image

Helft personeel stuurt zakelijke documenten naar privé e-mail

vrijdag 28 november 2008, 12:52 door Redactie, 4 reacties

Bijna de helft van het Nederlandse kantoorpersoneel stuurt zakelijke documenten naar een privé e-mailadres, zodat ze ook thuis kunnen werken. Toch doet Nederland het op veel gebieden beter dan andere landen of geven de respondenten van het RSA onderzoek een gekleurd beeld. Zo zegt 30% ooit in directories of bestanden op het bedrijfsnetwerk te zijn beland waar men geen toegang toe had. In de VS en Brazilië is dit zo'n 35%, terwijl in Mexico zelfs 45% van de werknemers bevestigend antwoordde.

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers wel met de security procedures van hun organisaties bekend zijn, maar die vaak omzeilen om op "een efficiënte manier" te kunnen werken. 37 procent overtreed weleens de regels. Wederom een lager percentage dan in de VS, Mexico en Brazilië. De "open deur" conclusie van de onderzoekers is dan ook duidelijk: Alleen beleid volstaat niet, bedrijven moeten het ook handhaven.

Reacties (4)
28-11-2008, 13:02 door Anoniem
Ik zou het anders willen stellen. De gemiddelde beveiliger die een policy opstelt vraagt niet na wat nou eigenlijk de user requirement is! En blijkbaar vindt 37% van de ondervraagden thuis werken aan documenten een requirement!
28-11-2008, 14:48 door Anoniem
"En blijkbaar vindt 37% van de ondervraagden thuis werken aan documenten een requirement!"

Thuis werken aan documenten impliceert niet per definitie dat die documenten via prive email adressen doorgestuurd moeten worden. Overigens zijn er talloze documenten die helemaal niet erg vertrouwelijk zijn en die, indien toegestaan, best via een prive email adres doorgezonden zouden moeten kunnen worden.
28-11-2008, 15:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-11-2008, 15:16 door cryptomannetje
Dat is ook helemaal niet de taak van een beveiliger! De ICT afdeling is daarvoor en de security persoon moet er dan voor zorgen dat de, samen met de ICT afdeling, gekozen oplossing ook een veilige is. Eén ding is zeker: er zijn betere en veiligere methoden om werk gerelateerde informatie ook thuis te kunnen bewerken dan het via het open internet naar je privé email adres te verzenden (zeker als dat een hotmail, yahoo, Gmail of een andere gratis dienst is).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.