image

Juridische vraag: Mag ik een camera in mijn huis verstoppen?

woensdag 3 maart 2010, 11:24 door Arnoud Engelfriet, 35 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Heb ik als privépersoon in mijn eigen huis ook te maken met de privacywetten? Mag ik bijvoorbeeld het verkeer van derden die gebruik maken van mijn onbeveiligde access-point of tor exit-node monitoren en/of loggen? En mag ik in mijn eigen huis camera’s en microfoons verstoppen?

Antwoord: Ja, ook als privépersoon in je eigen huis heb je de privacy te respecteren van bezoekers. Tenminste, als die zich legaal in jouw huis bevinden. Inbrekers hebben geen recht op privacy. Alleen, die privacywetten zijn zo algemeen dat het erg moeilijk is om precies te zeggen wat je wel en niet mag doen. Ik behandel hieronder de twee specifieke voorbeelden, maar het is niet gezegd dat je de lijn daaruit automatisch door kunt trekken naar alle andere situaties.

Het verkeer op je eigen access-point of exitnode mag je monitoren. Er is een vrijstelling onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens ten behoeve van veiligheid en onderhoud van netwerken. Dat wil zeggen dat je gegevens mag verzamelen en gebruiken voor deze doelen. Wel moet je de logfiles zorgvuldig behandelen, je mag ze dus niet zomaar op internet slingeren bijvoorbeeld. Bij geconstateerde misdrijven mag je natuurlijk wel met die gegevens aangifte doen. Als je wel meer wilt doen (bv. dus op internet publiceren) dan zul je mensen daar expliciet mee moeten laten instemmen voordat ze daadwerkelijk de dienst kunnen gebruiken.

Camera's en microfoons verstoppen in je huis is een privacyprobleem, waarvoor sinds een paar jaar specifieke wetten ingevoerd zijn. Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).

Wel moet dat filmen dan 'wederrechtelijk zijn', wat in de praktijk betekent dat je moet kijken of het privacybelang van de gefilmde personen hoger weegt dan jouw belang om toch te filmen. Heb je vermoedens dat je oppas de kinderen mishandelt of de hulp zaken steelt, dan kan jouw belang hoger wegen dan hun privacy, zodat je een (verborgen) camera mag installeren, maar een automatisme is dat niet.

Voor het opnemen van gesprekken in niet-publieke plaatsen gelden vergelijkbare strenge regels. Iemand die geen deelnemer is aan een gesprek in een woning, besloten lokaal of erf, mag dit niet opnemen. Hierop staat zes maanden cel of een boete van 16.750 euro (art. 139a lid 1).

En voor de grapjassen die nu zeggen "ik heb alleen nog maar de bugs geplaatst, er wordt nog niks opgenomen": ook dat is strafbaar. Het plaatsen van afluister-, aftap- of opnameapparatuur met het doel om gesprekken, telecommunicatie, gegevensoverdracht of gegevensverwerking af te luisteren of op te nemen is een misdrijf (art. 139d lid 1). Hierop staat een jaar cel of een boete van 16.750 euro. Ook wanneer er nog niets afgeluisterd of getapt is.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (35)
03-03-2010, 12:10 door Korund
Grappig dat de (maximale) gevangenisstraf op het daadwerkelijk filmen/opnemen, 6 maanden, lager is dan die voor het plaatsen van de apparatuur (een jaar). De boetes zijn wel hetzelfde: 16750 Euro.
03-03-2010, 12:19 door Arnoud Engelfriet
Was me niet eens opgevallen, grappig ja. Misschien was het idee dat er wat extra afschrikking nodig is tegen het plaatsen van apparatuur?
03-03-2010, 12:22 door Anoniem
Als je wel meer wilt doen (bv. dus op internet publiceren) dan zul je mensen daar expliciet mee moeten laten instemmen voordat ze daadwerkelijk de dienst kunnen gebruiken.

Dus als ik op ISC.SANS.ORG een uitdraai van mijn firewall zet met de vraag of iemand dit herkent zou ik in overtreding zijn?
De eerste de beste brit, amerikaan of chinees die aan mijn deur komt klagen krijgt een 19" router in zijn oog.
Welke idioten verzinnen deze wetten?
03-03-2010, 12:44 door Anoniem
Als iemand "gesnapt" wordt, krijgt hij (mits eenmansactie) dan toch de straf voor het plaatsen *plus* de straf voor het afluisteren?
03-03-2010, 13:05 door Anoniem
Quote "...En voor de grapjassen die nu zeggen ..."

Wat een belachelijke opmerking, je wilt eenvoudig je eigen bezit monitoren/beschermen en krijgt zo'n opmerking neer je toe geslingerd.

De oplossing is heel eenvoudig. Je plaatst gewoon overal in je eigen woning waar je wilt verborgen camera's en filmt zoveel je wilt. Zodra er een inbreker is, zet je de beelden online. Er zijn maar 2 dingen waar je rekening mee moet houden:
1) zorg ervoor dat je een plek kunt aanwijzen in/buiten je woning welke niet op de beelden te zien is, maar wel duidelijk voor (on)genodigde gasten.
2) zorg ervoor dat je een duidelijke melding hebt "In deze woning worden continue beelden opgenomen. Iedereen die deze woning betreed stemt automatisch ermee in dat de beelden op internet geplaatst mogen worden"

Hang dit bericht op en maak er een foto van. Vervolgens haal je het bericht/bord weer weg als je het niet leuk vind. Mocht iemand je willen aanklagen dat er beelden met inbrekers online gezet zijn, kan je als weerwoord deze foto geven met de opmerking dat dat bord er hing ten tijde van de inbraak. Laat iemand anders maar bewijzen dat dat niet zo was.

Groeten,
Hopsa
03-03-2010, 14:10 door Anoniem
Bedankt voor je uitleg Arnoud. Is deze specifieke wetgeving ook van toepassing op het opnemen van telefoongesprekken zonder dat de gesprekspartner daar weet van heeft? Zo nee, is dit wel uberhaupt strafbaar?

Guido
03-03-2010, 14:39 door Arnoud Engelfriet
Guido, het opnemen van gesprekken waar je deelnemer aan bent is NIET strafbaar. Het publiceren van zo'n opname KAN strafbaar zijn afhankelijk van context en doel van de publicatie.

Hopsa: een winkelier die net zoals jij redeneerde werd toch echt door de rechter veroordeeld wegens schending van de privacy (portretrecht) toen hij een foto van een (vermoedelijke) winkeldief in de ruit hing. Zie http://jure.nl/AQ7877 waarin je ziet dat hij werd veroordeeld tot het ophangen van een rectificatie.

Mijn opmerking over 'grapjassen' was bedoeld om uit te leggen dat de wet zowel het filmen/afluisteren als het ophangen van de apparatuur zelf strafbaar stelt. Zo kan al worden opgetreden als die apparatuur ergens wordt aangetroffen, ook zonder dat vaststaat of er ooit werkelijk mee opgenomen is.
03-03-2010, 14:41 door dim
Tja, maar in de bus of in de tram is een eenvoudig stickertje met "Camerabewaking aanwezig" kennelijk genoeg om deze artikelen te omzeilen? Of zijn die camera's dan aangemeld bij het CPB, of ergens anders?

Anders kun je natuurlijk gewoon ook zo'n sticker op je raam plakken... :)
03-03-2010, 14:48 door Arnoud Engelfriet
De wet maakt onderscheid tussen publieke plaatsen en private plaatsen. In de laatste moet je ook zo'n bordje of sticker hanteren, maar je moet ook nog eens een aparte privacyafweging maken die oplevert dat het nodig is om daar te gaan filmen. (Een sportclub mag niet zomaar in de douches een camera ophangen, ook niet als er bij de kleedkamer een bordje hangt waarop staat dat ze dat doen.)
03-03-2010, 14:53 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet: ...Hopsa: een winkelier die net zoals jij redeneerde werd toch echt door de rechter veroordeeld wegens schending van de privacy (portretrecht) toen hij een foto van een (vermoedelijke) winkeldief in de ruit hing. Zie http://jure.nl/AQ7877 waarin je ziet dat hij werd veroordeeld tot het ophangen van een rectificatie....

Arnoud, bedankt voor de url. Wat deze winkelier verkeerd heeft gedaan is de tekst op zijn bord, bij hem stond er "dit pand is voorzien van videobewaking". Als je echter de tekst "Iedereen die deze woning betreed stemt automatisch ermee in dat de beelden op internet geplaatst mogen worden" (of iets in die trant) erbij zet, ben je wel correct bezig. Immers, als mensen niet op internet willen komen hoeven ze de woning niet te betreden. Hun portretrecht (waar in deze zaak naar wordt gerefreerd) geven ze hiermee immers automatisch op.

Groeten,
Hopsa
03-03-2010, 17:05 door Anoniem
hoe zit het dan met het volgende:


Ik ga op vakantie en heb huisdieren (katten). om er zeker van te zijn dat alles nog in orde is, zet ik mijn webcam actief.
Als ik nu een inbreker betrap via de webcam, mag ik hier niets mee doen?

ik kan me nieuws berichten herinneren dat er in het verleden wel dieven op heterdaad zijn betrapt door middel van webcam monitoring.

http://www.digibeveiliging.nl/nieuws/index.php?mode=extended&news_id=42
(USA)

http://winmag.dfpro.nl/artikel/2324483/webcam-betrapt-inbreker-op-heterdaad
(UK)

http://www.gva.be/Archief/guid/webcam-lost-inbraak-in-elsene-op.aspx?artikel=4a090f5c-2b19-43c0-88c1-3a83a2d72ca1
(NEDERLAND)

http://frontpage.fok.nl/nieuws/242235/1/1/50/inbraak-live-gestreamd-via-internet.html
(USA)
04-03-2010, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: ...Als ik nu een inbreker betrap via de webcam, mag ik hier niets mee doen?...

Tuurlijk mag je daar wel wat mee doen. Nog sterker, je moet er wat mee doen, anders houd je moedwillig bewijsmateriaal achter en dat is strafbaar!

Groeten,
Hopsa
04-03-2010, 12:22 door wimbo
Door Anoniem: hoe zit het dan met het volgende:


Ik ga op vakantie en heb huisdieren (katten). om er zeker van te zijn dat alles nog in orde is, zet ik mijn webcam actief.
Als ik nu een inbreker betrap via de webcam, mag ik hier niets mee doen?
Er is natuurlijk wel een verschil in met die beelden naar de politie gaan of ze op publiekelijk Geenstijl zetten.
Aan de andere kant; het lijkt er op dat beelden via Geenstijl eerder tot aanhouding leiden dan wanneer je zelf langs de politie gaat :)
04-03-2010, 15:31 door Anoniem
Je mag de filmpjes wel weer publiceren als de personen er in onherkenbaar zijn (zwarte balkjes etc..)

Dus als je inbrekers filmt met de webcam en de politie doet er niets mee kun je ze, net als bij opsporing verzocht, gewoon publiceren mits de personen onherkenbaar zijn :)
04-03-2010, 15:55 door spatieman
Door Anoniem: Als je wel meer wilt doen (bv. dus op internet publiceren) dan zul je mensen daar expliciet mee moeten laten instemmen voordat ze daadwerkelijk de dienst kunnen gebruiken.

Dus als ik op ISC.SANS.ORG een uitdraai van mijn firewall zet met de vraag of iemand dit herkent zou ik in overtreding zijn?
De eerste de beste brit, amerikaan of chinees die aan mijn deur komt klagen krijgt een 19" router in zijn oog.
Welke idioten verzinnen deze wetten?

onze regering B.V...
04-03-2010, 15:58 door spatieman
Door dim: Tja, maar in de bus of in de tram is een eenvoudig stickertje met "Camerabewaking aanwezig" kennelijk genoeg om deze artikelen te omzeilen? Of zijn die camera's dan aangemeld bij het CPB, of ergens anders?

Anders kun je natuurlijk gewoon ook zo'n sticker op je raam plakken... :)

met zo'n sticker geef je aan dat er camera bewaking is.
en dan is alles legaal, ik heb nog niet iemand NIET in zien stappen in een bos of tram waar zo'n sticker geplaakt is.
04-03-2010, 15:59 door spatieman
Door Anoniem:
Door Anoniem: ...Als ik nu een inbreker betrap via de webcam, mag ik hier niets mee doen?...

Tuurlijk mag je daar wel wat mee doen. Nog sterker, je moet er wat mee doen, anders houd je moedwillig bewijsmateriaal achter en dat is strafbaar!

Groeten,
Hopsa

jam, maar hij is wel weer strafbaar omdat er weer geen mededeling was dat er camera bewaking..
05-03-2010, 07:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-03-2010, 10:59 door Anoniem
Voor de liefhebbers:

Onderstaand artikel vertelt het legaal gebruik van verborgen camera's te NL.
Geschreven door de Heer Koldenhof van het detectivebureau DetectPlus
http://www.spy3k.be/spyblog/120/spioneren-verborgen-camera-legaal/

Voor de belgische lezers vat volgend artikel de algemene camerawetgeving te BE samen.
Het artikel is een samenvatting van een presentatie door Alain Collier politiecommissaris van Sint-Niklaas - BE.
http://www.spy3k.be/spyblog/127/wetgeving-camerabewaking-security/
05-03-2010, 15:53 door Anoniem
Interessant stuk.

Ik heb echter een paar vragen.

Er zijn NL webshops die bugs verkopen. Zijn die webshops dan niet in overtreding? Of kunnen zij er mee weg komen te vermelden dat het gebruik in NL mogelijk illegaal is? De webshops vermelden dan dat ze ook exporteren en er daarom dus mogelijk spullen op hun webshop staan die in NL illegaal zijn.

Op het moment dat een NL koper een order plaats van een product, is de webshop dan niet verplicht na te gaan of ze dat bestelde product aan NL mogen leveren? Zeker als het gaat om een NL geregistreerd bedrijf (of maakt dan niets uit?).

Kun je als koper niet zeggen dat je de bug gebruikt om je zangvogels in je huis te beluisteren als je buiten de deur bent? Of om te horen of er vogels in genest hebben, zonder ze daadwerkelijk te storen door er te gaan kijken? Of om te horen of je wasmachine thuis al klaar is? Ik kan me nog wel wat andere testopstellingen verzinnen waar je graag op afstand van wilt kunnen bepalen of ze stil gevallen zijn (doordat ze geen of een ander soort geluid produceren).

Ik vind het nogal wat dat een elektronisch apparaat verboden is in Nederland, ongeacht de toepassing er van. Het gaat hier immers niet om een apparaat dat lichamelijke schade kan toerichten of als wapen gebruikt kan worden. Is de rechtmatigheid van deze wet ooit getoets in een rechtzaak?
05-03-2010, 20:27 door Anoniem
Dat is een zeer goede opmerking.

Zo is te BE enkel die apparatuur verboden die ontegensprekelijk voor spionage doeleinden bestemd is. Maar zoals je zelf reeds zegt heeft ieder "spionage apparaat" ook legale applicaties.

Dit wordt verder uitgespit in het volgende artikel ook op eerder vermelde blog
http://www.spy3k.be/spyblog/470/radio2-koppen-afluisterapparatuur-overspel/
05-03-2010, 22:12 door spatieman
gij zult geen andere burgers afluisteren.
Want de overheid duld geen concurentie.
06-03-2010, 17:59 door Anoniem
Daar en tegen lijkt het of de overheid het zelf steeds vaker en meer doet. Vooral de toestanden in Londen, UK vind ik eng. Je mag toerist nog niet eens een foto maken, want dat kan duiden op een terrorist die voorbereidingen aan het treffen is of door het publiceren van de foto's zou men die kunnen gebruiken om zo'n actie voor te bereiden. De overheid daar en tegen hangt overal camera's op in Londen en kijkt actief of ze niet ergens kunnen ingrijpen.
06-03-2010, 19:43 door Pimmetje
Door Anoniem:
Door Anoniem: ...Als ik nu een inbreker betrap via de webcam, mag ik hier niets mee doen?...

Tuurlijk mag je daar wel wat mee doen. Nog sterker, je moet er wat mee doen, anders houd je moedwillig bewijsmateriaal achter en dat is strafbaar!

Groeten,
Hopsa

Wat een onzin. Je bent 'bevoegd' om aangifte te doen en niet 'verplicht' (Artikel 161 Strafvordering).
En moedwillig bewijsmateriaal achterhouden is strafbaar? Waar staat dat?
Voor je iets schrijft moet je het eerst eens checken en liefst onderbouwen.
Als de overheid bewijsmateriaal wil komt zij met een vordering tot uitlevering (o.a. Artikel 126n Strafvordering: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001903/EersteBoek/TitelIVA/Achtsteafdeling/geldigheidsdatum_06-03-2010).
Daar heb je aan te voldoen. Niet meer niet minder en ook niet eerder of later.
08-03-2010, 17:47 door Zipper306
Ja, natuurlijk het is mijn huis, wat heeft de politie er mee te maken, dat ik binnen in huis video camera gebruik.
De criminelen breken in dus, niemand die mij tegenhoud om dat zootje te filmen.
Ik heb genoeg van dat softe beleid van wat zich noemt de overheid.
09-03-2010, 00:32 door Anoniem
Ach het is een kwestie van het aanschaffen van hoogwaardige apparatuur die in een zo hoog mogelijke resolutie en compressie kan opnemen. De beelden/foto's kun je later - inclusief beloning - op talloze website's plaatsen. Zelf regelen heeft immers veel meer effect dan de Politie inschakelen.

E
18-03-2010, 06:41 door Anoniem
zo is jou gsm met ingebouwde video camera ook verboden speel goed en toch wordt het verkocht wat is de wet ????
18-03-2010, 09:52 door Arnoud Engelfriet
Er is niets verbodens aan een GSM met ingebouwde videocamera, hoe kom je daar nou bij?
11-05-2010, 23:39 door Anoniem
nu heb ik een buur jongen die steeds vernielingen aan brengt door stenen naar het kippenhok te gooien zand in het slot smeren mijn man tegen de muur gooien we hebben wel een camera maar mag ik die ook gebruiken woon in een gewone buurt ben bang als ik op vacantie ga dat de koi s dood liggen in de vijver hij is overal voor in staat niet alleen heb er last van maar meerdere personen nu zeggen ze ik mag geen camera plaatsen we hebben wel stickers aan gebracht bover de poort maar nog geen camera zo ja als het wel mag waar moet ik die plaatsen
29-07-2013, 11:52 door Anoniem
Ik heb ook een specifiekere vraag.. Mijn moeder heeft zonder mijn toestemming camera's geïnstalleerd in huis.. Kan dit zomaar? Heb ik hier geen enkele vorm van privacy tegen? Want ik vind dit echter niet kunnen, maar is dit in strijd met de privacywetgeving?
28-08-2013, 23:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb ook een specifiekere vraag.. Mijn moeder heeft zonder mijn toestemming camera's geïnstalleerd in huis.. Kan dit zomaar? Heb ik hier geen enkele vorm van privacy tegen? Want ik vind dit echter niet kunnen, maar is dit in strijd met de privacywetgeving?

Heeft jóuw moeder toestemming van jouw nodig? Lijkt me sterk. Waarom is de Nederlander zóó fel tegen het gebruik van camera's, terwijl we net zo hard klagen dat Politie nooit niets kan doen voor ons wanneer we bij ze aankloppen.

Mét videobeelden heb je bewijs waar je was, wie wat deed, hoelaat iets gebeurde, niet afhankelijk zijn van getuigen die lagen te slapen heeft vele voordelen en kan je een jaar tijd van je leven schelen in vele rechtszaken.
Politie kan niet anders dan in aktie komen als je zelf bewijs op video aanlevert, maar in 8 van de 10 gevallen is dat nog steeds niet zo en daarom wordt je bij voorbaat al naar huis gestuurd. Dus kom op Nederlanders, camera = geen belemmering, eerder een psychisch bewustzijn die overheerst, vooral bij de lager opgeleide mens. Ondertussen loop je 30 keer per dag onder camera's langs op de weg, bij de bank, supermarkt, bus, trein, station, instanties, buro en jawel, zelfs bij de dokter.
En dan is er opeens niets aan de hand....
28-08-2013, 23:40 door Pee Nesenvy
Door Anoniem: nu heb ik een buur jongen die steeds vernielingen aan brengt door stenen naar het kippenhok te gooien zand in het slot smeren mijn man tegen de muur gooien we hebben wel een camera maar mag ik die ook gebruiken woon in een gewone buurt ben bang als ik op vacantie ga dat de koi s dood liggen in de vijver hij is overal voor in staat niet alleen heb er last van maar meerdere personen nu zeggen ze ik mag geen camera plaatsen we hebben wel stickers aan gebracht bover de poort maar nog geen camera zo ja als het wel mag waar moet ik die plaatsen

Dat is altijd de eerste reactie van de algemene Nederlander: "Je mag geen camera plaatsen" of "Ik wil niet gefilmd worden."

Uiteraard mag je je eigen huis en tuin filmen, mits geen inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de buren. Zie hiervoor artikel https://www.security.nl/posting/27822/

Zeker een camera ophangen als je fysiek bedreigd word door je buurman, achteraf valt niets te bewijzen en kan dit zeer frustrerend zijn. Ik zelf verkoop dagelijks camera's aan mensen die al wat is overkomen en daarvan geen bewijs hadden. Het is elke dag zonde om te horen dat er eerst iets moet gebeuren vóórdat mensen camera's willen plaatsen.

Aangiftes bij Politie zijn compleet zinloos in de meeste gevallen, tenzij je zelf video bewijs hebt, dan wordt het een onomstotelijk feit. Wacht dus niets af en voorkom nachtenlang wakker liggen met het idee: "Had ik maar..."

Ik kan over een periode van slechts 2 jaar tijd een boek schrijven met de gebeurtenissen bij ons in de zaak; van dementerende klanten en hun daarna woedende kinderen tot agressieve kampers; foute vertegenwoordigers; poging diefstallen, daadwerkelijke diefstallen, niet achtergelaten objecten, geldwisseltrucs, botsingen, ongelukken met schade aan het pand, vernieling van straatborden en ook nog eens een welles/nietes spelletje met Politie zelf. Gelukkig staat alles op beeld en is er nooit twijfel mogelijk, anders lig je als ondernemer in no-time in het ziekenhuis met overmatige stress!

Laatste gebeurtenis; Een klant en tevens buurman ondernemer beweerde dat ik op een maandag met een artikel in handen stond, om te monteren. Ik zei van niet, en hij werd boos omdat ik hem geen gelijk gaf. Ik haal de videobeelden tevoorschijn en voila, ik had gelijk. Zogenaamd "artikel" was mijn eigen sleutelbos. Buurman was evengoed niet blij door zijn ongelijk, maar voor hetzelfde geld heb je daar jaren ruzie over!

Tip: Voorkomen is beter dan achteraf genezen.
30-09-2014, 18:03 door wondering - Bijgewerkt: 30-09-2014, 18:03
Zo, ff een oude post nieuw leven in blazen :)

Ik heb de volgende kees (case dus):
ik woon op kamers en ik heb sinds 2-3 maanden een bovenbuurman in hetzelfde huis. Om het kort te houden, het is van kwaad tot erger gekomen en nu heeft ie me zelfs bedreigd dat ie me pakt (klappen geven denk ik) samen met zijn zoon.

Vraag: mag ik met een spy cam onze volgende ontmoetingen opnemen (geluid en video) binnen in huis waar hij en ik wonen (er woont nog 1 andere bewoner die ook gruwelijk veel last van m heeft) ? ik kan dat ding ook in mijn hand houden, maar mag ik het eventueel ook in gedeelde ruimtes neerleggen (natuurlijk niet op de wc / badkamer <smile> maar wel bv in de keuken, hal, trap?)

Ik ben erg benieuwd naar hoe de wet EN jurisprudentie hiermee omgaan.

Alvast bedankt :)
26-02-2015, 10:53 door Anoniem
Ik heb een huur woning van woningbouw mijn buren hebben een camera geplaats , moet de woningbouw daar toestemming voor geven .
24-04-2015, 21:28 door Anoniem
Ons huis (van exvrouw en mij) staat leeg en er worden vernielingen aangebracht door vermoedelijk mijn exvrouw, mag ik zonder dat exvrouw het weet een camera plaatsen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.