image

Privacy en burgerrechtenorganisaties vragen EU vrijheden burger te verdedigen

vrijdag 21 september 2001, 13:49 door Redactie, 2 reacties

Zeven Europese privacy- en burgerrechten organisaties hebben in het licht van de aanslagen in de VS de Europese leiders met klem verzocht de vrijheid van de burgers te verdedigen.
In een open brief aan de speciale informele vergadering van de raad van Europa die vrijdagavond in Brussel plaatsvindt vragen de organisaties om af te zien van nieuwe, uitgebreidere afluistermogelijkheden voor politie en veiligheidsdiensten.

De uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken afkomstige organisaties vragen zich af of de effecten wel opwegen tegen de ernstige gevolgen voor de privacy die dergelijke maatregelen hebben.

De brief dringt er ook op aan om het recht op persoonlijke en veilige communicatie door middel van versleuteling te verdedigen en zelfs te stimuleren.
"De inperking van de mogelijkheden van het gebruik van versleuteling heeft een negatieve invloed op de veilighied van onze communicatie-infrastructuur en beschadigt het vertrouwen in onze economie nog verder zonder de mogelijkheden van terroristen te beperken. We dringen er sterk op aan dat de leiders van Europa de aanbevelingen van het Europese parlement inzake het Echelon rapport ter harte zullen nemen en dat men het gebruik van 'open-source' versleutelings-technologie zal stimuleren."

De open brief is ondertekend door Bits of Freedom (NL), Chaos Computer Club (DE), Digital Rights (DK), Fitug (DE), Foundation for Information Policy Research (UK), Privacy International (UK) en Quintessenz (AT).

Reacties (2)
21-09-2001, 14:00 door hzlz
Niet zo lang geleden was er een aktie tegen software-patenten in de EU welke middels internet kon worden onderschreven.

Is het niet belangrijk dat er nu ook zoiets gebeurd met betrekking tot dit onderwerp (maurice)?
Of zullen de ondertekenaars van zo'n aktie door de US en haar partners worden gezien als terroristen (in spe)?

Moeilijk/Moeilijk...
21-09-2001, 15:00 door Anoniem
Originally posted by hzlz


Is het niet belangrijk dat er nu ook zoiets gebeurd met betrekking tot dit onderwerp (maurice)?


Moeilijk/Moeilijk...

Sommige privacy activisten/groeperingen zijn passief, het is opmerkelijk dat issues die in het nieuws zijn wel benadrukt worden, maar vele belangrijkere issues die zich in de schaduw van de maatschappij voltrekken in het geheel met rust worden gelaten.

Doet me denken aan de nieuwe wet op te telecom, hoeveel mensen waren daar vooraf -toen wet nog in behandeling/ontworpen werd- al mee bezig?

En tegenwoordig? Vrijwel elke ISP en 'privacy deskundige' heeft er een uitgesproken mening over.

Doet me denken aan het gezegde: "indien de kalf verdronken is dempt met de put."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.