image

Verspreiders MSN-worm krijgen 100.000 euro boete

vrijdag 21 november 2008, 11:38 door Redactie, 2 reacties

Twee Nederlandse mannen die via MSN, tegenwoordig bekend als Windows Live Messenger, ad- en spyware verspreidde, hebben boetes van in totaal meer dan 100.000 euro gekregen. Volgens de OPTA plaatste het tweetal zonder toestemming van gebruikers kwaadaardige software op hun computer. De malware, bekend als Links4all, zorgde niet alleen voor de installatie van advertentiesoftware maar ook voor de verdere verspreiding via MSN. OPTA kwam de personen op het spoor via het onderzoek naar een andere spyware zaak, DollarRevenue.

Weer Nederlanders
Uit die informatie bleek dat de twee betrokken waren bij het verspreiden van de DollarRevenue software. Ze gebruikten daarvoor een MSN-worm die de spyware stiekem installeerde. Gebruikers kregen van besmette contacten een link toegestuurd. Zodra de link werd geopend infecteerde de worm het systeem en stuurde zichzelf dan door naar de contacten van de net besmette gebruiker. Bij elkaar zouden op deze manier meer dan 180.000 systemen zijn besmet. "Het gaat over MSN en wederom worden er Nederlanders gearresteerd. Een duidelijke trend die verder wederom het scenario bevestigt van een investeerder en een coder die samen geld verdienen" zegt Roel Schouwenberg, senior virus-analist van Kaspersky Lab, tegenover Security.nl. Hij denkt dat het om deze worm gaat.

Minderjarig
Op 16 oktober 2007 nam het team internet veiligheid van OPTA administratie en gegevensdragers van de twee in beslag. Hieruit bleek dat de personen minstens 28.000 euro met het verspreiden van Links4all hebben verdiend. Het ging om een zakenman en een jongeman, waarbij de zakenman voor de financiering zorgde en de jongeman de software ontwikkelde. De programmeur was gedurende een deel van de duur van de overtreding minderjarig. De twee kregen in totaal een boete van 104.000 euro. De jongeman moet 16.000 euro betalen, waarbij zijn minderjarigheid als boeteverlagende factor is meegewogen. De zakenman kreeg een boete van 88.000 euro opgelegd, met als boeteverzwarende omstandigheid het feit dat hij weigerde bepaalde gegevens te verstrekken. Beide personen kunnen bezwaar indienen en daarna nog in beroep gaan tegen het boetebesluit.

Reacties (2)
21-11-2008, 12:38 door Anoniem
28000 euro verdiend en 104000 boete? dat is een pittig signaal.
21-11-2008, 15:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.