine accentverschuiving, maar toch valt het op.
20-11-2008, 08:28 door sniffer
Zal wel een abonnementje bijkomen...koop je je Windows 7 maar moet je €70 per jaar betalen als je ook online wilt.Doen ze bij Xbox live ook....
20-11-2008, 09:30 door Anoniem
Microsoft zal er dus niets meer aan verdienen, en bijgevolg lijkt het me zéér onwaarschijnlijk dat er nog veel development resources naartoe zullen gaan, wat niet bepaald bevorderlijk is voor de kwaliteit (wat sowieso al niet het sterkste punt an OneCare was).

Gratis is voor security echt niet de beste oplossing, zeker niet voor de doorsnee consument - zie ook de hele AVG-heisa van de afgelopen weken.
21-11-2008, 10:32 door Anoniem
En als nu diverse antivirusbedrijven eens gaan overwegen om de betalende versie van hun antivirus software goedkoper worden aangeboden?

Ja, ik weet het, ik zie het zo al voor me "droom maar lekker verder"
24-11-2008, 23:07 door Anoniem
Ik breng even de vele bugs en veiligheidsproblemen in MS in herinnering. Er zal nog veel water naar de zee vloeien voordat ik enig vertrouwen krijg in een gratis AV. Alleen de zon gaat -nog- gratis op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.