image

Britse DNA-database bevat 1 miljoen kinderen

donderdag 20 november 2008, 11:44 door Redactie, 9 reacties

De Britse DNA-database, waar het DNA van iedereen die in contact met de politie komt wordt opgeslagen, zowel als getuige of als verdachte, bevat inmiddels meer dan 1 miljoen kinderen. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal profielen, 4,4 miljoen in totaal. Tegenstanders zijn bang dat kinderen hierdoor "voor het leven verdachte zijn". Politie en de politiek houden vol dat de database een onmisbaar gereedschap is voor het oplossen van misdrijven. Cijfers laten echter zien dat van meer dan 100.000 kinderen het DNA is afgenomen terwijl ze nog onder de dertien waren. Van kinderen tussen de 13 en 15 zijn inmiddels meer dan een half miljoen profielen aangemaakt.

De cijfers zijn veel hoger dan voorheen werd aangenomen, aangezien de overheid het aantal kinderen altijd schatte. Volgens Liberaal democraat Chris Huhne misbruikt de Britse regering kinderen om stiekem de grootste DNA-database ter wereld aan te leggen. "We weten al dat schuld of onschuld de ministers niets uitmaakt, maar dat geldt dus ook voor de negatieve gevolgen die de database op kinderen heeft." Volgens Huhne is het onacceptabel om het DNA van kinderen voor kleine misdrijven eeuwig op te slaan.

Onschuldig
Het is de verwachting dat de database over drie jaar is verdubbeld en het DNA van 1 op de 6 Britse burgers bevat. Inmiddels worden er elke week 15.000 nieuwe DNA-profielen toegevoegd. Van de meer dan 4 miljoen mensen in de database zijn er 730.000 nog nooit wegens een misdrijf aangeklaagd. Helen Wallace, woordvoerder van GeneWatch UK laat weten: "De enorme uitbreiding van de DNA database behandelt honderdduizenden jonge mensen als verdachte voor het leven. Hun DNA kan gebruikt worden om hen of familieleden op te sporen of private genetische informatie te onthullen."

Ergens in de komende weken wordt de DNA-database voor het Europese hof besproken. Die kan dan oordelen dat de profielen van onschuldige mensen moeten worden verwijderd, tot ongenoegen van de Britse regering, die bang is dat dit een negatief effect op politieonderzoek zal hebben.

Reacties (9)
20-11-2008, 12:59 door Preddie
leuk stuk .... maareh hoe vult de regering database ?

Gaan ze overal stiekem DNA proberen te onthutselen of wordt het netjes gevraagd? iets wat groter vraagtekens oproept dan het bouwen ervan ...
20-11-2008, 13:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-11-2008, 14:35 door Anoniem
"De Britse DNA-database, waar het DNA van iedereen die in contact met de politie komt wordt opgeslagen, zowel als getuige of als verdachte,"...

Lekker voor de getuigen dan. Help je iemand veroordelen, staat je DNA opeens ook in de DNA database!
20-11-2008, 14:42 door Preddie
Nouja ik was eigenlijk wel benieuwd .... is dat niet aan het licht te brengen ?
20-11-2008, 16:38 door spatieman
* mompelt iets van, in de UK komt toch al die gegevens binnen een paar weken op straat te liggen *
20-11-2008, 19:00 door Anoniem
het is heel erg simpel, iedereen komt over een paar jaar in een database, ze beginnen met criminelen, daarna bv kinderen die risico lopen ontvoerd te worden, dan alle kinderen, en over 40 jaar is iedereen in de database opgeslagen, en dat is zeg maar de "normale manier"

er zijn ook nog andere situaties voor te stellen waarin het veel sneller kan gaan, een 2de 911 bijvoorbeeld en een president die op handen gedragen word, in geval van crisis zijn mensen heel erg snel geneigd elke mogelijke oplossing met beide handen aan te grijpen...

maar daar zijn we nog niet gelukkig, en dus kan ik nu nog zeggen dat ik vind dat kinderen er niet in thuis horen en eigenlijk horen getuigen en niet veroordeelden er ook niet in, maar door het steeds een beetje op te rekken kijken we er over een paar jaar niet meer van op dat iedere pasgeboren baby standaard geregistreerd word, ben ik niet realistisch? dat zou kunnen, maar ik weet mij nog te heugen dat bij het invoeren van deze dna databanken er gegarandeerd werd dat er alleen maar criminelen in kwamen, toen werden het verdachten, nu dus ook al getuigen, onschuldigen en kinderen, en dat is maar een paar jaar terug! gaat wel heel erg snel of niet?
20-11-2008, 19:55 door Anoniem
Tegenspraak?
1 op de 6 burgers staat er in <--> 4 miljoen staan er in.

Groot Brittannië heeft meer dan 60 miljoen inwonders, dus het zouden er dan 10 miljoen moeten zijn.
21-11-2008, 09:59 door Anoniem
Door AnoniemTegenspraak?
1 op de 6 burgers staat er in <--> 4 miljoen staan er in.

Groot Brittannië heeft meer dan 60 miljoen inwonders, dus het zouden er dan 10 miljoen moeten zijn.


Er staat: Het is de verwachting dat de database over drie jaar is verdubbeld.

Dat is dan wel volgens eerdere cijfer 8,8 en geen ruim 10 mln, maar dat laatste zal dan best wel gehaald worden. (Iedereen die een bekeuring krijgt toevoegen, want dat is ook in aanraking met de politie komen)
22-11-2008, 17:34 door Anoniem
en in nederland is er geen database waar vanuit alle bloed onderzoekjes een stukje data naar to gaat.....
wat je niet ziet is er niet, en kan je ook niet tegen protesteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.