image

Column: Stop ACTA

zaterdag 6 maart 2010, 10:18 door Peter Rietveld, 28 reacties

ACTA wordt een nieuw handelsverdrag met het doel de regels rond intellectueel eigendom wereldwijd te harmoniseren. De onderhandelingen vinden in het geheim plaats. Uit gelekte stukken van het overleg blijkt dat Internet providers in de toekomst verantwoordelijk en financieel aansprakelijk zullen zijn voor alles wat de gebruikers doen. Nederland doet niet mee aan het ACTA-overleg, maar de EU wel. Als de EU akkoord gaat, zal ons land aan dit verdrag gebonden worden. De middelen die ISP’s in moeten zetten om hun nieuwe taak uit te voeren zal onder meer deep packet inspection omvatten. Naast dit voorstel zet het verdrag sterk in op de kopieerbeveiliging Digital Rights Management en worden sancties geplaatst op het verwijderen ervan. Ook andere middelen om beveiliging te omzeilen, zoals de R4 kaart voor de Nintendo DS, zullen verboden worden.

Het stokpaardje van Brein is ook weer van de partij: het afsluiten van overtreders van een downloadverbod na drie overtredingen. Dat dit een disproportionele maatregel is, probeer maar eens te e-mailen zonder internet, of je in te schrijven bij het UWV is blijkbaar nog steeds irrelevant.

De maatregelen van ACTA gaan niet helpen. Burgers zullen cryptografie of steganografie inzetten om toch aan de DVDRip van Avatar te komen – die screener is inderdaad niet om aan te zien. ISP’s zullen de cryptografie moeten breken, willen ze hun verplichtingen nakomen. Bovendien zullen ze het verkeer moeten reconstrueren en analyseren – iets dat zelfs de NSA al sinds 1999 met al haar rekenkracht en storage niet meer voor elkaar krijgt.

Dat versleuteling alle ISP filtering buitenspel zet, weet de media-industrie ongetwijfeld, maar dat maakt ze niet uit. Het zal vast wel een paar jaar hun business model overeind houden. En die paar jaar is blijkbaar al die bijwerkingen waard; failliete ISP’s, structureel hogere kosten voor internetgebruik, grotere onveiligheid voor iedereen. Kan niet bommen dat de samenleving instort, als ze hun royalty’s maar krijgen.

Samenleving instorten – nou, nou Peter, zo’n vaart zal dat toch niet lopen? Het is toch gewoon de zoveelste zinloze maatregel zoals we de hele tijd zien, die hooguit de privacy van mensen raakt. En dat vinden mensen nu eenmaal niet belangrijk.

Nou nee. Ik heb het niet over privacy; de gewone gebruiker staan genoeg middelen ter beschikking om daar zelf voor te zorgen. Vrijwel iedereen heeft inmiddels voldoende processorcapaciteit, en moeilijk is het gebruik van cryptografie nu al niet. Bovendien zullen genoeg proggers dit aanbod van gebruikersvriendelijke middelen gaan uitbreiden, zodat we naar een situatie gaan waarin het leeuwendeel van het internetverkeer versleuteld zal worden. En daar zit nu net het probleem.

Al die extra processorcapaciteit kost nogal wat stroom en dat heeft weer invloed op het klimaat. Dat is jammer voor de ijsberen. Om van al het extra ijzer bij de ISP’s om het verkeer te bekijken maar niet te spreken.

En het is ook jammer voor allerlei andere beveiliging – je kunt geen virus of spam onderscheppen in versleuteld verkeer. Het internet wordt er onveiliger op.

En het is ook erg vervelend voor de opsporingsdiensten – ze kunnen nu al geen pedofielen, terroristen of criminelen afluisteren als deze lieden crypto inzetten. Op dit moment is versleuteld verkeer relatief gemakkelijk te herkennen, omdat het zich niet laat comprimeren, en het meeste verkeer gewoon leesbaar is. Maar als heel veel mensen crypto inzetten, kun je daar geen verdachten meer aan herkennen.

En tenslotte, maar niet het onbelangrijkste, is dat de ACTA regels weer een boel handhaving oplegt aan de politie die het komende jaren toch al met minder geld moet doen. Omdat er geen mogelijkheid is tot automatische bekeuringen zoals bij flitskasten is de keus wellicht straks om achter een illegale downloader aan te gaan, dan wel op treden bij lichte vormen van mishandeling. Waarschijnlijk werpt de stichting Brein zich dan op als vrijwillige politie, dan kunnen ze nog meer lawaai maken.

De samenleving zal niet dus niet direct instorten oké, ik overdrijf dus toch een beetje, maar zeker minder veilig worden.

Nu kunnen overheden proberen terug te gaan naar de tijd van het Wassenaarverdrag, door sterke cryptografie zonder overheidsachterdeur te verbieden. Maar die geest is al jaren uit de fles – dat zal niet lukken. Bovendien wordt cybercrime zonder cryptografie een stuk eenvoudiger: Telebankieren met zwakke cryptografie is echt geen aanrader.

Zodra blijkt dat de ISP als politieagent door de versleuteling kansloos is, heeft de RIAA ook hier al weer een oplossing. Dan moet de PC van de gebruiker maar filteren. Dit idee is in 2008 al door de RIAA baas Sherman geopperd. Omdat mensen dit niet vrijwillig gaan doen, moeten besturingssystemen het maar doen. Dus als de ISP’s als politieagent falen, moet Microsoft dit maar doen.

En zo komen we weer uit bij Trusted Computing en DRM. De computerindustrie heeft nu niet bepaald de schouders onder dit concept gezet – logisch ook; als Windows 8 iets niet kan wat in alle oudere versies wel mogelijk is, dan nemen mensen geen Windows 8. Dus Microsoft kijkt wel beter uit. En als net als nu door de EU afgedwongen voor de browsers DRM ook in al uitgerolde versies gestopt wordt, dan wordt het nog interessanter om een niet ondersteund besturingssysteem te blijven draaien. XP? Windows 98?

Ja maar, Linux dan – het hoeft toch niet altijd Windows te zijn? Linux moet verboden worden – je zou immers zelf een distro zonder DRM troep kunnen bakken. En dat mag niet.

Zo zal XP nog veel meer jaren bij ons blijven. Als een nieuwe auto je niet naar je bestemming brengt, maar een 50 jaar oude wel, dan koop je toch die oldtimer. Dat je dan wellicht wat virussen oploopt en je machine in tien botnets tegelijk hangt – zo lang je je films en muziek maar hebt maakt dat toch niet uit? Bandbreedte genoeg.

De politiek en onze ambtenaren laten zich in dit dossier ringeloren. Zo zeggen ze notabene bezig te zijn met innovatie en kennisbescherming . Minister van der Hoeven meldde in 2008 aan de kamer dat het “een fenomeen van internationale omvang met ernstige gevolgen op economisch vlak, maar ook op het gebied van de consumentenbescherming, de volksgezondheid en de openbare veiligheid” betreft. Nu moge dit de intentie zijn, feitelijk doet ACTA het tegenovergestelde: het maakt de consument vogelvrij en bedreigt de openbare veiligheid.

De semantische truc die wordt gebruikt om octrooi-inbreuk, merkenfraude vervalsing en piraterij op één hoop “Intellectual Property” te gooien gaat feitelijk over legale monopolies, waarbij wetgevers over de hele wereld een grote complexiteit van regels hebben gemaakt. Nu is het voor IP-uitbaters veel overzichtelijker om gewoon één regel te maken. Maar dat gaat voorbij aan het waarom van al die verschillende regels. In de rechtstheorie leer je dat wetten gemaakt worden om bepaalde uitwassen die zich daadwerkelijk voordoen tegen te gaan. Dit gaat ook op voor deze regelgeving; er zijn immers grote risico’s verbonden aan monopolies, en er zijn grote problemen geweest. Om al deze geleerde lessen omwille van de ‘harmonisatie’ en de ‘globale economie’ onder druk van een industriële lobby overboord te gooien, is hoogst riskant.

Ik vind het ook echt een vreemde ontwikkeling; in een tijd waarin we net weer de gigantische risico’s van monopolisten dagelijks aan den lijve ervaren (kredietcrisis, systeembanken) zouden we dan weer nieuwe giganten creëren? Hoogst merkwaardig.

De belangen die voor de industrie op het spel staan, zijn natuurlijk enorm; het is erop of eronder. De bestaande bedrijven hebben alle belang bij het in stand houden van de status quo. De economie is echter vooral gebaat bij nieuwe initiatieven; in vaktaal creative destruction. Daar is de gevestigde orde natuurlijk niet voor te porren.

De discussie over IP gaat echter helemaal uit van de gevestigde orde. En dat is nooit goed. Stel je eens voor dat Xerox in 1973 de PC, de muis, de laserprinter en het LAN voor 75 jaar gepatenteerd zou hebben. Of dat IBM in hetzelfde jaar het Disk Operating System gepatenteerd had – dan zaten we nu nog met groene schermen en zou het Internet SNA draaien. Of – veel waarschijnlijker – alleen een paar universiteiten met elkaar verbinden. Te veel ruimte voor IP is echt catastrofaal voor innovatie.

Het Europese en ons nationale parlement zijn door de ACTA-werkgroep vooralsnog buitenspel gezet. Binnen de politiek bestaat op dit dossier gelukkig nog wel enige waakzaamheid. Groen Links heeft het onderwerp opgepikt en ook de VVD stoort zich aan de geheimzinnigheid. Het EP vind echter dat het onderwerp haar toebehoort, niet de nationale parlementen. Dat kan gunstig zijn, zoals we laatst zagen met het tegenhouden van de beschikbaarstelling van SWIFT-gegevens aan de VS. Je zou er pro-Europa van worden.

Kunnen we dan zelf nog iets doen om de media-industrie op meer realistische gedachten te brengen? Ik denk van wel. Uiteindelijk is de consument de baas; ook het machtige Shell ging bij de Brent Spar door de knieën. Maar de media-industrie is wel veel machtiger dan Shell. Stichting Brein en de RIAA zijn daarbij maar organen, niet de kern. Daar moet je je niet op richten.

Hoewel het natuurlijk wel weer leuk is om de Reclame Code Commissie in te schakelen tegen de misleidende reclamecampagnes van Brein, als ze weer eens uit hun nek beuzelen over virussen of de jeugd intimideren en misleiden. Ze hebben overigens nog een flinke bak geld om de emotionele schade te vergoeden. De toezichthouders hebben al meermalen hun zorgen geuit over het mogelijk op onduidelijke gronden verkregen geld, wat in de honderden miljoenen schijnt te lopen.

Bits of Freedom is – natuurlijk - al bezig met ACTA en die kunnen nog wel wat steun gebruiken. Niet alleen met geld – ook met daden. Het enige legale dat er voor ons gewone burgers op zit is een totale boycot van alle producten van bedrijven die aangesloten zijn bij of kritiekloos meedoen met de media-industrie. Geen muziek meer kopen, ook niet online, geen DVD’s en niet meer naar de bioscoop.

De industrie zelf is een onoverzichtelijke coalitie met meer en minder grote spelers – dat lijkt een moeilijk doelwit. Ze zullen ook niet allemaal even fout zijn en helemaal dezelfde overtuigingen en belangen hebben. Een boycot moet als strategisch doel hebben deze coalitie te breken. Je wilt eigenlijk bereiken dat partijen zich expliciet gaan afscheiden. Breek het front; koop alleen bij partijen die niet meedoen of weer zodra ze zich distantiëren.

Een “Boycot Brein Week” bekt prima, en kan een krachtig signaal zijn. Ik zie al een soort campagne voor me, en uitgestorven platenzaken. Laten we alle maatschappijen en artiesten die afstand nemen van ACTA, de RIAA en Brein voortaan aanduiden als “Verantwoorde Artiesten”, en alleen dat nog maar kopen. Misschien kan BoF een keurmerk of zoiets instellen?

Dit zal echter niet genoeg zijn. Via de omroepen en commerciële zenders heeft de media-industrie nog een stevige greep op onze portemonnee. Omroepen zijn echter verenigingen, geen commerciële partijen. Leden kunnen het bestuur dwingen om alleen muziek te draaien van Verantwoorde Artiesten. De publieke media zijn immers van ‘ons’, niet van de media-industrie. Een beetje tumult hoort daar wel bij. Dus neem contact op met je favoriete DJ. Mail Giel Beelen. Bel Gerard Ekdom. SMS Paul Rabbering – en hun collega’s. Tegen de lawaaimachine van Brein is tegenlawaai vereist, en wie zijn daar beter in dan de Jocks van Radio 3?

Misschien draaf ik een beetje door. Maar het is van wezenlijk belang dat ACTA er niet komt, en de tijd dringt. Actievoeren klinkt anno 2010 een beetje kansloos. Als je met een spandoek in de regen op het Malieveld gaat staan, helpt dat inderdaad geen moer. Maar een kopersstaking is een machtig wapen. Onderschat dat nooit.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (28)
06-03-2010, 11:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-03-2010, 12:04 door Anoniem
Zeker een goeie collum,

Maar fervente downloaders werken ACTA wel in de hand. Je kunt zeggen wat je wilt maar er is wel iets grandioos mis.
Pas kocht ik nog een CD in de opruiming. Die had ik ooit binnen gehaald en die was gewon goed. Mijn kinderen
versleten mij compleet voor gek. Die weten inmiddels niet beter.

Zo ook in dat gat waar ik woon. 25.000 inwoners. Twee jaar geleden nog 4 videotheken, en nu nog één! En dan na
te gaan dat je in dit land vrij makkelijk kunt downloaden, maar in het buitenland is het gewoon zware criminaliteit,
waar handelaren in illegale kopieën elkaar naar het leven staan.
06-03-2010, 12:40 door cjkos
Inderdaad goeie column. Acta is gewoon overleg van instanties die het niet op de normale legale wettelijke manier voor elkaar krijgt om haar zaakjes voor elkaar te krijgen. Door dit neer te leggen als een bilaterale wetgeving proberen ze de nationale wetten te omzeilen. Uiteraard kunnen we er ook voor kiezen om de uitkomsten niet te erkennen.
06-03-2010, 12:47 door sjonniev
Copyright op boeken, films en muziek moet een absolute maximumperiode kennen van 5 jaar, en een beperkte overdraagbaarheid hebben.

\Dit om copyrightprofiteurs zoals stichting Brein de wind uit de zeilen te nemen.

Dit biedt de auteur voldoende mogelijkheid om er financëel wijzer van te worden, zonder overdreven toestanden.
06-03-2010, 13:09 door spatieman
waneer komt er copyright op je eigen leven, grrrrr..
06-03-2010, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zeker een goeie collum,

Maar fervente downloaders werken ACTA wel in de hand. Je kunt zeggen wat je wilt maar er is wel iets grandioos mis.
Pas kocht ik nog een CD in de opruiming. Die had ik ooit binnen gehaald en die was gewon goed. Mijn kinderen
versleten mij compleet voor gek. Die weten inmiddels niet beter.

Zo ook in dat gat waar ik woon. 25.000 inwoners. Twee jaar geleden nog 4 videotheken, en nu nog één! En dan na
te gaan dat je in dit land vrij makkelijk kunt downloaden, maar in het buitenland is het gewoon zware criminaliteit,
waar handelaren in illegale kopieën elkaar naar het leven staan.


Helemaal waar (hoewel 4 videotheken voor 25000 inwoners wel erg hoog is).

Probleem is dat ze het kind met het badwater weggooien. De maatschappijen zijn nog steeds niet met een methode gekomen om in de prijs van digitale varianten te reflecteren dat de effectieve distributiekosten zijn gedaald naar praktisch niets vergeleken met oude distributiemethoden. Patentrecht is volledig doorgeslagen naar de grote bedrijven en de patent trolls ipv dat ze individuele uitvinders beschermen. En omdat de verkoop daalt moet het hele internet maar op slot, want iedereen is immers een crimineel.

Ik heb inmiddels een kleine 400 originele dvd's, maar ben ze pas gaan kopen toen css volledig gekraakt was. Blu-ray blijft hier om vergelijkbare redenen voorlopig de deur uit. En toch zit ik als eerlijke koper dus elke keer naar niet wegklikbare BREIN propaganda te staren.

En wat is er mis met R4? Ik heb er ook een. Staat precies 1 spel op: Nethack. Met toestemming van de makers.
06-03-2010, 16:24 door spatieman
/Sarcasme aan
Geen geld.
dan wordt er toch toch op internet geflitst.
surft u sneller als u bandbreede toelaat, 500 euro boete
/sarcasme uit
06-03-2010, 19:23 door Anoniem
Als ze het er door heen krijgen zal het never goed werken aan gezien de data stroom op internet zo groot is dat dit wordt gedaan door machines en deze zullen vele valse alarmen geven(En dus zijn er naast de downloader ook zat on schuldige mensen die slacht of worden. Trouwens als er verplicht een overheid backdoor's worden gebruikt weet ik zeker dat hackers hier gretig gebruik van zullen maken.
06-03-2010, 21:49 door PeterBD
Wow Peter....
Je weet de zaak wel in de kern te raken.
06-03-2010, 23:24 door Anoniem
Toch is er iets wat consumenten (en bedrijven) hier tegen kunnen doen; boycotten, niet voor altijd maar voor een bepaalde periode (paar maanden, half jaar) geen 'spullen' meer te kopen.
07-03-2010, 12:02 door Anoniem
IP helpt ook niet voor de innovatie in de muziek - integendeel. Aals ik een remastered Beatles set uitbreng, dan levert dat meer op dan een nieuwe CD van een nog onbekende artiest. En hoe langer dat kan, hoe langer we verveeld worden met 'greatest hits' resampled, in plaats van nieuwe wende smits en dergelijke.
08-03-2010, 09:13 door Anoniem
Maar wat gaan we nou DOEN om een boycot van de grond te krijgen?
Wie inventariseert de verantwoorde artiesten?
En hoe verspreid je de kern van wat hier aan de hand is. Immers mijn buurman heeft er geen idee van waar dit om gaat en mijn downloadende buurjongen al helemaal niet.
08-03-2010, 10:01 door bernd
Goed artikel!

Ik maak me ernstige zorgen ove de ACTA, maar zoals je beschrijft is de ACTA een symptoom van een veel groter probleem; Hoe kan een auteur van digitale media een goede boterham verdienen met zijn werk? Bij muziek en film is dat in eerste plaats door middel van optreden en via de bioscopen, daarna door middel van verspreiding. Ik begrijp best dat ze de verspreiding zo veel mogelijk willen controleren. Ik begrijp best dat ze het moeilijk willen maken om materiaal te kopi?ren. Daar zijn voldoende methodes voor. Maar om het omzeilen van deze methoden strafbaar te maken voor de consument is mijns inziens echt een stap te ver.

een stukje uit het gelekte rapport:
Section 4: Will focus on technical protection measures (TPMs). (...)
- "Fair use" will not be circumscribed.
- There will be no obligation for hardware manufacturers to ensure interoperability of TPMs.
Een stripje http://xkcd.com/488/ (waarnaar ik eerder heb verwezen) maakt de kern van het probleem pijnlijk duidelijk. Een nieuw apparaat hoeft de oude DRM niet te kunnen ontsleutelen en het zelf ontsleutelen van je collectie is strafbaar! Waarvoor waren standaarden ook alweer uitgevonden?

Neem nu CI http://nl.wikipedia.org/wiki/Common_Interface een standaard interface om een decodeerkaartje in te proppen om bijvoorbeeld digitenne of Canal Digital te kunnen bekijken. Enkele aanbieders hebben een DRM variant op de markt gebracht, de CI+ module. Deze is te vinden in bijvoorbeeld digitale TV's. Gevolg? http://tweakers.net/nieuws/65971/ziggo-schrapt-ci+-certificatie-voor-philips-tvs-uit-2009.html en http://tweakers.net/nieuws/64161/ziggo-blokkeert-vanaf-2-februari-alphacrypt-cams-in-ci+-tvs-update.html. De CI+ module zorgt ervoor dat de kabelboer opeens kan bepalen wat de consument met zijn TV doet. Gelukkig heeft de kabelboer een monopolie, waardoor mensen niet zomaar kunnen overstappen, tenzij je een schotel aan je gevel wilt timmeren (Voor de mensen die graag naar de BBC kijken is digitenne geen alternatief)

Uit bovenstaande voorbeeld blijkt vooral dat alle ISP's die televisie door (willen) geven eenvoudig te beinvloeden zijn door de mediagiganten. (Ziggo blokkeert de alphacrypt kaart niet omdat ze te laag scoorden op de lijst met slechtste klantenservice) Deze ISP's zullen dan ook als eerste zwichten onder de druk van deze maffia en een contentfilter plaatsen of alle p2p verkeer blokkeren. Dit is namelijk veel eenvoudiger en goedkoper dan naar de inhoud van de data te kijken.


Ik ben de opgedrongen invloed van de leden van de RIAA beu. Kotsbeu. Ja ik koop af en toe een cd en af en toe een DVD. Ja ik pluk wel eens wat van internet om te kijken of het de moeite waard is. Nee, ik koop niets waarvan onwaarschijnlijk is dat ik er over tig jaar nog steeds gebruik van kan maken. Ik lees wel een boek op papier.
08-03-2010, 10:27 door Anoniem
De einige reden die ik kan bedenken voor al die geheimzinnigheid is corruptie. Door zo in het geheim te onderhandelen is er meer mogelijkheid om smeergeld uit te delen dan wanneer alles open gebeurd. Integere politici (bestaan die?) zouden dan ook moeten weigeren om hier aan de onderhandeltafel te gaan zitten. Dat de EU wel meedoet, bewijst voor mij overduidelijk wat voor corrupt zooitje dat is.
Kunnen we geen klacht indienen over een vermoeden van corruptie? Dan moeten ze in ieder geval uitleggen waarom die onderhandelingen zo geheim worden gehouden.
08-03-2010, 11:06 door Anoniem
Heel goed verhaal!

Ooit werden er thuis "gewoon" kopietjes gemaakt van muziek en video, met de bekende analoge apparaten. De "industrie" schreeuwde moord en brand en kreeg haar zin: de heffing op blanco media.
Dus kopieerde ik *legaal* de van de bieb geleende CD's waarvoor ook nog een extra leenheffing werd betaald.

Hoewel er wel wat af te dingen valt op dit "business model", het was in elk geval simpel.

In plaats van ACTA bullsh**t moet er een ander business model komen. Kopieerbeveiliging bestaat niet en zal niet bestaan. Maak de prijs lager en het verkoopt vanzelf. Want juist de veel te hoge prijzen maakt het aantrekkelijk "alternatieven" te zoeken. Overheden (dat waren we zelf!!!!, maar hebben de macht gegeven aan ......) beschermen de grote ondernemingen in plaats van de rechten van de burger. Grrrr.
08-03-2010, 12:33 door Arjen Kamphuis
Als iedere poging tot een redelijk discussie over auteursrecht met de industrie niet mogelijk is dan kunnen we ze boycotten of gewoon stoppen met het erkennen van de door ACTA-aanhangers geclaimde rechten. Het feit dat iets van de wet wel of niet mag is niet per definitie een garantie dat het wel of niet goed is. Zeker als de wetgeving in kwestie op volstrekt ondemocratische wijze tot stand komt. Alle belangrijke maatschappelijke vooruitgang komt altijd van een groep burgers die het gewoon niet meer pikt en de regels breekt om ze te veranderen. Hier in mijn Webwereld column wat uitgebreider: http://webwereld.nl/column/65346/oorlog-tegen-consumenten--column-.html

Boycot is ook prima maar het is ook onze cultuur waar men middels wetten mee aan de haal gaat. Have a good fileshare!
08-03-2010, 12:51 door Anoniem
Wat is er mis met gewoon je geld verdienen met een optreden? Hoeveel heb je nodig om vrij aardig te kunnen leven? Een CD / download is leuk marketing materiaal voor een live concert, helemaal als je dat budgetneutraal maakt. Een stempel van "verantwoorde artiest" klinkt wel erg aantrekkelijk.

Een kans om geld te verdienen aan een opname van muziek werd ontdekt, gebruikt en verdwijnt nu gewoon weer. Het krampachtig in stand houden van dit model is een tekort aan ondernemersgeest van de betrokken partijen.

Verantwoorde Artiest... Wat dacht je van organisatiebureau's, de theaters en andere locaties waar optredens kunnen gaan plaatsvinden, gemeentes die zich willen profileren als de muziekstad, volgens mij zijn die eenvoudig voor dit idee te winnen.
08-03-2010, 20:29 door Anoniem
Door Anoniem:

Zo ook in dat gat waar ik woon. 25.000 inwoners. Twee jaar geleden nog 4 videotheken, en nu nog één! En dan na
te gaan dat je in dit land vrij makkelijk kunt downloaden, maar in het buitenland is het gewoon zware criminaliteit,
waar handelaren in illegale kopieën elkaar naar het leven staan.

Ja, dat moeten we hier inderdaad zo snel mogelijk ook invoeren!
09-03-2010, 13:38 door jopiter
"Het stokpaardje van Brein is ook weer van de partij: het afsluiten van overtreders van een downloadverbod na drie overtredingen. Dat dit een disproportionele maatregel is, probeer maar eens te e-mailen zonder internet, of je in te schrijven bij het UWV is blijkbaar nog steeds irrelevant. "

Men gaat inderdaad geheel voorbij aan het feit dat je nu al bijna niet meer zonder internet kan, en dat dat door verschuiving van allerlij dienstverlening richting internet in de toekomst nog moeilijker zal worden. Wat dat betreft beseft men niet dat internet geen leuke bijkomstigheid meer is, maar een noodzakelijke dienst waar iedereen bij moet kunnen.

Overigens is het niet de taak van de overheid om het bedrijfsleven in bescherming te nemen tegen de burger, waarbij men vervolgens belangenorganisaties op de stoel van de rechter plaatst.
09-03-2010, 13:48 door jopiter
Zeer goede column, al vind ik het jammer dat de discussie altijd gaat over auteursrechtenschendingen m.b.t. het kopieren van software, films en muziek. Immers gaat de ACTA ook over medicijnen, waarbij men het patentrecht kennelijk belangrijker vindt dan het recht op leven.

Zo kan men de ACTA gebruiken om in-transit zendingen medicijnen op vliegvelden in beslag te laten nemen vanwege (vermeende) patentschendingen. Het feit dat dergelijke medicijnen bijvoorbeeld bedoeld zijn voor een land in Afrika waar een epidemie heerst, en het feit dat inbeslagname van de medicijnen voorkomt dat zieke mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben doet niet ter zake.

Het kan hierbij niet alleen gaan om pharmaceutische bedrijven, die inbeslagname vragen om hun eigen produkten te beschermen, maar ook om zogenaamde patent harvesters, die IP m.b.t. medicijnen opkopen niet omdat zij medicijnen vervaardigen, maar omdat zij eenieder die de door hun gekochte patenten 'misbruiken' willen vervolgen.

Zie ook onderstaande presentatie van Hacking at Random, waarin men onder meer op deze kant van de ACTA dieper in gaat :

Anti-Counterfeiting Trade Agreement: New legislation for a billion people, made behind closed doors
https://har2009.org/program/events/49.en.html
09-03-2010, 13:53 door jopiter
"En dan na te gaan dat je in dit land vrij makkelijk kunt downloaden, maar in het buitenland is het gewoon zware criminaliteit, waar handelaren in illegale kopieën elkaar naar het leven staan."

In de meeste landen is het helemaal geen zware criminaliteit (wat niet wil zeggen dat het legaal is). Immers zijn mensen daar net zo goed aan het downloaden, en wat dat betreft is de handel in illegaal gekopieerde films in vrijwel geen enkel land meer lucratief te noemen.

Wat dat betreft hebben de illegale filmhandelaren te maken met dezelfde problemen als videotheekhouders - het is tegenwoordig heel gemakkelijk om zelf al die films van internet te plukken. Het feit dat je in andere landen minder mag, wil nog niet zeggen dat de pakkans daar erg veel groter is.
09-03-2010, 15:52 door Anoniem
Door Anoniem: De einige reden die ik kan bedenken voor al die geheimzinnigheid is corruptie. [...] Dan moeten ze in ieder geval uitleggen waarom die onderhandelingen zo geheim worden gehouden.

Omdat vedragen nooit in het openbaar gebeuren? Als Obama met Noord Korea een verdrag aan het onderhandelen is dan is dat ook niet openbaar. Onderhandelingen met Iran zijn ook niet openbaar. Onderhandlingen met andere landen zijn gewoon nooit openbaar, dus deze ook niet.

Dit zijn maar ontwerpteksten. Als ze ooit overeenstemming krijgen (wat moeilijk lijkt, ze zijn al heel lang bezig hiermee dus kennelijk is het bijzonder moeilijk) dan wordt de tekst openbaar gemaakt en moet het door parliamenten heen komen. Door Lissabon heeft de EU parliament veel meer macht gekregen, daar moet je het dus tegen houden. En uiteindelijk zou het uitgevoerd moeten worden door de landelijk polities (EU heeft geen politie macht). Dus als zij weigeren gebeurt er toch niks.

Dus, volgens mij is er nog geen reden voor paniek... Maar wel klaar staan als de uiteindelijke tekst wel klaar staat.
09-03-2010, 23:30 door bernd
Door jopiter: (...)
Zo kan men de ACTA gebruiken om in-transit zendingen medicijnen op vliegvelden in beslag te laten nemen vanwege (vermeende) patentschendingen. Het feit dat dergelijke medicijnen bijvoorbeeld bedoeld zijn voor een land in Afrika waar een epidemie heerst, en het feit dat inbeslagname van de medicijnen voorkomt dat zieke mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben doet niet ter zake.
(...)
ergens hebben ze wel een punt. medicijnresearch is een investering van een andere orde dan het maken van een muziekje of een film. Bedenk ook dat mensen niet ziek worden van een kopie van een film, maar wel van namaakmedicijnen waarbij de bronstoffen niet de juiste kwaliteit hebben. http://www.kwakzalverij.nl/499/Namaak_Viagra_en_Cialis De mate van FUD in deze bron kan ik niet bepoordelen, maar een kern van waarheid zit er natuurlijk wel in, denk aan het melanime (?) schandaal in china.
10-03-2010, 09:22 door Anoniem
Bernd, de enige medicijnen die ze tegenhouden zijn medicijnen waar door grote bedrijven over geklaagd is dat ze patenten schenden. Zo is er ooit een lading in India gemaakte goed werkzame anti-AIDS medicijnen voor Afrika in Nederland tegengehouden vanwege een patentclaim, hoewel die in India niet geldig is. Dat daar mensen door doodgaan interesseert de profiteurs van kunstmatige schaarste niet. Dit gaat echt niet over nep-Viagra, da is hooguit bijvangst, hoewel men nepmedicijnen in de propaganda natuurlijk wel zal benadrukken.
10-03-2010, 18:56 door stuffy
OK is goed hoor.....


Moeten ze vooral doorzetten, deze ACTA. Iedereen die ik mijn omgeving ermee confronteer, geeft aan, dat zij dan helemaal niks meer aan CD/DVD of dergelijke te zullen aanschaffen.


Geen internet meer?? Ook geen probleem hoor....


gaan we toch weer gezellig bij elkaar op bezoek, net als in de jaren 90? Nu hebben we alleen geen GigaByte schijven meer, maar TerraByte schijven!

Jammie!!
11-03-2010, 23:40 door bernd
Door Anoniem: Bernd, de enige medicijnen die ze tegenhouden zijn medicijnen waar door grote bedrijven over geklaagd is dat ze patenten schenden. ...
dat vrees ik ook...
14-03-2010, 11:11 door GNOE Inc.
Misschien wordt het eens tijd om een stem op de Piraten Partij Nederland te overwegen?

http://piratenpartij.nl/politiek

Zoals al aangeven op hun copyright pagina: 'Copyright: The right to copy.'
20-03-2010, 12:25 door Anoniem
Ik blijf me verbazen over de wereld (en absoluut niet in een goede manier). Dat dit soort dingen in het geheim besproken mogen worden door de partijen die in het verleden al bewezen hebben dat ze zo ver mogelijk zullen gaan om hun intellectueel eigendom te beschermen. Je kunt deze partijen geen rationele beslissing laten nemen, die uiteindelijk voor alle partijen redelijk is, maar ze zullen altijd zo veel mogelijk naar zichzelf toetrekken tot dat iemand zegt, het is genoeg. Dat dit soort belangrijke beslissingen dan vervolgens in het geheim mogen samengesteld worden zegt toch wel iets over deze fantastische 'representatieve democratie'.

Dan kun je wel zeggen, 'ja maar we kunnen toch gewoon encryptie gebruiken, dus we kunnen toch we blijven downloaden' maar daar gaat het niet om. Dat een wet te omzeilen is met technologische middelen betekent nog niet dat die wet uberhaupt bestaansrecht heeft. Zelfs al zou je gewoon door kunnen downloaden, zet dit toch wel de sfeer wat betreft het fenomeen. Samen genomen met alle andere neo-liberale maatregelen van de afgelopen 20/15 jaar, is het weer een stapje in de richting van die egoïstische klootzakken met oogkleppen op. Daarom is het eens tijd om vanuit de internet community een duidelijk signaal te laten horen. Ik denk dat er weinig mensen zijn die copyright helemaal weg willen hebben, maar dat het concept van 'intellectueel eigendom' tegenwoordig totaal doorgeschoten is, zijn veel mensen hopelijk met me eens. Het is aan ons om duidelijk te maken, dat het bedrijfsleven nu eindelijk eens zijn bek moet gaan houden omdat het volk het nog altijd voor het zeggen heeft, des noods de overheid of de EU maar absoluut niet de private sector.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.