image

Camera waarschuwt voordat misdrijf plaatsvindt

maandag 1 december 2008, 11:49 door Redactie, 9 reacties

De science fiction film Minority Report lijkt steeds meer realiteit te worden, nu Britse bewakingscamera's kunnen voorspellen of er een misdrijf gaat plaatsvinden. De camera's waarschuwen in het geval van verdacht gedrag, zoals rondhangen en ongewoon traag wandelen. Wie wordt betrapt kan daarna zijn of haar gedrag aan een politieagent uitleggen, aldus The Daily Mail. In Minority Report worden mensen gearresteerd nog voordat ze een misdrijf hebben gepleegd. Critici zijn dan ook bang dat de nieuwe camera's het land verder in een politiestaat veranderen.

In Groot-Brittannië zijn al 4,2 miljoen camera's die de bevolking monitoren. Burgerrechtenbeweging Liberty is dan ook niet blij met de ontwikkeling. "Het plaatsen van dure Hollywood-achtige oplossingen zal nooit zo effectief zijn als het hebben van meer blauw op straat om misdaad te bestrijden", aldus een woordvoerder. De computers kunnen de bewegingen van mensen en voertuigen analyseren. Als iemand te lang in een bepaald gebied rondhangt, slaat de camera alarm. De beheerder kan dan de politie bellen. "Het is de 21ste eeuw variant van de nachtwacht, maar in tegenstelling tot de nachtwacht knippert die nooit, neemt die nooit een pauze en raakt die nooit verveeld", zegt Jason Fazackarley, gemeenteraadslid in Portsmouth

De aanbieder van de technologie, Smart CCTV, ontkent dat het de privacy aantast en wuift de mogelijkheid op valse alarmen weg, aangezien het nog altijd de beheerder van de camera is die alarm moet slaan bij de politie.

Reacties (9)
01-12-2008, 12:27 door Anoniem
Ik had mezelf al voorgenomen niet meer naar de USA af te reizen, nu komt er gewoon nog een landje bij..... stel je voor dat je een rugzakje draagt en steentje in je schoen hebt, recht voor 'The house of Parliament' of Downingstreet 10.... ook de Engelsen zijn er niet te beroerd voor om eerst 7 dumdums in je kop te jagen en achteraf vragen te stellen.
01-12-2008, 12:57 door Anoniem
ach ja, tis gewoon een kwestie van tijd.. die zooi krijgen we hier ook.

en is het niet linksom, danwel rechtsom, maar het zal gebeuren.

wordt eens wakker mensen!
01-12-2008, 13:06 door Anoniem
"...ongewoon traag wandelen. Wie wordt betrapt kan daarna zijn of haar gedrag aan een politieagent uitleggen"

Hey jongen, je wandelt traag. Kom maar even mee naar het pliesieburo.
01-12-2008, 13:41 door Anoniem
"Camera waarschuwt voordat misdrijf plaatsvindt"

Gezien de titel lijkt de redactie wel erg veel vertrouwen erin te hebben dat na de waarschuwing van de camera ook daadwerkelijk een misdrijf plaats gaat vinden. Toch kan je je afvragen wat de false positive ratio is. Een waarschuwing van de camera hoeft helemaal niet te zeggen dat er daadwerkelijk sprake is van het voornemen een misdrijf te plegen.
01-12-2008, 14:34 door Anoniem
Als je weet hoe de AI van die camera's werkt kan je ook het alarm af laten gaan bij de centrale, door bijvoorbeeld langzaam te lopen. Lijkt mij een leuke bezigheid voor de hangjeugd hier :-)

Een actie van burgelijke ongehoorzaamheid zou ook mijn sympathie opwekken. Dus overal in het land die alarmen af laten gaan met gedrag dat door de politie niet toegestaan is (langzaam lopen). Zal dan in reactie wel een boete op komen maar dan weet je tenminste waar je aan toe bent als bespiede burger.
01-12-2008, 14:36 door Anoniem
False positives worden gezien als "collateral damage". Jammer voor de slachtoffers maar geen reden om het niet te doen.
01-12-2008, 15:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-12-2008, 15:27 door Anoniem
"Camera waarschuwt voordat misdrijf plaatsvindt"

leuk, gaan ze dan ook snel de wet even aanpassen zodat ze mensen preventief lastig mogen vallen?
bv. langzaam wandelen is niet strafbaar, dus zijn er 2 opties: of men kan mij dus niets maken en ook niet arresteren, of ze gaan uiteindelijk de wet aanpassen zodat ze je wel preventief op mogen sluiten...

ik denk dat dit uiteindelijk leid tot een soort mind-police, puur en alleen om de reden dat het denken aan een misdaad (nog) niet strafbaar is, en dingen als te langzaam lopen of schigtig om je heen kijken ook niet.
dus wat heb je aan dit soort preventie als je er wettelijk niet s mee kan en mag doen? de oplossing voor het niet werken van de cameracontroles is natuurlijk niet het afschaffen van die camera's, maar het afschaffen van de wetten die ervoor zorgen dat de camera's niet werken...
01-12-2008, 19:46 door Anoniem

Als je weet hoe de AI van die camera's werkt kan je ook het alarm af laten gaan bij de centrale, door bijvoorbeeld langzaam te lopen. Lijkt mij een leuke bezigheid voor de hangjeugd hier :-)
Ik dacht hier meteen aan! Zodra er een soortgelijke regeling in Nederland gaat komen dan hoop ik dat we daar als burgers snel actie tegen ondernemen, door b.v. allemaal verdacht door het binnenhof te lopen.

Politiestaat is het laatste wat we moeten hebben!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.